Anticovid tým nové vlády odmítl povinné očkování lidí nad 60 let

  9:15aktualizováno  11:53
Proti povinnému očkování lidí nad 60 let se postavil Anticovid tým příští vlády Petra Fialy. V první řadě je podle něj potřeba proočkovat třetí dávkou ty, kdo na ni čekají, a také zástupce bezpečnostních složek, armády, policie, zdravotníky a pracovníky v sociálních službách v souladu s názorem jejich profesních organizací.
Zástupci koalic Spolu a Pirátů se STAN představují opatření, kterými chtějí v...

Zástupci koalic Spolu a Pirátů se STAN představují opatření, kterými chtějí v nové vládě bojovat proti šíření covidu-19. Na snímku Vlastimil Válek (Top 09). (24. listopadu 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Na základě odborného stanoviska týmu profesora Chlíbka není Anticovid tým nové vládní koalice pro povinné očkování určené pro věkové skupiny. Ve strategii očkování je potřeba jasně upřednostňovat lidi, kteří aktuálně čekají na třetí dávku vakcíny. Pro zvládnutí současné situace pokládáme za klíčové, aby byli naočkováni co nejdříve,“ uvedl Anticovid tým, v němž působí i budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

Kritizoval, že končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s ním vyhlášku o povinném očkování dopředu nekonzultoval.

„Nepřipadá mi šťastné, že se dozvídám o těch dokumentech z médií a zpětně, byť se snažím spolupracovat. Ministerstvo chystá nějakou vyhlášku, ale nepošlou mi jí, abychom se k ní vyjádřili jako opozice, aby to byl společný návrh,“ uvedl Válek.

Povinné očkování u 60+ by šlo těžce vymáhat

Anticovid tým svůj postoj k očkování věkové skupiny 60+ opírá o velmi malou možnost toto opatření reálně vymáhat.

Naopak zavedení profesního očkování u vybraných skupin považuje Anticovid tým za nejvýznamnější součást preventivních opatření profesionálů v době pandemie.

První kroky nové vlády směrem ke koronavirové epidemii budou podle Válka vycházet z aktuální situace v nemocnicích. Budou se lišit podle toho, jaké kroky přijme dosavadní vláda a kdy nastoupí nová.

Zásadní podle něj ale budou tři kroky, které se budou týkat případného omezení nemocniční péče a distribuce pacientů, urychlení očkování zejména třetích dávek a dětí a zajištění léčby, které by bránila hospitalizacím.

„Bude to úplně něco jiného, jestli nastoupíme 13. prosince či 26. prosince, nebo až třeba 1. ledna,“ řekl Válek. Odborníci předpokládají, že kolem poloviny prosince bude počet pacientů v nemocnicích kulminovat.

Někteří očekávají dosažení nebo překročení počtů hospitalizovaných z letošního jara, kdy bylo v nemocnicích 9 500 pacientů s covidem a 2 000 na jednotkách intenzivní péče. Ve čtvrtek bylo hospitalizovaných 6 500 a 1 060 na JIP.

„Ty kroky budou vycházet z toho, co současná vláda zrealizovala, resp. nezrealizovala a budou muset vycházet ze situace ve zdravotnických zařízeních,“ uvedl Válek. Prioritou je zabránit kolapsu zdravotnického systému.

Zásadní podle budoucího ministra zdravotnictví je mít dostatek léků, které zabrání tomu, aby se nakažení dostali do nemocnic. „Nejde jenom o monoklonální protilátky, jde obecně o léčbu. Já nevím, jestli je objednaná, jestli je jí dostatek,“ uvedl. Ještě před nástupem do funkce to chce řešit s dosavadním ministrem Adamem Vojtěchem.

Dalším nezbytně nutným krokem podle něj je, aby nemocnice držely pro covidové pacienty rezervy lůžek běžných i intenzivních. „Aby pacient nebyl přijímán do nemocnice, kde je na hraně kapacita jednotek JIP,“ uvedl Válek. V takovém případě by měl být rovnou směřován do nejbližšího zařízení, kde kapacity ještě jsou.

Podle něj by proto měly být posílené pravomoci krajských koordinátorů nemocniční péče. Deklarovat by to měl ministr i zdravotní pojišťovny. „Musí jasně říct, že v této chvíli velí zdravotnictví, co se týče odložitelnosti péče, krajští koordinátoři. A ti musí mít jednotné zadání z ministerstva,“ řekl.

