Premiéři zemí V4 na Pražském hradě. Zleva: Peter Pellegrini (Slovensko),...

Premiéři zemí V4 na Pražském hradě. Zleva: Peter Pellegrini (Slovensko), Mateusz Morawiecki (Polsko), Andrej Babiš (Česko), Viktor Orbán (Maďarsko) (12. září 2019) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Babiš nevidí důvod, aby česká vláda změnila pozici k uznání Kosova

  • 228
Premiér a šéf ANO Andrej Babiš se postavil proti nápadu prezidenta Miloše Zemana, podle nějž by Česko měla odstoupit od uznání Kosova jako samostatného státu. „Nevidím důvod, aby česká vláda změnila svou pozici,“ řekl Babiš po setkání s premiéry zemí V4 a představiteli zemí západního Balkánu. Svou účast na jednání zrušil kvůli výrokům Zemana vicepremiér Kosova.

Zeman při návštěvě Srbska řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nemá rád Kosovo. „Dovolte mi vyjádřit osobní, ale o to silnější mínění, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států,“ poznamenal Zeman.  Kosovo tak reprezentoval jen zástupce velvyslanectví v Praze. 

Zeman také prohlásil, že bude chtít s českými ústavními činiteli projednat, zda by bylo možné, aby ČR odvolala uznání Kosova samostatným státem.

Šéf diplomacie Tomáš Petříček v reakci už ve středu uvedl, že k otevření debaty o odvolání českého uznání Kosova nevidí důvod. Babiš ve středu řekl, že by o Zemanově nápadu chtěl debatovat na schůzce nejvyšších ústavních činitelů, ale ve čtvrtek už  jasně řekl, že nevidí důvod, aby česká vláda měnila postoj k uznání Kosova. Ostře se k nápadu prezidenta Zemana vyjádřil šéf Senátu Jaroslav Kubera. „Řekl to jen, aby se zalíbil Srbům, ale nic z toho nevyplývá. On žádnou pravomoc nemá to změnit,“ řekl iDNES.cz Kubera.

Zemanův nápad by přinesl problém při návratu nelegálů

České ministerstvo zahraničí ve čtvrtek vydalo prohlášení, že „oduznání“ státu u nás nemá precedens a že by takovým krokem vznikly problémy například při plnění takzvané readmisní dohody, tedy návratu nelegálních přistěhovalců.

„Jednalo se o uznání de iure, to jest o uznání státu z hlediska mezinárodního práva plné a konečné. Česká republika také ve své praxi dosud nikdy uznání žádného státu neodvolala,“ uvedlo ministerstvo zahraničí s tím, že Česká republika má zájem na zachování mezinárodních smluv s Kosovskou republikou v platnosti, včetně závazků z nich pro obě strany vyplývajících.

Bezpečný Balkán znamená bezpečnost v Evropě, řekl Babiš

Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se shodli, že je v zájmu Evropské unie pokračovat v rozšiřování a přijmout země západního Balkánu.
„Bezpečnost na Balkáně znamená bezpečnost v Evropě,“ řekl Babiš.  A čeští poslanci ve čtvrtek kývli na přijetí Severní Makedonie do NATO.

Poslanci kývli na Severní Makedonii v NATO, přihlížel premiér. SPD spílala

Premiéři zemí V4 (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) přijali deklaraci, v níž vyjadřují podporu rozšíření EU o země západního Balkánu.

„EU bude silnější, pokud přijme balkánské státy,“ řekl k tomu maďarský premiér Viktor Orbán.  Na jednání zástupců Visegrádu dorazili premiéři Slovenska Peter Pellegrini a Polska Mateusz Morawiecki, kteří se vyjádřili v podobném duchu.

K nim se připojili zástupci vlád balkánských zemí - srbská premiérka Ana Brnabičová a předsedové vlád Severní Makedonie, Černé Hory, Albánie, Bosny a Hercegoviny. 

A premiér Severní Makedonie Zoran Zaev rovněž ve čtvrtek se Sněmovně přihlížel tomu, jak čeští poslanci kývli na to, aby se Severní Makedonie stala třicátou členskou zemí Severoatlantické aliance. Proti byli komunisté a zdrželi se poslanci SPD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video