Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očkování proti chřipce začíná. Lékaři budou upřednostňovat rizikové pacienty

  19:37
Praktičtí lékaři začínají očkovat proti chřipce. Zájem o vakcínu je letos kvůli epidemii covid-19 výrazně vyšší než v předchozích letech. Již nyní je praktickým lékařům jasné, že se nedostane na každého. Budou proto upřednostňovat zejména pacienty z rizikových skupin. Česko má k dispozici 850 tisíc vakcín.

ilustrační snímek | foto: AP

Že podzim, a tedy souběh respiračních onemocnění, může být krizový, říkají epidemiologové už od jara. V souvislosti s tím apelovali již dříve na lidi z rizikových skupin, aby se nechali očkovat. Ministerstvo zdravotnictví dokonce plánovalo kampaň. Nicméně na všechny se letos opravdu nedostane.

„Zaznamenali jsme nárůst zájmu až o sto procent,” uvedl praktický lékař a konzultant pro Společnost všeobecného lékařství Vladimír Marek z Brna. Vakcíny pro své pacienty objednával už v loňském roce, 10. září mu přišlo 170 kusů vakcíny. Již nyní ví, že to nebude stačit pro všechny zájemce.

„V loňském roce tak masivní zájem o vakcíny nebyl. Dokonce jsme dvě vakcíny kvůli menšímu zájmu museli zlikvidovat,” dodal s tím, že v současné situaci žádal u distributorů o další vakcíny, bohužel marně.

Zájem lidí o vakcínu proti chřipce vrostl už během léta. Pacienti volali a žádali rezervaci vakcíny či pořadníky, do kterých by se mohli zapsat. „Na seznamu máme 150 zájemců, další neustále přibývají,“ uvedl Marek s tím, že se snaží upřednostnit ty, kteří se chodí očkovat pravidelně a rizikové pacienty.

Vakcína na chřipku pro všechny nevystačí. Pacienti vyžadují pořadníky

Právě u těchto pacientů je totiž nejvíce žádoucí, aby byli očkováni na chřipku. Ohrozit by je mohl jednak souběh obou nemocí, tedy covid-19 a chřipky, jednak je může nemoc ohrozit i za normálních okolností. Kvůli tomu jim očkování hradí pojišťovny. O tom, že by měli být upřednostněni právě lidé z rizikových skupin mluvil v pondělí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ministerstvo však lékařům nemůže nic nakázat, vhodný postup jim může pouze doporučit.

„Budeme upřednostňovat ty, kteří mají choroby, nebo jim je nad 65 let. Mladí samoplátci si mohou počkat na svou vakcínu klidně až do prosince, kdy se dá ještě očkovat. V říjnu se budeme soustředit na chronicky nemocné a starší pacienty, kteří vakcínu potřebují nejvíce,“ uvedl Michal Bábíček, místopředseda Sdružení praktických lékařů a praktický lékař z Chomutova. V tomto týdnu očekává 480 kusů vakcín, které objednával v zimě. Podle něj by to mělo pro jeho pacienty stačit i přes zvýšený zájem lidí. 

Jsou i ordinace, kde vakcíny nemají

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky je takový postup obvyklý zejména proto, že lidé, kteří mají očkování hrazeno ze zdravotního pojištění, tvoří drtivou většinou zájemců o vakcínu. Přednost budou mít také ti, co chodí na očkování pravidelně. 

„Vakcíny nechávám hlavně těm, které očkujeme každoročně, například těžké diabetiky nebo kardiaky. V našem provizorním pořadníku mají tito lidé přednost,“ uvedl praktické lékař a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství Josef Štolfa. Již nyní ví, že mu objednané množství vakcíny však stačit nebude. 

V České republice se však najdou i ordinace, které vakcíny proti chřipce nemají. „Bohužel jsou desítky ordinací v České republice, které se k vakcínám nemohou dostat, protože je nestihli zavčasu objednat. Snažíme se jako sdružení společně s výrobci a distributory ještě nějaké vakcíny zajistit, protože skutečně řada praktických lékařů nebude mít vakcínu žádnou, což je prostě špatně,“ uvedl Bábíček.

Jeho slova potvrdil i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „My víme o zhruba 11 ordinacích, bude jich 20 až 30 v rámci celé republiky,“ uvedl. Důvody, proč vakcíny nemají, je podle něj spousta. 

„Někteří si neudělali předobjednávku a prostě se jen spolehli na to, že ty vakcíny koupí později. To ale kvůli zvýšené poptávce nešlo. Potom jsou tu praxe, které vznikly až v průběhu letošního roku a ty si to předobjednat nemohly. Tam se snažíme jednat s distributory, zda by se pro ně nenašlo nějaké řešení, nějaké vakcíny navíc. Je to na na dobré cestě, ale konkrétní řešení na stole zatím není,“ uvedl Šonka. Dodal, že mu osobně má dorazit 400 vakcín. 

Vakcíny se již distribuují

Lékaři by měli mít nejpozději do půlky října k dispozici 850 000 dávek vakcín proti chřipce, o třetinu víc než loni. Firma Mylan dodá do České republiky 350 000 balení vakcíny, druhý dodavatel, firma Sanofi Pasteur, dodá na český trh celkem 520 000 vakcín. Obě společnosti již s distribucí začaly.

Odborníci varují před tím, že nemocní s vážným průběhem chřipky i vážným průběhem covidu-19 potřebují v nemocnicích stejná lůžka s kyslíkem nebo plicními ventilátory. Může jich být proto při souběhu případné druhé vlny pandemie koronaviru a sezónní chřipky nedostatek. Lidé nemocní chřipkou budou navíc oslabení a případná nákaza koronavirem pro ně může být rizikovější.

Obvyklým termínem pro aplikaci očkování je říjen a listopad. Česká republika dlouhodobě patří k zemím s nejnižší proočkovaností proti chřipce v Evropě. Ta se pohybuje jen kolem osmi procent. Nízká je podle dat Státního zdravotního ústavu i proočkovanost rizikových skupin, tam se pohybuje maximálně kolem dvaceti procent. Rada Evropské komise přitom doporučuje členským státům dosáhnout u těchto skupin alespoň 75procentní proočkovanosti.

Každý rok se s nemocí potýká asi deset až patnáct procent české populace a asi třetina dětí. Průměrně umírá v České republice v souvislosti s chřipkou každý rok asi 1 500 lidí. Nebezpečná je nemoc především pro lidi starší 65 let, malé děti, těhotné ženy či pro chronicky nemocné.

Na chřipku zemře ročně až 1500 lidí. Účinnou obranou je očkování:

5. března 2018

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...