V Motole kvůli havárii evakuovali kojence

  • 82
V nemocnici v Motole evakuovali osm kojenců po vážných onkologických operacích. Vyhnala je havárie vody, potvrdilo iDNES ministerstvo zdravotnictví. Kvůli prosakující vodě museli lékaři už o víkendu přestěhovat JIP.

Mluvčí nemocnice Eva Jurinová původně řekla Rádiu Olympic, že se evakuuje dětská chirurgie kvůli propadlé podlaze.

"Praskla voda, jak se to už tady stává zvykem," řekl ČTK Jaromír Morávek z tiskového oddělení nemocnice a upřesnil tak původní informaci.

"Nepropadla se podlaha, to je trochu mylná informace. V podstatě se vyduly dlaždičky, není to nic až tak hrozného." Na místo dorazili stavební dělníci a údržbáři. Budovu pečlivě prohlédl statik.

Ministryně zalarmovala další nemocnice
Ministryně zdravotnictví Marie Součková ihned svolala ředitele všech pražských fakultních nemocnic. Rozhodovali, kam by v případě potřeby umístili děti z ohroženého Motola.

"Statika budovy narušena není," prohlásila však Součková na podvečerní tiskové konferenci. Statik bude mít nicméně objekt celý týden pod dohledem, aby se nezanedbalo žádné nebezpečí.

V případě jakéhokoliv ohrožení je nemocnice připravena všechny pacienty evakuovat. Podle ředitele Motola Miloslava Ludvíka je však tato varianta ta absolutně nejzazší. "Nejspíš bychom se tak rozhodli jen v případě teroristického útoku," řekl.

Ani podle něj bezprostřední nebezpečí nehrozí. Blok A, kde jsou ambulance, byl uzavřen a všechna tamní pracoviště se přestěhovala do bloků B a C. Provoz nemocnice není omezen, podle programu jsou přijímáni i noví pacienti.

"Máme tu teď asi pět set dětí," řekl ředitel Ludvík. Ujistil, že veškerá péče o ně je zajištěna.

ANKETA

Myslíte si, že vrcholní politici posílají své nemocné děti do Motola?

Jakoby jel krtek, popsal ředitel
"Bylo to velmi dramatické," popsal Ludvík, co se v Motole stalo. "Najednou se od výtahu k oknu objevila trhlina. Podlaha se rozestoupila, dlažba se rozsypala. Bylo to, jako když vám pod zemí jede krtek," líčil Ludvík.

Specialisté pak zjistili, že trhlinu způsobila voda, která se po páteční havárii dvou stoupaček nahromadila přes víkend v dilatačních spárách. Tlak vyvolaný změnou teploty pak oddělil nášlapnou vrstvu podlahy od pevného podloží.

Na tahu je vláda a parlament
Ministryně Součková potvrdila, že je připravena situaci Motola řešit. "Ministerstvo předložilo sedm variant řešení. Teď je na vládě a parlamentu, aby rozhodly. Věřím, že mě podpoří."

Jednou z krajních možností je podle ní i zbourání nevyhovující budovy a výstavba nového centra. "To je ale také varianta nejdražší, mohla by se vyšplhat až na 15 miliard," řekla Součková.

Podle ní by vláda a sněmovna mohly rozhodnout do poloviny března.

Podlaha se propadla v pátek
Matka se čtyřletým synem se v areálu nemocnice Motol propadla podlahou do šachty už v pátek. Zrezivělé víko propasti zakrývalo linoleum. Žena i s dítětem naštěstí vyvázly jen s modřinami, bez závažnějších následků, ale páteční nehoda dokládá alarmující stav nemocnice Motol.

Chátrající budovy především dětských klinik potřebují nutně miliardy korun na rozsáhlé opravy.

Mluvčí nemocnice Jurinová uvedla, že k této vážné události došlo v Centru komplexní péče o děti s poruchami vývoje. "Obrovská smůla je, že se to stalo v místě, kam lidé skoro vůbec nechodí," tvrdí Jurinová.

Centrum se nachází v malé přízemní budově na jižním okraji motolského areálu. Ve starém domě se za 2. světové války léčili němečtí vojáci, které později vystřídaly děti.

I okolí objektu svědčí o tom, že peníze nemocnici chybějí. V chodbě, která spojuje centrum s okolními domy, jsou vytlučená okna a uvnitř se prohání ledový vítr.

"Tato nešťastná událost opět dokazuje, že motolská nemocnice potřebuje miliardy korun na rekonstrukci. Protože pak bychom opravili dětská oddělení a děti by se nemusely léčit v takových starých barácích," řekla Jurinová.

Centrum bylo uzavřeno, dělníci poškozenou šachtu opravili, v pondělí by centrum mělo být opět otevřeno.

Návštěvníci nemocnice byli touto událostí šokováni. "To je neuvěřitelné, že se něco takového může vůbec stát. Vláda by už konečně měla dát Motolu peníze na opravu," tvrdí Petra Charvátová z Vinohrad.

"S tím už se konečně musí něco udělat, není přece možné, aby se lidé báli v nemocnicích o život," míní Josef Zoufalý z Dejvic.

Na to, aby se kompletně opravila dětská klinika, potřebuje nemocnice přes pět miliard korun. Naposledy vláda přidělení dotace motolské nemocnici zamítla.

Znovu o ní bude Špidlův kabinet jednat 10. března. Schválí ji tentokrát? "Doufám, že dojde ke schválení. Vláda už musí něco udělat, věřím tomu," řekl ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Havárie vody v pražské Fakultní nemocnici v Motole způsobila vydutí a popraskání dlaždiček na oddělení dětské chirurgie, odkud muselo být evakuováno osm pacientů, 1. března 2004

Havárie vody v pražské nemocnici v Motole způsobila vydutí a popraskání dlaždiček na oddělení dětské chirurgie. Osm pacientů muselo být evakuováno, 1. března 2004

Havárie vody v pražské nemocnici v Motole způsobila vydutí a popraskání dlaždiček na oddělení dětské chirurgie. Osm pacientů muselo být evakuováno, 1. března 2004

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video