Česká vláda už o nákupu vakcín rozhodla, ale zatím nechce říct jak.

Česká vláda už o nákupu vakcín rozhodla, ale zatím nechce říct jak. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Vakcína proti prasečí chřipce možná vznikne v Česku

  • 57
Závod o co nejrychlejší výrobu vakcíny proti prasečí chřipce odstartoval. Světová zdravotnická organizace začala doručovat virus chřipky firmám, které se na vývoji budou podílet. Jedna sídlí v Česku a je ve výhodě - má lepší technologie a virus dostane během pár dnů. Česku nabídla přednostní odkup 12 milionů vakcín.

Na výrobu vakcíny by mohl stačit měsíc, nejvýše dva. A mezi farmaceutickými firmami je americký Baxter, který má svou nejmodernější pobočku na výrobu chřipkových vakcín v závodu Bohumila u Kostelce nad Černými Lesy.

Je pravděpodobné, že právě tady bude vakcína proti prasečí chřipce vyrobena dříve než kdekoli jinde. Záleží už jen na tom, jak rychle se pracovníci firmy dostanou k viru chřipky. Do rakouského Orthu, kde má firma svou evropskou pobočku, údajně virus dorazil už v pondělí. Během několika dnů pak bude za přísných bezpečnostních opatření převezen k nám.

Díky tomu také Česko dostalo, jak zjistila MF DNES, nabídku na přednostní odkup celkem dvanácti milionů dávek vakcíny pro obyvatele země.

Pokud vakcínu nebudeme chtít, firma ji snadno udá jinde, ostatní země o ni mají velký zájem. Vláda se měla k nákupu vyjádřit do včerejšího dne.

"Rozhodnutí padlo," řekl premiér Mirek Topolánek s tím, že více prozradit nemůže.

Vláda nabídku projednala v takzvaném vyhrazeném režimu, a nejde tudíž o veřejnou informaci. Lidé se tak zatím nedozvědí, jestli Česká republika bude mít ochranu pro své obyvatele, či ne.

Vakcína bude brzy, už za několik týdnů

V každém případě je téměř jisté, že právě Česko bude zemí, kde se vakcína objeví nejdřív. Baxter má totiž jako jediná firma na světě v takzvaných bioreaktorech dostatek buněk, které se dají okamžitě infikovat virem – ten se v nich dále namnoží.

Navíc má firma patent na nový, rychlejší způsob výroby vakcíny. Na rozdíl od ostatních výrobců nevyužívá k množení viru slepičí vejce, ale jiné, savčí buňky.

Než z výrobních pásů sjede první vakcína, musí u rozmnožených virů nejprve proběhnout takzvaná "inaktivační studie". To je řada zkoušek, které musí prokázat, že virus v budoucí vakcíně je již oslabený natolik, aby nezabíjel, ale jen zaktivoval imunitní systém těla.

Virus v laboratoři oslabí přidáním chemikálií, jako je třeba formaldehyd, nebo průchodem viru přes UV lampy. Pak se vše vyčistí, zbaví příměsí a buněk a vakcína se může začít plnit do injekcí.

Česko jedná s více výrobci 

Podle informací MF DNES od okamžiku, kdy k nám zásilka viru dorazí, až do chvíle, než vzniknou první dávky, teoreticky stačí měsíc. V praxi to potrvá asi dva měsíce.

Hlavní hygienik Michael Vít řekl, že jednání o vakcíně se vedou s více výrobci.

"Oslovili jsme je a jednáme i s dalšími, protože máme zájem zajistit si dostatečné množství vakcíny," řekl Vít.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video