Václav Láska

Václav Láska | foto: David Neff, MAFRA

Láska zakládá nové politické hnutí, láká do něj nezávislé senátory

  • 32
Senátor Václav Láska, zvolený jako nestraník za Zelené a lidovce s podporou Pirátů, zakládá nové politické hnutí s názvem SENÁTOR 21. Cílem je podle něj získat pro horní komoru co nejvíce zkušených a respektovaných osobností a pozvednout celkovou důvěru v práci této instituce. Hnutí má zasáhnout již do senátních voleb v roce 2018.

„Hnutí reaguje na současný stav politiky v České republice, kdy je potřeba ochrany demokratických institucí státu a základních náležitostí demokratického právního státu, které jsou nyní potenciálně v ohrožení,“ uvedl Láska, který označuje Senát za pojistku demokracie a ochránce ústavnosti.

Nové hnutí SENÁTOR 21 má stát především na principu nezávislých kandidátů, kteří se nechtějí účastnit stranické politiky a hodlají si zachovat svoji neutralitu. Tyto osobnosti by podle Lásky poté měly v Senátu hájit principy liberální demokracie a pozvednout význam Senátu jako takového.

„Do Senátu tak vstoupí osobnosti, které v politice být mají, ale dosud se do ní obávaly zapojit jako kandidáti stávajících politických stran. Tím se rozšíří množina kvalitních osobností, které už teď v Senátu jsou. Svou prací pozvednou důvěru veřejnosti v Senát. A snad i pomůžou zakopat příkopy mezi veřejností a politikou, které tu byly za poslední léta vyhloubeny,“ dodává.

Láska byl zvolen do Senátu za obvod č. 21 – Praha 5 v říjnu 2014 jako nestraník za Stranu zelených a KDU-ČSL s podporou Pirátů. Od roku 2014 byl zároveň členem Zelených, ze strany však v roce 2017 vystoupil (viz Láska už není zelený, nesouhlasí s vedením strany).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue