Exposlanec Petr Kott

Exposlanec Petr Kott | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Nadějný a chytrý milovník alkoholu, vzpomínají na Kotta v Doksech

  • 58
Nadějný, bystrý a inteligentní milovník alkoholu se sklony k výtržnictví. Tak hodnotí téměř všichni lidé v Doksech na Českolipsku svého bývalého souseda, exposlance Petra Kotta, který nyní spolu s Davidem Rathem figuruje v kauze uplácení a machinací s evropskými dotacemi.

"Jednou jsme byli v hospodě, v níž začala rvačka. Petr ze sebe serval košili, poručil hospodskému, aby mu přinesl sádlo, pomazal si celé tělo a skočil mezi rváče s výkřikem: Budu kluzký jako had!" vzpomíná na studentská léta jeden z Kottových kolegů.

Tehdejší poslanec Kott se ostatně celostátně proslavil v roce 2003 tím, že se silně opil při schůzi Poslanecké sněmovny a propásl kvůli tomu hlasování o důležité reformě veřejných financí.

Z ODS ho pak vyhodili, ovšem postaral se o něj právě David Rath. Kott nejprve rok řídil středočeskou pobočku Všeobecné zdravotní pojišťovny, pak se stal Rathovým koordinátorem pro převod pěti středočeských krajských nemocnic na neziskové organizace.

Českolipský poslanec Petr Skokan, Kottův někdejší spolustraník z ODS, říká, že Kott je mimořádně inteligentní člověk, kterého alkohol postupně společensky znemožnil.

"Když měl v parlamentu první incident, opilý obtěžoval nějakou asistentku, tak nám všichni z vedení strany říkali, koho jste nám to sem dosadili? Podívejte, jak chlastá! Jenže on se dostal vysoko na kandidátku, protože ho tam doporučilo liberecké vedení ODS," říká Skokan.

Ze svého domu v Doksech se Kott odstěhoval před osmi lety.

V baru Zanzibar v Doksech býval Kott častým hostem.

Kott býval lékařem v českolipské nemocnici. "Dělal jsem s ním pět roků a mohu prohlásit, že byl bystrým, chytrým, vzdělaným a nadaným lékařem. V práci nikdy nepil, ale občas se stalo, že kvůli pití nepřišel do práce. Pokaždé se ale omluvil," vzpomíná na něj lékař Karel Kahan z Nového Boru.

V Doksech se nyní téměř o ničem jiném než o Kottovi nemluví. "Tohle je věhlasná ulice. Nahoře pod kostelem bydlel ten slavný soudce Nagy, který se před třemi lety nechal nafilmovat, jak bere úplatek, a tady dole Petr Kott. Takovou ulici mají málokde a jsem pyšný na to, že v ní bydlím," poznamenal starší muž s holí nedaleko baru Zanzibar, kde býval Kott častým hostem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video