Bakterie meningokoka se přirozeně vyskytuje v krku a nose asi u 5 až 10 procent zdravé populace. Tito lidé jsou zdraví nosiči a odborníci zatím nevědí, proč se u některých z nich vyvine akutní meningokokové onemocnění a u jiných ne. Ilustrační foto.

Bakterie meningokoka se přirozeně vyskytuje v krku a nose asi u 5 až 10 procent zdravé populace. Tito lidé jsou zdraví nosiči a odborníci zatím nevědí, proč se u některých z nich vyvine akutní meningokokové onemocnění a u jiných ne. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

V Sokolově zemřela osmiletá dívka, zabil ji nejspíš meningokok

  • 2
Zřejmě meningokok zabil v noci na dnešek osmiletou dívku ze Sokolova. Nejdříve měla příznaky běžného chřipkového onemocnění. Začalo to horečkou, ale pak se její stav prudce zhoršil. Kolem druhé hodiny ranní ji záchranka převezla do sokolovské nemocnice. Ve čtyři hodiny školačka zemřela, lékaři ji nedokázali zachránit.

"Tak rychlé úmrtí - prakticky během čtyřiceti minut - bývá typické právě pro meningokoka, na kterého máme teď podezření," řekla Zuzana Vodrážková z Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje. Výsledky rozborů vzorků budou odborníci znát do tří dnů. Vyšetření kvůli možné nákaze podstoupila okamžitě i rodina zemřelé dívky.

Hygienici vyloučili, že by se mohl nakazit někdo ze spolužáků ve druhé třídě 4. základní školy v Sokolově, kam dívka chodila. Naposledy byla ve škole minulý čtvrtek a od té doby už téměř uplynula pěti až sedmidenní inkubační doba. "Ohnisko nepovažujeme za akutní. Riziko ve škole pro ostatní žáky je minimální," uklidnila Vodrážková.

Přesto podle ředitele školy Rudolfa Fencla dostanou druháci antibiotika. "Rodiče budou informováni, že si mají léky u lékaře nebo na pohotovosti pro své děti vyzvednout." Žáky také čekají klidnější hodiny tělocviku, aby se neunavili.

V kraji napadne meningokok ročně jednoho až tři lidi. "Naposledy 3. ledna jsme chlapečka převáželi do plzeňské nemocnice. Vyléčil se," uvedla mluvčí nemocnice v Sokolově Petra Soukupová.

"Jako prevence slouží očkování. To ale nepokrývá všechny typy meningokokového onemocnění. Obecně je důležité dodržovat životosprávu, dbát na přísun živin a mít v pořádku imunitní systém," radí hygienička Zuzana Vodrážková.

Bakterie meningokoka se přirozeně vyskytuje v krku a nose asi u 5 až 10 procent zdravé populace. Tito lidé jsou zdraví nosiči a odborníci zatím nevědí, proč se u některých z nich vyvine akutní meningokokové onemocnění a u jiných ne.

Jakmile meningokok pronikne do lidského těla a překoná obranné slizniční bariéry, vyvolá velmi nebezpečnou reakci. Jedná se o zánět mozkových blan nebo celkové horečnaté onemocnění - otravu krve způsobenou rychlým množením bakterií a toxickým postižením orgánů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video