Mnohokrát zvětšený pohled na parazita zákožku svrabovou.

Mnohokrát zvětšený pohled na parazita zákožku svrabovou. | foto: Profimedia.cz

Svrab se vrací. Šíření parazita napomáhá větší počet bezdomovců

  • 75
Hygienici z Moravskoslezského kraje upozorňují na stále vyšší počty výskytu svrabu. Ještě před pár lety onemocnění ustupovalo, nyní se však zase rychle šíří, a to i mezi dětmi. Lékaři se domnívají, že k horší situaci přispívá i vyšší počet lidí bez domova.

Když si pacientka stěžovala na svědění kůže, ostravský praktický lékař hned poznal, že příčinou potíží je zákožka svrabová. Později zjistil, že svrabem se nakazilo víc členů z početné romské komunity.

"Jde o onemocnění, které se snadno přenáší z člověka na člověka a souvisí s nedostatečnou hygienou. Stačí pobyt v prostředí, kde se kožní parazit vyskytuje, třeba v prádle...," říká lékař, který nechce zveřejnit své jméno.

Má strach, aby se jeho další pacienti nelekli, že "léčí špindíry". Nákaza však hrozí i těm, kteří hygienu dodržují.

Hygienici upozornili, že v posledních třech letech nemocných v Moravskoslezském kraji přibývá a postižené bývají i děti.

Počty nemocných

2002  - 1 162

2004  -  722

2006  -  345

2007  -  332

2009  -  328

2010  -  305

2011  -  410

2012  -  504

"Od roku 2002, kdy jsme měli v kraji 1 162 případů svrabu, počty nemocných klesaly až do roku 2010, kdy lékaři nahlásili jen 305 pacientů. Předloni jich ale začalo opět přibývat a loni už jsme evidovali 504 nemocných. Navíc předpokládáme, že ne všechna onemocnění jsou hlášena. Řada případů se může skrývat pod jinou diagnózou kvůli druhotným projevům nemoci," říká ředitelka krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.

Co je důvodem opětovného šíření kožního parazita, jehož samička vytváří ve vrchní vrstvě lidské pokožky bělošedavé chodbičky esovitého tvaru, si hygienici netroufají stanovit. Primářka kožního oddělení Městské nemocnice Ostrava Pavlína Fuksová má však díky zkušenostem s léčbou jasno.

"Nejčastěji léčíme svrab u lidí bez domova. Mnozí se k nám opakovaně vracejí už léta, hlavně v zimě. Přeléčíme je a vydáme potvrzení, že nejsou infekční. Bez toho je totiž odmítají přijmout do azylových zařízení," říká primářka.

"V poslední době nám však přibývají nová jména. Z toho jasně plyne, že s nárůstem bezdomovectví souvisí i šíření svrabu," dodala Pavlína Fuksová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video