Smíchovská synagoga

Smíchovská synagoga - Židovská synagoga na rohu ulic Plzeňská a Stroupežnického v Praze 5 se má za rok dočkat rekonstrukce. (18. září 2000) | foto: MAFA - Jan Schejbal

V židovské synagoze na Smíchově bude archiv

Smíchov - Židovskou synagogu na rohu ulic Plzeňské a Stroupežnického v pátém obvodě, jejíž zdi jsou počmárány od sprejerů, podloubí ve večerních hodinách slouží opilcům jako záchody a jejíž dveře i okna jsou zabedněné, čeká na přelomu roku 2001 a 2002 rozsáhlá rekonstrukce. Synagoga byla v rámci restitucí vrácena židovské obci. V současnosti ji spravuje židovské muzeum a měla by sloužit jako archiv a depozitář pro obrazy Židovského muzea v Praze. Součástí právě vznikajícího projektu jsou i menší výstavní prostory.

"Nyní se připravují první studie, takže nelze přesně říci, kdy rekonstrukce skončí. Nicméně věřím, že obnova nebude trvat déle než rok a čtvrt," řekl ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát s tím, že projekt bude stát několik desítek milionů korun.

"Celou úpravu budeme financovat z vlastních zdrojů, pochopitelně se budeme ucházet také o sponzorské příspěvky," dodal.

Vnější vzhled budovy by měl zůstat zachován, vnitřní prostory stavbaři přebudují tak, aby vyhovovaly potřebám archivářů. Po- dle Pavláta je nyní budova zakonzervovaná, aby nechátrala. Část prostor má v krátkodobém pronájmu soukromá firma, která tam skladuje stavební materiál.

"Od října roku 1994 jsme opravili vše, co máme ve správě, tedy Maiselovu, Pinkasovu, Klausovou, Španělskou synagogu a Obřadní síň. Chýlí se ke konci naše nejnákladnější akce - oprava budovy bývalé nemocnice v Dušní ulici. Poté  bude následovat obnova smíchovské synagogy," vysvětlil Pavlát pozdní termín rekonstrukce.

"Bylo rovněž složité najít nové využití synagogy, aby nebylo v rozporu s jejím původním posláním," poznamenal Pavlát.

Rekonstrukci podle starosty Prahy 5 Miroslava Škalouda podporuje i smíchovská radnice. Ta už před časem nechala z blízkosti budovy odstranit dva nelegální stánky, v nichž bylo možné koupit rozlévaný alkohol. O zrušení posledního blízkého stánku se údajně jedná.

HISTORIE SYNAGOGY
Budovu synagogy nechala postavit smíchovská židovská náboženská obec v roce 1863 v novorománském slohu. Původní vzhled změnila funkcionalistická přestavba v roce 1931. Po konci války ji spravovaly různé instituce, například podnik ČKD, který do historické části nechal vestavět nákladní výtah a železobetonové patro. Z původního mobiliáře se zachoval jen dřevěný oltář, jenž byl zakryt obložením.

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video