Bojovníci za práva zvířat prošli Prahou. Happening pokračoval na Václaváku

  • 322
Stovky lidí krátce po poledni vyrazily z pražského Klárova na pochod, jímž chtěli upozornit na násilí, jehož se lidé dopouštějí na zvířatech. Průvod zamířil na Václavské náměstí, kde si lidé vyslechli řečníky. Praha se tak poprvé připojila ke světovým metropolím jako Londýn nebo New York, a desítkám dalších měst po celé planetě.

Demonstranti vyjádřili i nespokojenost se současnou českou legislativou, která podle nich dostatečně týrání zvířat ani špatné zacházení s nimi nepostihuje. Na mysli mají například množírny domácích zvířat.

Mezi demonstranty byli výrazně zastoupeni mladí lidé. Účastníci pochodu skandovali hesla jako: „Jejich kůže, ne naše! srst, ne naše! Jejich životy, ne naše!“ V průvodu byly k vidění i transparenty jako „Nejím své přátele“ nebo „Jsem někdo, ne něco“ jimiž účastníci upozornili na zvířecí práva. Mezi další hesla na transparentech patřily třeba „Kvůli tobě umírám“, „Konec doby ledové“ nebo „Pes je přítel, ne mučící nástroj“. Nápisy doplnily velké fotografie týraných nebo utýraných zvířat.

Pochod nazvaný The Official Animal Rights March pořádal spolek Otevři oči pod záštitou britské organizace Surge a podpořily ho další dvě desítky organizací. Pořadatelé očekávali, že půjde o největší pochod za práva zvířat v české historii, přihlásilo se na něj zhruba 4,5 tisíce lidí. Na akci dohlížela policie. Na Václavském náměstí průvod ukončily projevy organizátorů.

Akcí chtěli účastníci vyjádřit, že nesouhlasí s utrpením, které lidstvo dopouští způsobuje zvířatům, především, ale nejen těm hospodářským.

Nedostatečné a neefektivní jsou v Česku podle nich i tresty za týrání zvířat. „Pochodem a podporou této akce bychom rádi nejenom veřejnosti, ale také poslancům připomenuli, že za práva zvířat nebojuje jen malá hrstka, ale obrovské množství lidí. Náš spolek denně obdrží průměrně kolem pěti až deseti nových případů týrání zvířat,“ upozornila předsedkyně organizace Hlas zvířat Tereza Plicka.

Současnou legislativou podle ní nelze pachatele efektivně postihnout. „Novelu, která tento stav měla změnit, však ústavněprávní výbor nedávno zcela ‚vykostil‘, když ponechal výše trestních sazeb na stávající, zcela nedostatečné úrovni,“ dodala Plicka. Na poslance, kteří změnili návrh novely, upozorňuje i transparent „Válková, Benda, Ferjenčík - od zvířat máte vykřičník“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue