V zoo se utopila vzácná gorila

Povodeň, která zcela zaplavila spodní část pražské zoologické zahrady, si mezi vzácnými zvířaty vybrala další oběť. V rozvodněné Vltavě se utopil sedmiletý gorilí samec Ponk. Zbývající čtyři gorily se podařilo ošetřovatelům zachránit a ve speciálních bednách poputují do Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. V úterý v noci museli ošetřovatelé utratit kvůli velké vodě slona Kádira a samice hrocha.

"Jisté je pouze to, že Ponk utonul. Nikdo ale nedokáže zatím říci, co se vlastně stalo. Tělo budeme hledat až opadne voda," uvedl zoolog pražské zahrady Pavel Brandl.

Ztráta je o to větší, že Ponk byl jediným samcem v pětičlenné tlupě a chovatelé si od něj slibovali její další rozšíření.

Ponk pocházel z volné přírody. Jeho rodiče zabili pytláci a gorilí samec potom nějakou dobu žil ve stísněných podmínkách u jednoho ze šejků v Kataru. Do pražské zoo přišel loni v červnu.

Pracovníci zahrady předpokládají, že ztrát bude mnohem víc. "Obávám se, že po opadnutí vody objevíme více utopených zvířat. Další zřejmě nepřežijí podchlazení a šok. Taková povodeň přijde jednou za sto padesát let a těžko se na ni lze předem připravit," uvedl Brandl.

Přestože voda v zahradě dnes dopoledne stále stoupala, vzácným zvířatům už bezprostřední nebezpečí nehrozilo. „Celá spodní část zahrady je evakuována a zvířata jsou přemístěna v náhradních prostorách, do kterých se voda určitě nedostane. Mnohá však žijí ve velmi stísněných podmínách, a proto je co nejrychleji musíme přepravit do jiných zoologických zahrad v republice, které nám už nabídly pomoc,“ vysvětlil zoolog.

Jedinou přístupovou cestou přes Bohnice pražskou zoo postupně opustí velké kočkovité šelmy, plazi, ptáci i menší druhy opic. „Kromě čtyř goril určitě přijmeme ještě dva tygry a možná i další zvířata,“ potvrdil Pavel Moucha ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video