Protipovodňové cvičení v Praze - V Praze začalo protipovodňové cvičení. (22. července 2005) | foto: Michal Šula, MF DNES

V Praze vypukly protipovodňové manévry

  • 3
Velké protipovodňové cvičení začalo večer v Praze. Na Malé Straně, ve Starém Městě, v Modřanech, na Smíchově a v Karlíně začali hasiči kolem jednadvacáté hodiny stavět protipovodňové zábrany. "Počítám, že budeme hotovi tak za 15 hodin," řekl na začátku akce jeden z hasičů na Kampě.

VŠE O PROTIPOVODŇOVÉM CVIČENÍ NAJDETE ZDE

Řidiči v této části Prahy podle policistů zatím respektují dopravní omezení. Turisté si večer navíc pochvalovali poklid ve vyprázdněných ulicích bez aut. "No není to krása? Je to tak přece ještě mnohem malebnější," liboval si muž patřící ke skupině návštěvníků z Kalifornie.

Někteří obyvatelé ulic, které se policie kvůli cvičení rozhodla vyklidit, si ale stěžovali na nedostatečnou informovanost, například o tom, kam mají své automobily přeparkovat.

Úplně uzavřeny jsou některé ulice v blízkosti Vltavy. Na dalších místech je doprava omezena. Největší problémy v dopravě způsobí podle policistů uzavírka na Smetanově nábřeží, v ulici Švábky a v Nábřežní ulici na Smíchově.

Tramvaje nejezdí mezi Národním divadlem, Staroměstskou a Čechovým mostem. Provoz je přerušen také mezi Staroměstskou a Malostranskou. Metro funguje normálně.

Návštěvnost mnohých restaurací u vody bude zřejmě o víkendu menší. "Už jsme povodně zažili, a máme proto pro cvičení pochopení," řekl manažer jedné z vyhlášených restaurací na Kampě.

Akce se účastní skoro 600 záchranářů. Cílem cvičení je vyzkoušet, jak funguje protipovodňový systém jako celek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video