ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Lékový ústav zaznamenal asi u 70 lidí vedlejší účinky vakcíny proti covidu

  • 333
Státní ústav pro kontrolu léčiv eviduje do pátku zhruba 70 podezření na nežádoucí účinky očkování proti koronaviru. S odvoláním na ředitelku ústavu Irenu Storovou to dnes uvedla Česká televize.

Vakcína proti nemoci covid-19 se v Česku začala podávat před třemi týdny, zatím ji dostalo podle sobotního vyjádření premiéra Andreje Babiše víc než 105 000 lidí.  

Vedlejší účinky se tedy vyskytly u přibližně 0,07 procent očkovaných (7 lidí z 10 tisíců). Oproti tomu onemocnění Covid-19 má těžký průběh u 10 až 20 % nakažených a přibližně 1,5 % nakažených mu podlehne. U starších lidí je smrtnost ještě mnohem vyšší, u lidí 75+ let je přes 17 %.

Jako následky očkování lékaři nebo pacienti nejčastěji hlásili zarudnutí kůže kolem místa vpichu nebo příznaky, které se podobají lehčímu virovému onemocnění, uvedla Storová.

První lidé byli v Česku očkováni proti koronaviru 27. prosince. Zdravotníci zatím lidem podávají vakcíny od firem Pfizer a BioNTech a od společnosti Moderna. U obou je potřeba aplikovat dvě dávky.

Přednostně jsou očkováni zdravotníci a lidé v domovech pro seniory, v pátek stát spustil on-line registrační systém pro lidi nad 80 let, kteří žijí mimo sociální zařízení. Na základě rezervací dostávají vakcíny od soboty. Vedle zdravotníků, zejména těch pečujících o pacienty s covidem-19, mají senioři při vakcinaci přednost, protože je koronavirus ohrožuje výrazně silněji než mladší generace.

13. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue