Na akci má vystoupit také kapela Tata Bojs.

Na akci má vystoupit také kapela Tata Bojs. | foto: Marek Dvořáček, iDNES.cz

V Praze lidé protestovali koncertem proti mediálním radám

  • 1
Vystoupení skupiny Magnetik zahájilo po šestnácté hodině koncert proti mediálním radám na pražském Václavském náměstí. Akce nazvaná Nejsme budoucnost tohoto národa byla v ohrožení, protože magistrát organizátorům nepovolil postavit pódium. Vzniklo nakonec provizorní a menší.

Přibližně tři stovky lidí protestovaly proti mediálním radám, především proti dozorčím orgánům veřejnoprávních médií.

Akce nazvaná ´Nejsme budoucnost tohoto národa´ byla ohrožena, protože magistrát organizátorům nepovolil postavit pódium. Ti proto nakonec sestavili pódium provizorní a menší, což jim údajně povoluje zákon o shromažďování.

Postup magistrátu se pořadatelům nelíbí, spor chtějí dále řešit za pomoci právníků. Mediální rady jsou podle organizátorů obsazeny nekompetentními lidmi a neplní svou funkci, jako případ uvádějí postup Rady Českého rozhlasu v kauze Radia Wave.

Kapely vystoupí zdarma

Účastníci měli možnost podepsat výzvu s názvem Dejte nám dárek k dvacetinám, ve které studenti žádají omezení poslanecké imunity, odstranění legislativních přílepků, regulaci lobbingu a nová pravidla obsazování mediálních rad.

Z reproduktorů zněly odpovědi televizních a rozhlasových radních, v nichž se vyjadřují k různým kauzám. Organizátoři pustili například záznam rozhovoru místopředsedkyně Rady ČT Heleny Fibingerové na Radiu 1, kde vysvětluje, že její funkce šéfky atletického svazu není v rozporu s jejím členstvím v televizní radě.

Došlo i na místopředsedkyni Rady ČRo Danu Jaklovou a její proslulou větu o funkci veřejnoprávního rozhlasu, který má správně působit na mládež, a ne ji kazit radikálními hudebními skupinami.

Na koncertu zdarma vystoupí například skupiny Tata Bojs, The Prostitutes, dýdžej Wich nebo All Star Refugee. Akce se zúčastní také bývalý ředitel České televize a pozdější kancléř prezidenta Václava Havla Ivo Mathé, moderátor Pavel Anděl a producent Čestmír Kopecký. Koncert organizují občanské sdružení Pro Wave a iniciativa Inventura demokracie (ID). - čtěte více o programu

Krajčo: Rada je ovlivněna politikou

Ve videopozvánce na akci moderátor Jan Kraus označil členy rad za "čmeláky, kteří nejsou schopni si na trhu práce vydělat na žrádlo a z vděku pak hlasují a zařizují, co mají". - čtěte více o Krausově vyjádření

S činností rad není spokojen ani hudebník a herec Richard Krajčo. "Rada, která by měla být nezávislá, je ovlivňována politickými stranami, které chtějí proniknout do médií a ovlivňovat voliče," prohlásil lídr skupiny Kryštof.

Z podnětu občanského sdružení Pro Wave se už 13. ledna v pražském klubu Retro sešlo několik stovek lidí na koncertě na podporu vysílání stanice veřejnoprávního Českého rozhlasu pro mladé posluchače Radio Wave. Její účastníci požadovali návrat stanice do analogového vysílání a odvolání Rady ČRo.

Chybný překlad anglického textu

Stanice Radio Wave začala původně vysílat na vlnách FM. Rada ČRo ale posléze dospěla k názoru, že stanice nemůže podle jejího výkladu zákona vysílat analogově a šéf ČRo Václav Kasík ji nakonec kvůli přístupu rady nechal v analogu vypnout. Nyní Radio Wave vysílá na internetu a přes digitální zemské TV vysílání (DVB-T). - čtěte Radio Wave v analogu utichlo, nahradila ho stanice Praha

Kromě sporů kolem analogového vysílání Radia Wave se rozhlasová rada ocitla v centru pozornosti tehdy, když členové Rady ČRo s využitím chybného překladu písňového textu z angličtiny obvinili rádio z propagace fašismu. V následné diskusi se pak radní pustili i do příznivců alternativní kultury. - čtěte Radio Wave nepropagovalo fašismus, uznala Rada ČRo

Výrok programového ředitele rozhlasu Richarda Medka o posluchačích, kteří "nejsou budoucností tohoto národa", pak vyvolal vlnu nesouhlasu nejen posluchačů Radia Wave.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue