Očkování proti příušnicím není tak účinné, jak by se čekalo. Ilustrační foto.

Očkování proti příušnicím není tak účinné, jak by se čekalo. Ilustrační foto. | foto: AP

V Česku řádí příušnice, očkování proti nemoci selhalo

  • 78
V České republice je třikrát větší počet pacientů s příušnicemi, než je obvyklé. Zatímco loni v lednu trpělo nemocí 695 lidí, letos v lednu se příušnice objevily u 2410 pacientů. Trápí většinou dospělé převážně v Ústeckém kraji. Nemoc přitom může vyvolat vážné komplikace a způsobit sterilitu.

Na rozšíření nemoci v České republice upozornily Lidové noviny. "Důvody náhlého vzestupu příušnic u očkované populace jsou zcela jednoznačné. Je to selhání očkování," uvedl pro LN lékař Jan Vavrečka.

"Buď protilátky v těle očkovaných ani nezačaly dostatečně fungovat, nebo příliš brzy fungovat přestaly, nebo se vyskytl nový sérotyp původce nemoci, proti kterému vakcína zkrátka vůbec nechrání," doplnil Vavrečka.

Příušnice

Mají většinou obdobný průběh jako běžná chřipka. Nemocný musí pít, aby doplňoval tekutiny, které vypotí, a bere léky na snížení horečky.
Inkubační doba od kontaktu s nemocným člověkem je v průměru tři týdny. Řada lidí proto ani neví, že jsou zdrojem nákazy pro ostatní.

Další oslovení experti přidali i jiné důvody, proč se celkem nebezpečné příušnice tolik rozmáhají. "Je třeba vzít v úvahu, že žádné očkování není stoprocentně účinné. Na zhruba pět procent lidí nezabere," řekla LN před časem Radomíra Limberková ze Státního zdravotního ústavu.

Účinnost vakcíny ovlivní i podmínky, v jakých je uskladněna, nebo zdravotní stav očkovaného.

Děti neohrozí, dospělé ano

Nemoc přitom může dospělým pořádně zkomplikovat život. Zatímco v dětství se s příušnicemi vyrovnáme bez větších problémů, v dospělosti může nemoc negativně ovlivnit především pohlavní orgány. Mužům hrozí zánět varlat a sterilita, ženám zase napadení vaječníků a prsní žlázy. Kdo si příušnicemi projde, získá proti nim doživotní imunitu.

Podobně jako nyní příušnice se před lety rozmohl i černý kašel. Státní zdravotní ústav evidoval v roce 2007 celkem 186 nemocných, o rok později už jejich počet vystoupal na 767 a v roce 2009 trpělo černým kašlem 955 lidí.

Příčin rozšíření této nemoci může být více, například omezená účinnost vakcíny. Po přeočkování desetiletých dětí totiž loni klesl počet nemocných černým kašlem na 662.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video