Nejvíce ohrožuje černý kašel novorozence a seniory. Pro ně může být nemoc smrtelná. Ilustrační foto

Nejvíce ohrožuje černý kašel novorozence a seniory. Pro ně může být nemoc smrtelná. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V Česku letos bude nejvíce nakažených černým kašlem od 60. let

  • 452
V České republice přibývá nemocných černým kašlem. Letos je jich už 880, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Podle Státního zdravotního ústavu do konce roku číslo vystoupá nad jeden tisíc. Tak vysoký počet nemocných naposledy evidoval v 60. letech.

"Týdně přibývá v průměru 25 až 30 případů. Počítáme s tím, že do konce roku se dostaneme k jednomu tisíci nemocných," uvedla epidemioložka Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu.

Počty nemocných

Rok/Počet nemocných

2013 880 (do 1. listopadu)
2012 738
2011 324
2009 955

Pozn.: Jedná se pouze o diagnostikované případy. Lékaři odhadují, že dvě třetiny lidí kvůli černému kašli pomoc nevyhledá.

Podle lékařky Česko letos překoná počet nemocných z roku 2009. Statistika tak bude obdobná jako v 60. letech, kdy počty nemocných postupně stlačovalo plošné očkování. To u nás bylo zavedeno v roce 1958.

Vakcína ochrání jen na pět let

Zvyšování čísla souvisí s tím, že se u nás aktuálně používá vakcína s menšími riziky nežádoucích účinků, která ale ochrání zhruba jen na tři až pět let. Starší typ vakcíny přitom pacienta chránil až 12 let.

Příznaky černého kašle

- zajíkavé a dušné záchvaty kašle, které nereagují na běžnou léčbu, ale i dlouhotrvající pokašlávání

- dávení až zvracení, inkontinence

- výjimečně poranění žeber, bránice

- krevní výrony v oblasti očí a očním okolí

- u kojenců zástava dechu

- hubnutí, celková schvácenost

"Dalším důvodem je, že kvůli cestování vznikají kmeny bakterie, které mohou být odlišné od toho vakcinálního," doplnila Fabiánová.

Za vyšší nemocností může být i to, že se o černém kašli v poslední době více píše a mluví. Pacienti a lékaři jsou proto pozornější a mohou odhalit více nemocných. I tak je ale choroba diagnostikována jen odhadem u třetiny těch, kteří ji prodělali. Ostatní s ní k lékaři nejdou a infekci si léčí jako běžný kašel. Pro kojence a zejména starší lidi ale může být nemoc smrtelná. Za posledních několik let na ni jen v ČR zemřeli čtyři děti a dva senioři.

Přeočkování za několik stokorun

Podle odborníků lze situaci zvrátit vyšší proočkovaností. Kojenci jsou nyní očkováni ve dvou měsících, přeočkovávají se předškoláci a děti ve věku 10 až 11 let. Přeočkování lékaři doporučují také zejména u starších lidí, chronicky nemocných a těch, kteří se dostávají do kontaktu s dětmi do 12 měsíců věku.

"Vakcíny proti černému kašli v kombinaci s tetanem a záškrtem jsou běžně dostupné, nejsou však hrazeny pojišťovnou," uvedla infektoložka Zuzana Blechová z Nemocnice Na Bulovce. Dospělého tak přeočkování vyjde zhruba na 700 až 800 korun.

Těm, kteří patří mezi odpůrce očkování a razí názor, že jde jen o zisky farmaceutických firem, Blechová vzkazuje, že takový názor je mylný. "Ten problém tady existuje a jedinou možností, jak mu čelit, je zvýšit proočkovanost a snížit nedůvěru v očkování," podotkla lékařka.

Ti, kteří byli očkováni jako děti, totiž nejsou proti černému kašli doživotně imunní. Znovu nakazit se mohou i ti, kteří už nemoc jednou prodělali. Onemocnět přitom lze v jakémkoliv věku.

WHO varuje také před spalničkami a zarděnkami

Světová zdravotnická organizace v polovině září varovala před epidemiemi spalniček a zarděnek, které již proběhly v Bulharsku, Francii, Gruzii, Ukrajině či Turecku. WHO proto na členské státy apeluje, aby do roku 2015 splnily 95procentní proočkovanost obyvatel.

V Česku se spalničky vyskytují sporadicky, v minulých letech došlo k mírnému nárůstu nemocných. Loni statistiky evidují 22 případů, předloni 17. Ve zhruba polovině případů si nemocní chorobu přivezli ze zahraničí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video