Do Česka možná přijedou sestry z Vietnamu, Filipín nebo Rumunska.

Do Česka možná přijedou sestry z Vietnamu, Filipín nebo Rumunska. | foto: Profimedia.cz

V českých nemocnicích budou brzy ošetřovat sestry z Vietnamu

  • 853
O pacienty v českých nemocnicích se budou brzy starat vietnamské sestřičky. Nedostatek ošetřovatelek je tak vážný, že se ředitelé nemocnic bez pomoci ze zahraničí neobejdou. Šéf motolské fakultní nemocnice v Praze se byl nedávno podívat právě ve Vietnamu, jestli by bylo možné odtamtud sestry "dovážet".

"Zatím k nám chceme dostat deset žen a zjistit, zda by to vlastně šlo. Jazyková bariéra je obrovská," říká ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. V jeho nemocnici chybí 120 sester z 2 200.

Sestry chybějí téměř na každém oddělení. Čísla, která by mapovala, kolik sester celkem v Česku schází, nejsou. Zatímco před časem byl nedostatek ošetřujícího personálu problémem jen pražských nemocnic, teď už s ním bojují i jinde. Například v Karlových Varech chybí čtyřicet sester.

Rozdat léky nestačí
Staniční sestra Ivana Šťastná z ortopedie na Bulovce se nezastaví ani na minutu. Začíná po šesté hodině ráno, končí v pozdním odpoledni. A neplní jen roli ošetřovatelky. "Každý den několik pacientů odchází z oddělení, takže ráno musím vyřizovat i administrativu," říká žena, která jako sestra pracuje už pětatřicet let.

Hned poté obchází všech třicet pacientů, které má na starosti. Převazuje pooperační rány, vytahuje stehy. Když z operačního sálu přivezou pacienta, sestry jej s celou postelí převezou do pokoje. A postel je skutečně těžká.

"Na ortopedii je práce obtížná i v tom, že musíte manipulovat se staršími a málo pohyblivými lidmi," vysvětluje Ivana Šťastná. Její příklad ukazuje, že být dobrou sestrou zdaleka neznamená jen rozdat pacientům léky a dodržovat pokyny doktora.

"Hlídám také, aby se pacientům pokud možno nic neztratilo. Zamykám jejich věci raději k sobě," dodává sestra. Ne všude se pacienti mohou spolehnout, že potkají podobně usměvavou a ochotnou sestřičku.

Ukázal to i test MF DNES, kdy se redaktor nechal zaměstnat v léčebně dlouhodobě nemocných v pražské Chittussiho ulici. Tamní sestry u "problémových" pacientů vypojily tlačítka, kterými je možné přivolat pomoc. To proto, aby je staří lidé neotravovali. - čtěte Za zdmi LDN je pacient nula, zjistil reportér MF DNES

Sestry přitom samy připouštějí, že jejich nedostatek může nemocné ohrozit. "Nikdo z nás nechce pacienty úmyslně poškodit. Ale je tady tak málo personálu, že se může stát úplně všechno," řekla staniční sestra ze zmiňované LDN Jana Ježková.

Její kolegyně, která nechce být jmenována, dodává, že u sester je čím dál častější syndrom vyhoření. "A bohužel se to většinou odráží na péči o nemocné," připouští.

Nemocnice omezuje provoz
Právník Petr Šustek, specializující se na zdravotnictví, zdůrazňuje, že nedostatek sester a jejich špatné finanční ohodnocení v žádném případě není omluva pro zanedbávání pacientů.

Pacienti však poznají nedostatečný počet sester i jinak: například v Karlových Varech nemocnice na prázdniny výrazně omezí provoz, a lidé si tak na operace počkají třeba až do září.

Vzdělání za vlastní peníze
Problém s nedostatkem sester je tak trochu začarovaný kruh. V roce 2004 se změnily předpisy upravující jejich vzdělávání. Pokud chce sestra pracovat samostatně, potřebuje vysokoškolský diplom.

"Jenže spousta holek, které dřív chodily na střední zdravotnickou školu, nejsou studijní typy a dělat vysokou nechtějí," upozornil šéf motolské nemocnice v Praze Miloslav Ludvík. Navíc ve zdravotnictví je čeká průměrný plat kolem čtyřiadvaceti tisíc hrubého. V menších nemocnicích se pohybují jen od 14 tisíc do 17 tisíc korun.

Podle něho tak mnohé dívky dají před zdravotnickou školou přednost třeba ekonomce. A ty zbylé pak musí sloužit přesčasy a dávají výpověď kvůli přepracování. Vzdělávání si musí sestry doplňovat průběžně, a navíc si je platí ze svého. Ministerstvo zdravotnictví plánuje alespoň trochu zlepšit podmínky.

 Eva Holinková pracuje v pražské motolské nemocnici, která také bojuje s nedostatkem sester. Hledá proto už i v cizině.
Eva Holinková pracuje v pražské motolské nemocnici, která také bojuje s nedostatkem sester. Hledá proto už i v cizině.

"Peníze na vzdělávání by šly ze státního rozpočtu. Zlepšení se dá čekat tak za tři roky," říká náměstkyně ministra zdravotnictví Markéta Hellerová.

Možným řešením jsou dívky ze zahraničí
Cizinky, které české nemocnice potřebují, musí dříve, než se budou moci starat o pacienty, složit odbornou zkoušku před komisí. V českém jazyce.

"Ve Vietnamu nám sice slíbili, že se jazyk precizně naučí za půl roku, ale vzhledem k tomu, jak se čeština a vietnamština liší, bych nebyl tak optimistický," říká ředitel Ludvík.

Vadilo by vám, že by vás v nemocnici ošetřovaly sestry z Vietnamu?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 25. července 2008. Anketa je uzavřena.

NE
NE 5894

ANO
ANO 2193

A dodává: "Každé špatné pochopení slova může zavinit poškození pacientova zdraví." Ve Vietnamu navštívil několik středních zdravotnických škol, aby se přesvědčil, zda mají místní studentky dostatečné vzdělání.

"A musím říct, že školy jsou tam špičkové. Je to systém, který tam zanechali Francouzi, a opravdu to funguje." Jenže nikdo nemůže dostatečně zaručit, že se k nám skutečně dostanou Vietnamky, které vzdělání mají.

Ve Vietnamu funguje korupce a obchod s lidmi, takže je hypoteticky možné, že by se za sestru mohla vydávat i žena, která nikdy v ruce nedržela injekční stříkačku.

"V ideálním případě bychom potřebovali někoho, kdo by tyto věci ohlídal přímo ve Vietnamu. Ale jak to dopadne, ještě uvidíme. Třeba budeme mile překvapeni," říká ředitel Ludvík.

Předsedkyně asociace sester Dana Jurásková je přesvědčena, že v budoucnu do Česka budou přijíždět nejen setry z Vietnamu, ale například také z Filipín nebo Rumunska.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video