V Radě ČT usedne komunistka

  • 154
Dvanáctičlennou Radu ČT doplní bývalá komunistická poslankyně Alena Svobodová. Ve sněmovně získala 104 hlasů, její protikandidátka Jana Horváthová jen 29. "Je to dobrá zpráva," řekl šéf poslanců KSČM a člen mediální komise Pavel Kováčik. Sněmovna tak rozhodla, že v kontrolním orgánu ČT poprvé zasedne komunista.

"Měli jsme zájem na tom, aby rada byla funkční a zvolila nového ředitele. V České televizi se mohou v nepřítomnosti vedení ztrácet nesmírné hodnoty," dodal Kováčik.

Oficiální výsledky vyhlásí před sněmovnou volební komise ve 14 hodin. Radnímu Erazimu Kohákovi volba parlamentu nevadí.

"Nemyslím si, že bude v radě fungovat jako zástupkyně komunistů. Předpokládám, že stejně jako ostatní radní nechá politickou orientaci na věšáku," řekl iDNES Kohák.

"Jiná věc ovšem je, zda by měl radní České televize volit parlament. Osobně si to nemyslím, ale ukládá to zákon a já si nenárokuji právo volbu oparlamentu komentovat," dodává Kohák.

Svobodová porazila ve druhém kole tajné volby jediného protikandidáta, jímž byla etnografka Jana Horváthová. Ke zvolení potřebovala více než 101 poslaneckých hlasů.

Už v úterním prvním kole tajné volby získala Svobodová 71 a Horváthová 22 hlasů. Ostatní kandidáti se těmto počtům vůbec nepřiblížili, většinou získali jeden až dva hlasy.

Pouze bývalý senátor za ČSSD František Vízek dostal sedm hlasů. Právě Svobodová, Horváthová a Vízek patřili podle poslanců k favoritům.

Z patnácti členů rady zbylo jen 12
Rada ČT má mít ze zákona celkem 15 členů. Po posledních volbách generálních ředitelů ČT jsou volná tři místa.

Svobodová v radě nahradí evangelického duchovního a současného poslance za Unii svobody-DEU Svatopluka Karáska. Ten z rady odešel na podzim 2001.

Radní hledají pomoc u právníků

 Rada ČT se kvůli volbě rozpadla

Zvolení Balvína a odchod Karáska

Karásek odešel kvůli Balvínovi
Rezignací reagoval na zvolení Jiřího Balvína generálním ředitelem veřejnoprávní televize. Karásek tehdy svůj krok zdůvodnil tím, že nemůže být za Balvínovo zvolení zodpovědný, neboť podle něj nedokáže vyvést ČT z krize.

Balvína už čtrnáctičlenná rada odvolala loni na podzim. Od té doby byla pod zvýšeným tlakem, který vyvrcholil minulý týden, když se jí nepodařilo zvolit Balvínova nástupce.

Po neúspěšné volbě navíc rezignovali další dva radní - Milan Knížák a Lucie Weissová. Sněmovna se zatím nebude zabývat tím, zda a kdy zbývající dvě volná místa obsadí. Funkční období Knížáka a Weissové mělo skončit 25. května.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue