Plukovník Arnošt Polák na fotografii z roku 2016.

Plukovník Arnošt Polák na fotografii z roku 2016. | foto: Velvyslanectví ČR Londýn

V Británii zemřel Arnošt Polák, jeden z posledních českých letců RAF

  • 16
V Anglii zemřel ve věku 94 let veterán druhé světové války Arnošt Polák. Patřil k posledním Čechů, kteří sloužili v britské RAF. O jeho smrti informovalo české velvyslanectví v Londýně, Polák zemřel už 27. září.

„Plukovník Polák sloužil u 311. bombardovací perutě britského královského letectva RAF jako střelec a radiotelegrafista,“ uvedla česká ambasáda.

Připomněla, že Polák byl nositelem mnoha vyznamenání a letos v červnu mu Zeman udělil státní vyznamenání. Poslední rozloučení s válečným veteránem se uskuteční 18. října v krematoriu v Leatherheadu.

Podle Eura.cz létal Polák v bombardérech Vickers Wellington, později v B-24 Liberator. Mezi úkoly jeho letky bylo hlídkování nad Atlantským oceánem a útoky na německé ponorky.

Polák odešel do Anglie hned po válce v roce 1946, nepotkal ho tedy stejný osud jako mnohé z jeho kolegů. Do Česka se často vracel po revoluci. Prezident Miloš Zeman mu v červnu letošního roku při své návštěvě Velké Británie udělil Medaili za statečnost.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue