(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: profimedia.cz

V Lužické Nise ekologové našli nejvíc jedů, ryby z řeky nedoporučují jíst

  • 3
Ekologové zveřejnili výsledky výzkumu, v němž zkoumali koncentraci jedovatých látek v řekách. Nejvíc jedovatých látek, které negativně ovlivňují funkci štítné žlázy, našli v Lužické Nise. Podobně špatně na tom je v republice už jen Bílina a některé úseky Labe a Moravy.

Testy provádělo sdružení Arnika a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Byly zaměřeny na výskyt nebezpečných chemikálií, které se těžko rozkládají v životním prostředí a kumulují se v živých organismech.

"Orientovali jsme se na perfluorované sloučeniny a na bromované zpomalovače hoření. První se používají například ve výrobě povrchově upravovaných textilií, koberců nebo v kosmetice, druhé se přidávají do elektroniky, záclon, koberců," uvedl Jindřich Petrlík z Arniky, který se sbírání sedimentů a chytání ryb zúčastnil.

"Z každé skupiny jsme sledovali kolem dvaceti samostatných látek. Některé z nich jsou již podle Stockholmské úmluvy ve výrobcích zakázány používat," dodal Petrlík.

Odběry se uskutečnily loni mezi červnem a listopadem v řekách a potocích, kde se dal výskyt nebezpečných látek očekávat. V Nise byly ryby nachytány až po ničivých srpnových povodních.

"Zkoumanými rybami byly v Liberci-Rochlici okouni, pstruzi, plotice, lipani a hrouzek. Další byly uloveny přímo pod krajským úřadem," přiblížil detaily výzkumu Petrlík. Největším úlovkem byl lipan podhorní, jenž měřil 38 centimetrů.

Rybu z Nisy bych nikdy nejedl, říká rybář

"O té studii vím, už ji mám doma, ale detailně jsem ji ještě neměl čas prostudovat. Ale o tom, že ryby v Nise v sobě mají nějaké nebezpečné látky, nepotřebuji číst žádnou studii. Řeknu to jednoduše: nikdy bych rybu z Nisy nevzal do pusy," přiznal hospodář místní organizace Českého rybářského svazu v Liberci Jan Krupička.

Také Petrlík nedoporučuje ryby z této řeky jíst, i když bromované zpomalovače i perfluorované látky nepůsobí na lidské zdraví jako například jedovaté dioxiny.

Ze studie vyplývá, že ryby v Nise jsou kontaminovány, protože zde byla velká koncentrace textilního průmyslu. "Je velmi těžké ale zjistit, odkud obě skupiny nebezpečných látek pocházejí konkrétně. V Liberci padá v úvahu bývalý textilní průmysl, nějaká kovovýroba, výroba koberců nebo spalovna," upřesnil Petrlík.

Po povodních se konal průzkum v Lužické Nise u německého Zhořelce. Saští rybáři zjistili, že v ní nyní žijí ryby, které se tu několik století neobjevily – candáti, sumci i vzácný síh severní (více zde).

"To se dá vysvětlit tím, že řeky mají výborné samočisticí vlastnosti a Němci zřejmě nevypouštějí do Nisy tolik odpadů jako my," uzavřel Krupička.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video