Tečka s úsměvem, který zamrzne na rtech. Není to pravda už po dvou měsících.

Tečka s úsměvem, který zamrzne na rtech. Není to pravda už po dvou měsících. | foto: Twitter Správa železnic

Hořká tečka. Přeočkování po vakcínách z nádraží má být už za dva měsíce

  • 1702
Na jednorázovou vakcínu bez registrace se láká od léta, aby se zvýšila proočkovanost obyvatel. Doplňuje ji slogan Tečka s úsměvem. Jenže účinnost vakcíny Janssen, na kterou například na pražském hlavním nádraží čeká i kolem 500 lidí denně více než čtyři hodiny, klesá rychleji, než se čekalo. Po dvou měsících od aplikace by se měl člověk přeočkovat.

Uvedl to člen skupiny odborníků Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) imunolog Zdeněk Hel. Přeočkování Janssenem už po dvou měsících doporučuje i Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). To výhodnost jednorázovosti Janssenu zpochybnilo, když uvedlo, že jedna dávka má menší efektivnost ve srovnání s dvěma dávkami.

„Pokud máme udělat nějaké poměrně zásadní stanovisko, že by třeba vakcína Janssen měla nějakou kratší platnost, tak k tomu potřebujeme data a validní studie, abychom mohli rozhodnout,“ dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Janssen je neživá rekombinantní vektorová očkovací látka. Přeočkování by proto mělo proběhnout podle Hela rovnou jednou z mRNA vakcín, Pfizerem nebo Modernou, které mají lepší výsledky. Tady nicméně CDC uvádí, že i druhá dávka může být stejně dobrá od Janssenu.

S příchodem varianty Delta účinnost všech vakcín, jimiž se v současnosti očkuje, výrazně klesá. Půl roku po podání vakcíny Janssen je její účinnost proti infekci na 13 procentech. U dvoudávkového Pfizeru je to přes 43 procent, u Moderny 58 procent.

Pokud jste se očkovali, dostali jste jednorázovou vakcínu Janssen?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 22. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

„Dobrou zprávou je, že vakcíny si zachovaly ochranný účinek proti úmrtí: u lidí pod 65 let 84.3 procenta a nad 65 let 70.1 procenta po 6 měsících po očkování vakcínou od Pfizer-BioNTech,“ upozornil nicméně Hel. Janssen je efektivní ze 73 procent u lidí pod 65 let, u těch starších z 52,2 procenta.

Podle MeSES by se měl také zkrátit interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny proti covidu u ostatních očkovacích látek, a to o měsíc. Aktuálně je možné si pro třetí posilovací dávku vakcíny přijít po uplynutí půl roku od podání druhé dávky. Má to tedy být pět měsíců.

Od začátku pandemie se podalo 331 431 dávek této vakcíny. Je to v tuto chvíli tedy kolem 2,5 procenta z podaných dávek všech vakcín proti koronaviru.

V České republice se vakcína Janssen podává od začátku března, velký nárůst podaných dávek zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví o prázdninách, kdy se například otevřelo očkovací centrum v Praze na hlavním nádraží. Využívají ji lidé, kteří přicházejí na očkovací místa bez registrace, hlavně kvůli její jednodávkové možnosti.

Pohrůžka a strach zabraly. Očkovací místa zažívají nápor a lámou rekordy

V současné době se vakcína podává v Praze, Brně, Ostravě a Olomouci. Očkuje ji také řada praktických lékařů, a to kolem 35 procent. To je hodně.

Přeočkování epidemii nebrzdí

Přeočkování třetí dávkou není momentálně omezeno ničím jiným než šestiměsíční lhůtou od druhé dávky. Týká se tedy všech osob nad 18 let. Primárně je doporučováno rizikovým skupinám, tedy seniorům a lidem s oslabenou imunitou. Doporučuje se také zdravotníkům.

V Česku je třetí posilovací dávka k dispozici od konce října a stejně jako první dvě dávky dobrovolná. Vícero studií potvrzuje, že časem ochranný účinek vakcín proti koronaviru klesá. Největší propad v účinnosti přichází právě po pěti měsících, kdy by podle MeSES mělo dojít k přeočkování.

Třetí dávku vakcíny proti covidu dávat už po 5 měsících, navrhuje vládě MeSES

Česku se nedaří zbrzdit epidemii koronaviru. Nedělní testování na nemoc covid-19 prokázalo 5 650 nových případů. O týden dříve to bylo pouze 3 005 nakažených. Počet nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za sedm dní stoupl ze sobotních 693 na téměř 718. V nemocnicích je aktuálně hospitalizováno 3 803 osob, 572 lidí je ve vážném stavu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video