Exprezident Václav Klaus volí společně s manželkou Livií v Praze na Základní škole Klapkova. (23. září 2022) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Klaus prohlásil, že v komunálních volbách dal hlas Okamurově SPD

  • 700
Bývalý prezident Václav Klaus prozradil, že v komunálních volbách v Praze volil hnutí SPD Tomia Okamury, které je pro odchod Česka z Evropské unie. Řekl to v projevu na akci evropské frakce Identita a demokracie v Praze na konci září. SPD kandidovala v hlavním městě v koalici s Trikolórou, kterou zakládal Klausův syn, a s hnutím PES.

„Jsem rád, že moji zemi reprezentuje ve vaší frakci SPD (Ivan David, Hynek Blaško), strana, které jsem dal minulý víkend hlas v komunálních volbách,“ uvedl Klaus v projevu, který je v angličtině k nalezení na stránkách Institutu Václava Klause. Jako první na to upozornil server Hlídací pes.

Identita a demokracie sdružuje euroskeptické strany, včetně těch, které mají blízko ke krajní pravici jako německá AfD či rakouští Svobodní. Česko zastupuje ve frakci právě SPD.

„Je třeba nakupovat suroviny bez ideologických brýlí přímo od producentů,“ vyzýval lídr SPD Tomio Okamura v září vládu, ať se domluví o nákupu plynu v Rusku. „Je gigantické pokrytectví, že se Fialova vláda vzdala nákupu levných surovin,“ prohlásil. Tvrdil také, že Západ bojuje na Ukrajině do posledního Ukrajince.

Už loni Václav Klaus SPD označil jako jednu z cest k návratu do normálu a vyzval SPD a Trikolóra, aby šly společně do voleb. SPD i Trikolóra požadují odchod z Evropské unie. Žádost o vstup do EU podala vláda České republiky v lednu 1996, kdy byl premiérem právě Václav Klaus.

Poté, co letos volil v komunálních volbách, bývalý prezident Klaus podle ČTK řekl, že jako Pražák by si velmi přál, aby komunální volby v hlavním městě přinesly radikální změnu. „Myslím si, že Praha je taková zabetonovaná, rigidní, neprůchodná, neprůjezdná,“ poznamenal. Zelení a Piráti podle něj do Prahy přináší své představy o světě. Myslí si, že by to tak být nemělo.

Koalici SPD, Trikolóry a hnutí PES volilo v hlavním městě 5,16 procenta voličů, což jí stačilo na tři křesla v pražském zastupitelstvo pro Milana Urbana, Josefa Nerušila a Zdeňka Seidla.

23. září 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video