Klaus o volbách: Demokracie že prohrála? Řeči těchto „moudrých“ nesnesu

  • 413
Volič promluvil. Takto pragmaticky hodnotí výsledek sněmovních voleb bývalý prezident Václav Klaus. Ve volebním studiu iDNES.tv pokáral všechny ty, kteří nyní po volbách říkají, že „demokracie prohrála a kdovíkdo vyhrál“.

„Já musím jednoznačně trvat na tom, že demokracie promluvila. Že volič promluvil. A rozdal karty na další čtyřleté období,“ prohlásil Klaus.

„Nejrůznější ‚moudré‘, kteří říkají, že demokracie prohrála a kdovíkdo vyhrál, nemohu snést,“ uvedl. „Takhle není oprávněné, aby o tom někdo mluvil. To je strašná nafoukanost a to já nemám rád,“ dodal Klaus ve vysílání iDNES.tv.

KOMENTÁŘ: Volby vyhrál protest, vládu odsune přetahování o Babiše

Podle něj výsledky voleb daly jednoduše jasný signál a zlobí ho prý SMS ve znění „to to zase dopadlo“.

Bývalý prezident se také pozastavil nad úspěchem Pirátů, kteří díky zisku 10,79 % budou mít ve Sněmovně 22 poslanců. „Pro mě jsou Piráti popřením politiky,“ uvedl Klaus.

Volby 2017

„Já si nedovedu představit, že každý desátý člověk říká ne politice. Že každý desátý volič říká: ‚Já nechci jasně definované, ideově definované politické strany, já chci jistou anarchii a chaos.‘ To mě velmi překvapuje,“ podivil se exprezident. (U Pirátů začal mejdan - článek čtěte zde.)

Bývalý prezident letos svoji volbu vůbec netajil. „Prvně v životě jsem dal preferenční hlas. Tentokrát nám to usnadnil náš syn,“ řekl v pátek, když i se svou ženou Livií, velvyslankyní na Slovensku, odvolil v Salesiánském domově mládeže v pražských Kobylisích. Oba volili syna Václava, trojku na pražské kandidátce ODS (více najdete v článku zde).

Celý rozhovor s Václavem Klausem ve volebním studiu iDNES.tv:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video