Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zfušované podlahy v továrně na lego. Firmy se roky soudí kvůli betonu

  16:06
Vcelku rutinní stavba podlah ve výrobních halách Lega v Kladně přerostla ve vleklý soudní spor. První podlahy se musely kvůli závadám zbourat a jejich stavitel se s dodavatelem betonu od té doby přou, kdo za to může. Odvolací soud nyní navíc zdržela námitka podjatosti na soudce.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Společnost Lego působí v Kladně již od roku 2000. Od té doby průběžně rozšiřuje svoji výrobu. S tím jí pomáhal stavební gigant Metrostav, který měl za úkol vybudovat další výrobní haly. Jako subdodavatele si v roce 2011 najal firmu RiegerStav, která do nich měla vyhotovit drátkobetonové podlahy.

Beton dodávala společnost Českomoravský beton, která pro zajištění objednávek požadovala po tehdejším jednateli firmy Michalu Riegerovi podpis bianco směnky. V případě, že by za dodaný materiál nezaplatil, tak měl Českomoravský beton páku, jak své závazky vymáhat.

Poté vše probíhalo, jak mělo. Míchačky dovážely na stavbu betonovou směs. Problémy byly pouze s konzistencí hmoty, kterou bylo podle svědků nutné naředit. Na to prý ale byli řidiči Českomoravského betonu připravení a vozili s sebou vodu i plastifikátor (ztekucující přísadu, pozn. red.), které na místě do směsi přidávali, aby ji bylo možné vysypat.

Na jaře 2012 vyrobil RiegerStav ze směsi podlahy, a pak začaly problémy. Svrchní část byla nesoudržná. Konkrétně šlo o četné poruchy spočívající „v odfouknutí vsypové vrstvy od drátkobetonových podlah“. Nicméně znalec z Kloknerova ústavu ČVUT v dubnu 2012 konstatoval, že podlaha je v pořádku.

O dva měsíce dorazil investor na kontrolu a přes tvrzení uvedené v posudku chtěl podlahu předělat. Přestože další znalec konstatoval, že podlaha je funkční, nechal Metrostav podlahy vybourat a zadal jejich výrobu znovu. Lego požadovalo také jiného subdodavatele, proto bylo vypsáno výběrové řízení, které vyhrála firma Techfloor.

Jednatel této společnosti Marcel Pavlík později před soudem vypověděl, že i jeho firma zpočátku odebírala beton od společnosti Českomoravský beton, ale poté, co nebyla spokojena s přilnavostí povrchové stěrky, změnila dodavatele. Podlahy bez dalších problémů vybudovala.

Kdo škodu způsobil?

Za opožděné předání a demolici podlah včetně smluvní pokuty měl podle Metrostavu platit RiegerStav. Celková výše škod se vyšplhala ke 41 milionům korun.

Zároveň se o zaplacení faktur začal hlásit Českomoravský beton. Nicméně v té době nebylo jasné, kdo může za vadné podlahy, proto RiegerStav napsal svému dodavateli, ať s platbou počká, než bude vyhotovený nezávislý znalecký posudek, který určí, na čí straně byla chyba. Českomoravský beton chtěl přesto zaplatit a dal na základě bianco směnky celou věc k soudu.

Městský soud v Praze vydal v únoru 2013 směnečný platební rozkaz na 12 milionů, což ale napadli právní zástupci Riegera, který je pod směnkou podepsaný. Soud tedy začal celou věc řešit a zabýval se i tím, kdo může za nekvalitní podlahy.

Po delším dokazování, při němž bylo předloženo několik protichůdných posudků, nechala soudkyně Simona Bradáčová vypracovat nezávislý revizní posudek Vysokým učením technickým v Brně. V něm znalci zkoumali nejen vzorky odebrané z podlah v halách Lego v Kladně, ale z betonové směsi podle receptury vyhotovili i vzorky, které po měsíci podrobili zátěžové zkoušce.

Znalci v posudku dospěli k závěru, že hlavní příčinou defektů je s největší pravděpodobností výrobcem nevhodně zvolená receptura směsi. Špatně zvolený byl podle nich také druh ztekucující složky. Znalci také poukázali na naprosto neadekvátní dávkování.

