Robert Pelikán | foto: iDNES.cz

Válková končí, vystřídá ji Pelikán. Ve funkci se trápila, říká premiér

  • 98
Ministryně spravedlnosti Helena Válková skončí ve vládě k 1. březnu. Po vzájemném rozhovoru to v úterý odpoledne oznámil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jako nástupce Válkové navrhuje ANO jejího náměstka Roberta Pelikána. „Resort potřebuje pevnou ruku a tah na branku,“ řekl Babiš. Podle premiéra Bohuslava Sobotky se Válková ve funkci trápila.

„Předseda vlády Bohuslav Sobotka obdržel písemnou rezignaci paní ministryně Válkové,“ sdělil iDNES.cz mluvčí vlády Martin Ayrer. Sobotka je podle něj rád, že kolem ministryně skončila nejistota. Pelikán, který ji vystřídá, se podle premiéra nemůže úplně distancovat od dění v resortu.

Rozhodnutí odejít měla podle Babiše původně na úterní tiskové konferenci oznámit sama Válková, ale trápí ji zápal plic. Ještě v pondělí však byla na Hradě, aby se poradila s prezidentem Milošem Zemanem, zda má z funkce odejít. Řekla, že je „znechucená“ tím, co se kolem ní děje, rezignaci však ještě neoznámila.

V úterní tiskové zprávě ministerstva Válková uvedla, že za rok v čele úřadu
udělala maximum možného. „Můj nástupce by měl již zahájené reformy dále prosazovat. Jakmile se uzdravím, budu pokračovat ve své práci v Poslanecké sněmovně,“ řekla končící ministryně.

Měla přátelský přístup, ministr musí resort řídit, řekl Babiš

„To není žádné odvolání. Paní ministryně předala demisi,“ odmítl Babiš, že by byla Válková k odchodu z vlády donucena. „Má přátelský přístup. Ministr musí ten resort řídit,“ vysvětlil šéf ANO, v čem byla podle něj chyba. Dodal, že každý umí něco a on sám by také nemohl přednášet a být pedagog, zatímco Válková je spíše pedagožka a odbornice na resort spravedlnosti než manažerka.

Babiš řekl, že už s prezidentem Milošem Zemanem o nástupci Válkové mluvil. „Pan Pelikán má dobré renomé. Pan prezident určitě respektuje závěry koaliční smlouvy,“ řekl šéf hnutí ANO. Pelikán se podle něj ještě se Zemanem potká, až se prezident vrátí z oficiální návštěvy v Jordánsku a ve Spojených arabských emirátech.

Pelikán má podle Babiše v rámci občanského zákoníku „trošku revoluční názory“. Na dotaz iDNES.cz, zda bude ANO chtít, aby je zmírnil, nebo jestli dostane volnou ruku, Babiš opáčil: „Necháme to trochu sednout.“

Babiš komentoval i postup ministrů za hnutí ANO při pondělním jednání vlády, na kterém Válková prosadila návrh dohody o platech se soudci a státními zástupci, jimž stát doplatí 1,2 miliardy korun. Návrh prošel jen díky tomu, že s Válkovou hlasovali sociální demokraté a lidovci, zatímco ministři z ANO se zdrželi (více zde). Podle Babiše je to ukázka, jak funguje stát, když se třináct let špatně počítaly platy.

Dá se to dělat i jinak než křupansky, kritizoval výměnu Kalousek

Z opozice zazněla kritika k tomu, jak Válková přišla o své křeslo. „Lidský způsob zbavování se ministryně spravedlnosti ze strany jejího předsedy je mimo jakoukoliv kritiku. Ty věci se dají dělat a také se dělávají mnohem noblesněji než tím neskutečně křupanským způsobem, který jsme mohli sledovat,“ uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Nominace Roberta Pelikána, který je pravou rukou a prvním náměstkem odcházející ministryně svědčí o tom, že se situace na ministerstvu spravedlnosti k lepšímu v dohledné době příliš nezmění,“ uvedl poslanec za TOP 09 Martin Plíšek.

„Když ministryni dlouhodobě maže schody její náměstek, je jasné, že ji nakonec vystřídá,“ napsal na Twitteru šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a opřel se tím do muže, který Válkovou ve vládě nahradí.

A do budoucího ministra se opřel i poslanec vládní ČSSD Jan Chvojka. „První náměstek jako přímý podřízený ministryně odpovídá za neduhy resortu stejně jako ministryně,“ uvedl vládní poslanec.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video