Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Názor Čechů na povinné očkování je půl na půl, vakcinologové nesouhlasí

  9:48aktualizováno  12:57
Česká vakcinologická společnost nesouhlasí se zavedením povinnosti očkování proti covidu-19 u lidí starších 60 let, uvedl na Twitteru její předseda Roman Chlíbek. Ten za nejvýznamnější součást preventivních opatření požaduje povinnost očkování u vybraných profesních skupin. „Do jisté míry se dá vymáhat,“ míní.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Česká vakcinologická společnost na svých webových stránkách uvedla, že doporučuje prosazovat očkování proti covidu využitím všech dostupných nástrojů státní správy a zaměstnavatelů. „Doporučujeme, aby očkování proti onemocnění bylo pro všechny zdravotníky a pracovníky ve zdravotních a sociálních službách, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty či klienty, povinné,“ stojí na stránkách ČLS JEP.

Z průzkumu společnosti STEM vyplývá, že pětina Čechů očkování proti covidu jako takové odmítá, šest procent lidí váhá. Pro povinnou vakcinaci je 43 procent lidí, stejný podíl je i proti. „Lidí, kteří jsou pevně rozhodnuti se neočkovat, je mírně více mezi špatně finančně zajištěnými: 20 procent. Dále to jsou častěji lidé se základním vzděláním a lidé ve věkové kategorii 18 až 29 let (20 procent),“ stojí v závěrech průzkumu.

Povinné očkování podporují hlavně voliči ANO

Z něj rovněž vyplývá, že v případě hypotetické možnosti - po domluvě s lékařem očkování doma, by jasné odpůrce očkování příliš neovlivnila. Význam by podle průzkumu měla pouze částečně pro dosud váhající, případně ty, kteří se očkovat chtějí, ale zatím nejsou.

Pramen: STEM, Trendy 11/2021, 1012 respondentů starších 18 let. | foto: Agentura STEM

„V názoru na zavedení povinného očkování je veřejnost rozdělena. Za správné by to považovalo 43 procent. Ovšem stejný podíl zastává opačný názor. Častěji jsou pro povinné očkování lidé již očkovaní, ale i mezi nimi je více než čtvrtina odpůrců povinného očkování. Lidé neočkovaní mají v jednoznačné většině jasno, 87 procent z nich s povinným očkováním nesouhlasí. Ve srovnání s obdobím na konci srpna podpora povinného očkování roste,“ podotýká STEM v závěrech šetření. 

Zavedení povinného očkování v nejvyšší míře podporují stoupenci hnutí ANO (63 procent). Příznivci ODS, KDU-ČSL a STAN jsou názorově rozděleni, ale mírně převažuje souhlasný postoj. „Mezi sympatizanty Pirátů a TOP 09 je naopak mírně více těch, kteří jsou proti povinnému očkování. Ovšem jasný postoj mají stoupenci SPD (proti povinnému očkování je 70 procent z nich). Mezi nevoliči je více těch, kteří jsou proti povinnému očkování,“ dodává agentura v průzkumu.

Předseda ČLS JEP a šéf Anticovid týmu nastupující vlády Petra Fialy Roman Chlíbek pro iDNES.cz řekl, že o povinnosti očkování diskutovali v rámci výboru vakcinologické společnosti. „Víceméně jsme se shodli a podporujeme profesní očkování. Vnímáme to jako součást profesionální ochrany vybraných povolání. Navíc je u nich do jisté míry i vymahatelné,“ vysvětlil Chlíbek.

Povinnost, nepovinnost, donuťte mě pokutou

Podotkl, že za hranici rizikovosti vždy odborníci považovali věk 65 a vyšší. „Domníváme se, pro lidi v seniorním věku by mělo jako apel fungovat uvědomění si závažných průběhů (při absenci očkování, pozn. red.) a jasná data, než nastavená povinnost,“ vysvětlil předseda vakcinologů s tím, že by se velice obtížně očkování dalo u dané věkové kategorie nějakým způsobem vymáhat či pokutovat. 

