MEX: Velikonoce jako v zimě

MEX: Velikonoce jako v zimě | foto: ČTK

V Krkonoších zabíjel sníh

Praha - „Letošní Velikonoce můžeme považovat spíš za Vánoce,“ komentoval křivoklátský kastelán Luděk Frencl víkendové rozmary počasí. Kvůli hustému sněžení se letos velikonoční akce na hradě poblíž Rakovníka musela obejít bez ukázek stříhání ovcí. Přesto sem dorazilo na dvanáct tisíc lidí. Sníh a náledí však o prodlouženém víkendu komplikovaly i dopravu ve velké části Evropy. Třeba v rakouských Alpách začala hrozit lavinová nebezpečí. Sněžení včera postihlo také Českou republiku a Slovensko, v obou zemích způsobilo dopravní komplikace. Na českých silnicích až do včerejšího večera zemřelo sedm lidí, což je ale výrazné zlepšení proti loňskému roku, kdy byl počet obětí téměř dvojnásobný. Velikonoce Čechy rovněž vyprovokovaly k rekordnímu utrácení za jídlo a alkohol.
Praha - Letošní svátky neprovázela jenom tradiční koleda a barevná vajíčka, ale i tragédie. Více než stovka horských záchranářů v Krkonoších měla včera za sebou smutné pátrání. Na polské straně hor v neděli nalezli tělo snowboardisty, jehož v pátek uvěznila pod sněhem velká lavina. Takto rozsáhlá lavina se v Krkonoších uvolní jednou za dva až tři roky.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video