Komunisté se vyzbrojili transparenty, prapory a deštníky.

Komunisté se vyzbrojili transparenty, prapory a deštníky. | foto: ČTK

V Brdech navzdory dešti protestovalo až dva tisíce odpůrců radaru

  • 676
Neočekávaně vysokou účast měl v Míšově na Plzeňsku protest proti výstavbě amerického radaru. Pochod do vojenského újezdu Brdy už podruhé zorganizovali komunisté a podle různých odhadů se ho zúčastnilo tisíc pět set až tři tisíce lidí. Odpůrce radaru neodradilo ani chladno a hustý, vytrvalý déšť.

Účast překročila očekávání organizátorů. Do Míšova se sjely dvě desítky autobusů a až stovky aut z celé republiky.

"Protestní akce se zúčastnilo 1 500 až 2 000 osob a celý protest proběhl bez problémů, které by musela policie řešit," sdělila krajská policejní mluvčí Illona Týmlová. Podle komunistů ale bylo na demonstraci až tři tisíce lidí.

Na rozdíl od podobné zářijové akce, kdy na protest komunistů přijeli i aktivisté podporující radar, bylo dnes v místě protestu klidněji. Více než půl kilometru dlouhý průvod účastníků protestu vyšel kolem 11:00 k hranici vojenského újezdu.

Na pochod proti radaru přijeli i šéf komunistů Vojtěch Filip, místopředseda a lídr středočeské KSČM Stanislav Grospič. Akce se líbila i místopředsedovi strany Jiřímu Dolejšovi. "Je vidět, že lidé vnímají, že finále bude rozhodovat a že ta hra unavit odpůrce radaru nevychází," poznamenal.

V lese na hranici újezdu umístili komunisté symbolický černý kříž a smuteční věnec. Po návratu do Míšova přednesli projevy proti radaru a za vyhlášení referenda o jeho umístění.

Armáda zakázala jít až k místu, kde má stát radar
Komunisté se původně chtěli dohodnout s armádou a plánovali dojít až na kótu 718, kde má radar stát. To ale armáda nedovolila. Odůvodnila to tím, že vojenský újezd je určený pro cvičení vojska a ne pro politické akce.

"Respektujeme to, půjdeme v průvodu jen ke hranici prostoru," řekl šéf KSČM v Plzeňském kraji Ladislav Urban.

Komunistům se přesto nelíbí, že armáda jim pochod ke kótě nedovolila. Upozornili, že v minulosti tam povolila vstup mladým sociálním demokratům, mladým konzervativcům a americkému velvyslanci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video