V brněnském Komárově začala demolice domů, které musely ustoupit stavbě přeložené trasy tramvají.

V brněnském Komárově začala demolice domů, které musely ustoupit stavbě přeložené trasy tramvají. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

V Brně musí jít k zemi 30 domů, překládají se tu tramvajové koleje

  • 91
Na polozapomenutou ulici Dornych v brněnském Komárově vtrhly demoliční stroje. Jejich úkolem je poslat k zemi třicet opuštěných domů. Dornych se totiž za pár let promění ve čtyřproudou silnici a tramvajové koleje povedou blíže k autobusovému nádraží Zvonařka.

Demolice udělá místo přeložené tramvajové trati z centra jihomoravské metropole směrem na Jih. Jako první začali dělníci bourat bývalý železniční objekt u trati.

Projektu předcházela složitá jednání s jednotlivými subjekty o způsobu majetkoprávního vypořádání. "Postup majetkoprávního vypořádání může významně ovlivnit předpokládané termíny vydání stavebních povolení a vlastní realizace jednotlivých etap stavby," poznamenal Rohovský.

"Ze zadní části je vidět, že jsou některé objekty zdemolované, fasádní zeď dělníci nechávají z důvodů snížení prašnosti stát. Jsou tam navíc zařízení, která tam musejí zůstat," uvedl Vlastimil Rohovský z Brněnských komunikací.

V brněnském Komárově začala demolice domů, které musely ustoupit stavbě přeložené trasy tramvají.V brněnském Komárově začala demolice domů, které musely ustoupit stavbě přeložené trasy tramvají.

"Teď to bude pokračovat za viaduktem. Dělníci si to tam chystají a vyklízejí. Do konce listopadu půjde dolů deset budov," řekl Rohovský. Pět zmizí z ulice Plotní, pět zase z ulice Dornych.

Akce zahrnuje kompletní rekonstrukci ulic Plotní a Dornych včetně rekonstrukce inženýrských sítí. "Přeložkou tramvajové trati bude uvolněn prostor ulice Dornych pouze pro automobilovou dopravu," řekl Rohovský.Vizualizace tramvajové linky na Plotní ulici v Brně.

V ulici Dornych vznikne kapacitní čtyřpruhová komunikace a z Plotní se stane zklidněná komunikace s tramvajovou a obslužnou dopravou.

Výstavba asi 1,5 kilometru nové tratě přijde celkem na zhruba dvě miliardy korun. Tramvaje by po nové trati měly začít jezdit v roce 2016.

Přípravné práce v ulici Plotní skončí za čtyři roky a budou stát 260 milionů korun. (chystá se tramvaj na Jih čtěte Chystá se tramvaj na Jih).

Tramvaje z centra Brna jezdí nyní do Komárova po ulici Dornych (ČERVENÁ), trasa však bude přeložena do ulice Plotní (MODRÁ).

Zatím jezdí tramvaje do Komárova po ulici Dornych. Tato trasa však bude zrušena a nahradí ji nová po ulici Plotní. Z Dornychu by měla vzniknout čtyřproudá komunikace jako vyústění Bratislavské radiály k centru.

Tím by se měla zlepšit dopravní obslužnost části města, a to především jižního centra, které sousedí s Komárovem. V budoucnu se tam počítá s rozsáhlou výstavbou - měla by to být to nejmodernější část Brna.

V brněnském Komárově začala demolice domů, které musely ustoupit stavbě přeložené trasy tramvají.

tramvaj plotní

Stavba by měla trvat do roku 2016. Na ulici Dornych dělníci upraví 1,4 kilometru silnic.
Nové tramvajové koleje na Plotní ulici budou dlouhé 1,3 kilometru.
Délka ostatních nových a opravených cest (například jednosměrek mezi Dornychem a Plotní) bude 3,7 kilometru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video