Sídlo společnosti Pfizer na Manhattanu.

Sídlo společnosti Pfizer na Manhattanu. | foto: Reuters

Evropská komise podepíše smlouvu na nákup vakcíny, Česko chce 2 miliony dávek

  • 154
Česko má zájem o dva miliony dávek vakcíny proti nemoci covid-19 od americké firmy Pfizer, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Připojil se tak k evropské iniciativě, která vakcínu plánuje hromadně objednat a smlouvu by měla podepsat ve středu. Vláda už dříve schválila odběr tří milionů dávek jiného druhu séra od firmy AstraZeneca.

První vakcíny by se podle ministra Blatného mohly do Česka dostat v první čtvrtině příštího roku. „Neberte to ale jako slib,“ uvedl s tím, že situace se může měnit.

Česko se podle Blatného minulý týden připojilo k zatím nezávazné dohodě o dodávkách vakcíny, kterou sjednala Evropská komise (EK). Ta objedná 300 milionů dávek, smlouvu podepíše podle informací z EK ještě tuto středu. „Věříme, že tak, jak je to teď nastaveno, bychom měli mít v době, až bude vakcína k dispozici, kolem pěti milionů dávek,“ řekl Blatný.

Zopakoval, že po obdržení vakcín by se měli jako první očkovat zdravotníci a senioři, cílem pak je proočkovanost populace 50 až 60 procent.

Firma Pfizer s německou BioNTech nedávno jako první zveřejnily data z klinické studie vakcíny. Na základě průběžné analýzy oznámily, že má víc než devadesátiprocentní účinnost. Zároveň se v rozsáhlé studii neobjevily žádné vážné vedlejší účinky.

Firma hodlá požádat o schválení vakcíny pro krizové použití v USA nejpozději do konce listopadu a je tak velká šance na její schválení ve Spojených státech i první aplikování do konce roku. Její vývoj přitom spolufinancovala i Evropská investiční banka.

Tři miliony dávek od konkurence

Společnost AstraZeneca, která vyvíjí nadějnou konkurenční vakcínu,  výsledky klinických testů zatím nezveřejnila, stejně tak ani jiné firmy, které vakcíny vyvíjejí.

Právě nákup tří milionů dávek vakcíny od AstraZenecy schválila vláda na začátku října. K evropské iniciativě ohledně dodávek vakcín se český stát formálně připojil v červnu. Dohody o dodávkách vyjednává Evropská komise, členské státy pak mají možnost se k nim připojit.

Vakcíny proti koronaviru: když funguje ta od Pfizeru, budou zřejmě i další

Komise kromě firem AstraZeneca a Pfizer uzavřela smlouvy i se společnostmi Sanofi a Janssen. Podle dřívějších informací jedná ještě s  Johnson&Johnson, CureVac a Moderna. Pokud tedy bude některá z těchto vakcín prokazatelně bezpečná a účinná, dostane ji Česká republika prakticky okamžitě po schválení.

Její cena by podle europoslance Pascala Canfina, předsedy Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, mohla být kolem 125 až 500 korun za dávku.

Podle eurokomisařky Stelly Kyriakidesové by první vakcína měla být dostupná na přelomu roku. „Nyní ale vše záleží na tom, kdy doběhne schvalovací proces, který zajišťuje, že bude vakcína bezpečná. Společnost Pfizer musí požádat o autorizaci Evropskou lékovou agenturu, protože bez jejího povolení vakcína na evropský trh nesmí. Ve schvalovacím procesu je tedy před námi ještě poměrně dost kroků,“ popsala analytička Vendula Karásková z Asociace pro mezinárodní otázky.

Očkování nebude na úrovni Evropské unie povinné, rozhodne si o tom sám každý stát. Ani v České republice povinnost platit nebude, uvedl Blatný. „Jakmile budeme vědět blíže, kdy bude vakcína dostupná, počítá se s kampaní, která by měla lidi motivovat k tomu, aby se očkovali,“ řekl ministr. Věří, že díky událostem posledního třičtvrtě roku změní část odpůrců vakcinace názor.

Podle dřívějších odhadů ministerstva by bylo v první vlně v Česku očkováno asi 3,5 milionu lidí. Zdravotníků je zhruba 200 000, starších 65 let dva miliony a dalších 1,3 milionu lidí mladších, ale v riziku kvůli chronickým nemocem. U některých vakcín se imunita vytvoří až po dvou dávkách, bude jich tedy třeba asi sedm milionů. Náklady se mohou pohybovat od 500 milionů po pět miliard korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video