„Výsledky ovšem také prokázaly, že podlaha byla v místech s nevyhovující pevností vyrobená z betonu, který zcela neodpovídá výrobcem deklarovaným recepturám, neboť byl vyroben z odlišného (vápencového) kameniva,“ konstatovali dále v posudku znalci.

S těmito závěry nesouhlasí předseda představenstva společnosti Českomoravský beton Zdeněk Gärtner. „Posudek byl vypracován pracovníky Fakulty chemické VUT, která nepůsobí v oboru stavebnictví, a tito pracovníci neměli s betonem dostatečné zkušenosti,“ řekl iDNES.cz Gärtner.

Soud dospěl k závěru, že Riegerovy námitky jsou důvodné. „Pro své rozhodnutí si soud opatřil dostatek skutkových zjištění a další dokazování by bylo nadbytečné a v rozporu se zásadou rychlosti a hospodárnosti řízení,“ uvádí se v rozsudku. Podle Bradáčové se Riegerovi podařilo prokázat, že dodaná betonová směs byla vadná, proto v listopadu 2014 zrušila zmíněný platební rozkaz.

Dodavatel betonu nepochybil, uvedly posudky

Obě strany se proti rozsudku Městského soudu v Praze odvolaly. Českomoravský beton chtěl dosáhnout svého a RiegerStav požadoval po protistraně zaplatit vyšší náklady za soudní řízení. Případ si tedy převzal Vrchní soud v Praze.

Českomoravský beton předložil soudu revizní posudky z Technického a skúšobného ústavu stavebného v Bratislavě a z již zmíněného Kloknerova ústavu, podle kterých je vina na straně RiegerStavu. „Je možno celkem jednoznačně a s neobvykle velkou jistotou konstatovat, že ze strany dodavatele betonu nebyly porušeny smluvní specifikace objednávky. Dodaný beton je zcela jistě splňoval,“ uvedli v závěru znalci z ČVUT.

Dodaná betonová směs je podle nich jenom polotovar pro výrobu konečného produktu. Navíc si RiegerStav podle posudku na dováženou betonovou směs nijak nestěžoval v době, kdy z ní vyráběl podlahy. „Proto za rozhodující příčinu vzniklé situace pokládáme v tomto případě nezvládnutou technologii výroby podlahy v daných podmínkách a surovinové základně,“ shrnuli znalci.

Námitku podjatosti řeší Nejvyšší soud

Riegerovi právní zástupci posudek napadli, protože podle nich je Kloknerův ústav spřízněný s Českomoravským betonem a ke sporu se vyjadřuje už od jeho prvopočátku, tedy od prvních závad podlah. Soudce však jejich námitce nevyhověl.

Riegerova právní zástupkyně Lada Petriková podala námitku na podjatost soudce Petra Baierla. Odvolací řízení označila za nesrozumitelné a netransparentní, například údajně nebyla seznámena s přidáním posudků do spisu při prvním jednání.

Upozornila také na to, že odvolací řízení trvá výrazně déle než dokazování před soudem prvního stupně. Není podle ní obvyklé, aby po pečlivém a podrobném dokazování u soudu prvního stupně, odvolací soud prováděl další dokazování, aniž by předtím konstatoval, že dokazování před soudem prvního stupně proběhlo vadně či jinak nedostatečně.

„Žalovaný proto žádá, aby odvolací soud v souladu s principem předvídatelnosti vyslovil jasný a srozumitelný předběžný právní názor a v souladu s ním pak aby následně buď ukončil dokazování a rozhodl bez dalšího prodlení ve věci samé, nebo aby účastníky adekvátně poučil o procesních povinnostech ve smyslu případného doplnění tvrzení či důkazů,“ konstatovala Petriková.

V současné době už tři týdny námitku podjatosti řeší Nejvyšší soud. Jak iDNES.cz sdělil jeho mluvčí Petr Tomíček, v průměru o podobných námitkách rozhoduje za sedmdesát dní.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž se dnes zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...