Majitel problémového paneláku na sídlišti Hory za dům naposledy požadoval 8,2 milionu korun. (ilustrační foto)

Majitel problémového paneláku na sídlišti Hory za dům naposledy požadoval 8,2 milionu korun. (ilustrační foto) | foto: Martin Adamec, MAFRA

Oloví se bouří proti lidem z problémového domu, město chystá referendum

  • 68
Vyhlášením místního referenda zřejmě vyvrcholí protesty obyvatel sídliště v Oloví na Sokolovsku proti chování problémových nájemníků. Do jediného soukromého paneláku je nastěhoval podnikatel Petr Husák. Pět set lidí už podepsalo petici, aby město dům s 33 byty odkoupilo, a tak se nepřizpůsobivých zbavilo.

Jenže Husák si naposledy za dům řekl o 8,2 milionu korun. Rozezlení lidé vyzývají radnici, aby i za tuto cenu dům koupila. Oloví ale na něj nemá peníze. Muselo by zrušit plánovanou rekonstrukci a zateplení starého sídliště ze šedesátých let, na což si chtělo vzít úvěr 45 milionů korun.

Lidé odcházejí z města

V Oloví platí od letošního ledna vyhláška, jež zakazuje sedět na obrubnících, opírat se o betonové koše, nosit před domy lavice, židle, stoly, grily. "Ti lidé na ulici žijí. Pro okolí je to velká zátěž. Také mi to vadí," zdůraznil starosta Filandr. Strážníci židle a stoly zabavují, ale jinak jsou podle starosty hlavně přes den bezmocní.

Oloví vlastní hodně městských bytů - celkem 411. Ale 26 z nich je volných, nikdo se do nich nechce nastěhovat. "Dřív tu byl klid. Teď odsud ale lidé kvůli nepořádku a nočnímu rachotu odcházejí. Zůstane tu sídliště duchů a důchodců," věští chmurnou budoucnost Roland Krämer.

Starosta města Miroslav Filandr teď uvažuje, že vyhlásí referendum, aby se ukázalo, jestli je pro obyvatele přednější zateplování domů, nebo klid. Odkoupení paneláku prosazoval už před dvěma lety, ale neuspěl.

Není jasné, jestli je cena 8,2 milionu ještě aktuální. "Referendum je možné. Bezpečnost se totiž nedá vyčíslit penězi," chápe Filandr všechny nespokojené občany. Sám na problémovém sídlišti bydlí a i jemu už letos vykradli zahradu. Dokonce třikrát.

Zastupitelé se v pondělí stali terčem ostrých výtek padesáti lidí, kteří na veřejné jednání přišli, aby petici podpořili. Stěžují si na nesnesitelné soužití. Na rušení nočního klidu, nepořádek, ničení majetku, krádeže a na slovní i fyzické útoky.

"Dělají bordel, túrují auta, pouští hudbu nahlas, kvůli hluku nemohu otevřít okno. Jejich děti pobíhají venku a křičí i po desáté hodině. Skáčou po autech, zkouší brát za kliky, jestli jsou otevřená," shrnula výhrady Gita Krämerová. Nebo jiný hlas: "Pořádají na sídlišti závody v autech. Je to tam nebezpečné. Žijeme ve strachu a chceme, aby někdo zasáhl." Lidé vyčítají státní i městské policii, že je nedokáže ochránit a veřejný pořádek zajistit.

Velitel obvodního oddělení Policie ČR v Kraslicích Antonín Panuška jim ale oponoval, že z Oloví nemá hlášeno více přestupků ani trestných činů. I podle starosty je to tím, že lidé prostě rezignovali a policii nevolají.

Městská policie nefunguje, stěžují si lidé

Pod tlakem se ocitla dvoučlenná městská policie. Mnozí považují její loňské zřízení za zbytečně vyhozených 1,3 milionu korun ročně. Strážníci tvrdí, že dělají, co je v jejich silách.

"Nemůžeme být na sídlišti pořád, máme na starosti celé město. Od vzniku petice na nás Romové a ožralové startují. Narostla jim křídla a nám nezbývá, než do toho tvrdě jít," vysvětloval lidem jeden ze strážníků.

Zastupitelé vzali petici v pondělí na vědomí s tím, že se k ní městský úřad vyjádří do třiceti dnů. Jeden z organizátorů petice a zároveň člen zastupitelstva Jakub Hofman věří, že většina jeho kolegů na odkoupení domu nakonec kývne.

"Jen dva z devíti se toho bojí. Nakonec to určitě odhlasujeme," řekl Hofman. "Musíme vymyslet, kde vzít peníze a jak odsunout zateplování paneláků," poznamenala zastupitelka Ivana Pečenková.

Proti odkoupení problémového paneláku se naopak staví zastupitel Luboš Orálek. "Nevyřešíme tím bezpečnostní situaci. Nájemníci se mohou přesunout jinam. Pomohlo by zvýšení počtu strážníků ze dvou na čtyři," navrhuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video