Za velký problém považuje, že nebyla omezená odložitelná a plánovaná péče. „Uvědomuji si, že to zatím není v řadě krajů potřeba, že systém zatím funguje. Možná jsem moc opatrný, ale radši jsem připravený na nejhorší, než abych byl překvapený,“ dodal Válek Nemocnice podle něj potřebují ujištění, že pokud tuto péči omezí samy od sebe, nepřijdou o peníze od pojišťoven.

Počty nově hospitalizovaných podle stupně očkování

S ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňkem Kabátkem už Válek tuto situaci řešil a má příslib, že všechny výkony, které nemocnice přesunou na příští rok, budou hrazeny jako jednotlivé výkony, nikoliv z paušálu. Nová kompenzační vyhláška, která situaci řešila loni, podle něj vzniknout nemusí, půjde o rozhodnutí pojišťoven.

Nový ministr se chce zaměřit také na urychlení očkování. „Jsme v situaci, jako jsme byli na jaře, teď najednou prudce roste zájem o očkování, ale my ho nemáme nachystané,“ řekl. Zatímco před měsícem se očkovalo denně 43 tisíc dávek, ve středu skoro dvojnásobek.

„Proočkování zhruba milionu lidí za týden je chiméra, ale řekněme za 14 dní, za tři týdny. Snažit se co nejvíc lidí naočkovat v co nejkratším úseku,“ vysvětlil. Ještě před Vánocemi bude v ČR dostupná slabší vakcína pro děti od pěti do 11 let. „Pokud nechci riskovat zavření škol, musím se pokusit naočkovat co nejvíc dětí. Musím o tom rodiče přesvědčit a bude to složité. Musím mít jednomyslný hlas pediatrické společnosti a pediatrů, kteří to budou vysvětlovat,“ uvedl.

Diskuse o povinném očkování je podle něj předčasná, než budou rychle naočkovaní  lidé, kteří čekají na třetí dávku, nebo zájemci o očkování z řad dětí.

I jako ministr si nechá úvazek v nemocnici

Na ministerstvu zdravotnictví by Válek chtěl vytvořit samostatný úsek, který by se věnoval podpoře zdraví. I po nástupu do křesla ministra zdravotnictví si plánuje ponechat malý úvazek ve Fakultní nemocnici Brno, kde nyní vede Kliniku radiologie a nukleární medicíny. I nadále by chtěl také působit na brněnské lékařské fakultě.

Na dotaz, zda už má představu o personálních změnách na ministerstvu, Válek uvedl, že se chce nejprve nynějších zaměstnanců ministerstva, a to především náměstků, zeptat, zda chtějí na úřadě působit i v době mimo epidemii covidu-19. 

„Ta situace v uplynulém roce a něco vedla k tomu, že tam opakovaně došlo k obměnám a řada lidí, co tam nastupovala, vlastně nenastupovala jako do funkce na ministerstvu, ale jako krizoví covidoví manažeři nebo odborníci. A já potřebuju vědět, jestli ti lidi chtějí dlouhodobě pracovat na ministerstvu zdravotnictví,“ řekl.

Úředníci na ministerstvu by podle něj měli udržovat kontinuitu a fungovat nehledě na to, kdo je zrovna ministrem. „To byla velká chyba současné vlády a přímo premiéra, že do toho zasahoval a měnil ten aparát až do úrovně náměstků,“ poznamenal.

Jako spolupracovníka, který by měl mít na starosti komunikaci, si chce Válek na ministerstvo vzít Ondřeje Jakoba, který je bratrem poslance a starosty Roztok Jana Jakoba. Dříve byl Ondřej Jakob nejbližším spolupracovníkem Miroslava Kalouska.

Na dotaz, zda už má potvrzené i další spolupracovníky, Válek řekl, že mu pomoc přislíbil například bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral či biochemik Jan Konvalinka. Nikdo z nich ale nechce na ministerstvu přímo působit. „S řadou lidí o tom diskutuju, řada lidí slíbila, že to zváží,“ uvedl Válek.

23. listopadu 2021

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

V Tádžikistánu zadrželi devět lidí v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

29. března 2024  13:32

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na...

OBRAZEM: Přes deset ukřižovaných, další zbičovaní. Filipínci si připomněli smrt Ježíše

29. března 2024  13:11

Více než deset hluboce věřících lidí se na Filipínách nechalo přibít na kříž, aby na Velký pátek...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...