„Nedovedu si představit, že někdo seniorovi dá deset tisíc pokutu, protože se nenechal očkovat. My si myslíme, že by to potom mohlo fungovat zcela protichůdně,“ řekl Chlíbek. Podle něj je spíše vhodnější hledat cesty, jak doočkovat stávající seniory s vědomím, že nebude nikdy stoprocentní proočkovanost. 

Očkuj se, nebo jdi na úřad práce. Firmy odmítají zaměstnávat lidi bez vakcinace

„Té bychom, troufnu si tvrdit, nedosáhli ani při povinnosti. Jsou lidi, kteří řeknou povinnost, nepovinnost, donuťte mě pokutou. Plně podporujeme očkování seniorů. Je to pro nás nejrizikovější skupina. Ale ne cestou povinnosti. To by potom muselo být skutečně politické rozhodnutí a říct povinnost pro všechny a ne jenom extra pro lidi nad 60 let,“ dodal lékař.

Redakce iDNES.cz oslovila i premiéra Andreje Babiše s dotazem, zda doporučení ČLS JEP respektovat. Ten však v SMS zprávě pouze reagoval pozváním na tiskovou konferenci v O2 areně v Praze, kde vystoupí k znovuvybudování očkovacího centra.

Babiš na tiskové konferenci v O2 areně řekl, že návrh k povinnému očkování vyslovil profesor Marian Hajdúch. „Nikdo na radě proti tomu neprotestoval, ani pan profesor Chlíbek. Je v týmu, který, který řeší covid celý čas. Experti nejsou schopní se na tom domluvit. Asi by bylo nešťastné, aby naše vláda něco navrhovala a prosazovala a po nástupu nové vlády to nový ministr zdravotnictví rušil,“ reagoval premiér.

Anticovid tým odmítl povinné očkování 60+

Proti povinnému očkování lidí nad 60 let se postavil Anticovid tým příští vlády Petra Fialy. V první řadě je potřeba proočkovat zástupce bezpečnostních složek, armády, policie, ale také zdravotníky a pracovníky v sociálních službách a je nutné jednat v souladu s jejich profesními organizacemi.

„Na základě odborného stanoviska týmu profesora Chlíbka není Anticovid tým nové vládní koalice pro povinné očkování určené pro věkové skupiny. Ve strategii očkování je potřeba jasně upřednostňovat lidi, kteří aktuálně čekají na třetí dávku vakcíny. Pro zvládnutí současné situace pokládáme za klíčové, aby byli naočkováni co nejdříve,“ uvedl Anticovid tým, v němž působí i budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

Rada vlády pro zdravotní rizika podle premiéra Andreje Babiše v úterý navrhla, aby se kromě vybraných profesí povinně očkovala skupina seniorů nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví předloží nejpozději příští týden v úterý jasné stanovisko, které profese by se měly proti covidu povinně očkovat.

Policejní prezident Jan Švejdar v souvislosti s povinným očkováním policistů již v úterý varoval před ztrátou zhruba deseti tisíc kvalifikovaných lidí v případě, že by se povinnost zavedla. Zhruba tolik jich totiž jakoukoli vakcínu proti covidu odmítá. Podobná je hrozba i v dalších uvažovaných profesích.

„Téměř 82 procent policistů a občanských zaměstnanců podstoupilo k dnešnímu dni minimálně první dávku očkování. Za to jsem rád a považuji to za skvělý výsledek,“ reagoval v úterý Švejdar na vládní úvahy.

„Nejsem si ale jist, zda si policie může dovolit ztratit až 10 tisíc kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají,“ pokračoval policejní prezident s tím, že než bude rozhodnuto o povinném očkování konkrétních profesních skupin, je podle jeho slov třeba diskutovat a vyjasnit si následky, které by to pro ně v praxi mohlo mít: „U policie si to v tuto chvíli nedovedu představit.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...