Babybox v budově olomoucké fakultní nemocnice

Babybox v budově olomoucké fakultní nemocnice | foto: Vladislav Galgonek, ČTK

V babyboxu našli zatím nejstarší dítě, jedenapůlročního chlapečka

  • 292
V babyboxu olomoucké fakultní nemocnice našli lékaři v pondělí večer zhruba rok a půl starého chlapce. Jde o třetí dítě, které rodiče do zdejšího babyboxu odložili, a současně je také zřejmě nejstarším dítětem, které ve speciální schránce skončilo.

"Signalizace babyboxu přivolala personál novorozeneckého oddělení v devět hodin večer. Ten našel ve schránce chlapce ve věku přibližně jednoho a půl roku. Byl čistě oblečený bez jakýchkoliv známek zranění nebo násilí," shrnul mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

"U sebe měl dvě plyšové hračky, ale nebyly u něj žádné dokumenty nebo dopis. Před budovou se pak našel kočárek. V současné době je chlapec přijat na dětské klinice, po zdravotní stránce je v pořádku. Během několika dní ho zřejmě předáme do kojeneckého ústavu v Olomouci. Opatrovníkem je magistrát, kontaktovali jsme i policii," dodal.

"Snažíme se zjistit identitu dítěte a odkud může být, ale v tomto momentě neshledáváme, že by došlo k jakémukoliv protiprávnímu jednání, tedy trestnému činu nebo přestupku," nastínila mluvčí olomoucké policie Marie Štrbáková.

Pokud se věk potvrdí, bude olomoucký chlapeček, který je celkově jednašedesátým dítětem odloženým do babyboxu, nejstarším dítětem, které zdravotníci v tuzemských babyboxech našli.

Otec babyboxů: Radost z toho nemám, smysl schránek je jiný

"Pokud i takto staré dítě není příliš velké, tak se do schránky vejde. Přiznám se ale, že z tohoto případu jsem vyplašený a upřímně mě to vyděsilo," poznamenal 'otec' tuzemských babyboxů Ludvík Hess.

"Tentokrát radost nemám, protože smysl schránky je jiný. Navíc odložení tak velkého dítěte dokazuje, že v sociální síti státu je něco špatně, pokud se někdo dostane do natolik zoufalé situace, že odloží takto velké dítě tímto způsobem. To mi přijde šílené," dodal.

"I pro nás je to neobvyklá situace, předchozí dvě děti nalezené ve zdejším babyboxu byli novorozenci staří jen několik hodin," reagoval za fakultní nemocnici Havrlant.

Olomoucký magistrát a krajský úřad nyní společně řeší, co s chlapcem v nejbližší době bude. "Dokud soud neurčí zákonného zástupce, vykonává náš orgán sociálně-právní ochrany dětí všechny povinnosti rodičů. Na věku nezáleží, postup je stejný jako u odloženého novorozeněte," řekla mluvčí magistrátu Jana Doleželová.

"Záleží samozřejmě i na tom, zda policie něco zjistí. Nyní počítáme s tím, že podáme návrh k soudu, který rozhodne o dalším osudu chlapce. Budeme se ale snažit najít pro něj náhradní rodinu, aby nemusel skončit v kojeneckém ústavu," dodala.

Babyboxy mají bránit tomu, aby zoufalé matky své děti zabily

V Olomouckém kraji je kromě Olomouce babybox ještě v Šumperku, kde zatím matky odložily dvě zdravé holčičky, a v Přerově. Stejně jako jinde jde o speciální vyhřívanou schránku, které jsou zřizované v nemocničních areálech.

Mají především pomáhat rodičům, respektive matkám, které se v tísnivé psychické nebo sociální situaci nedokážou postarat o novorozence. Do babyboxu mohou své dítě umístit anonymně s vědomím, že odložené miminko vzápětí dostane veškerou zdravotní péči a sociální pomoc.

První babybox v zemi začal fungovat 1. června 2005 na GynCentru v Praze. Ten v olomoucké fakultní nemocnici pak byl třetím v pořadí. Hlavním smyslem existence speciálních boxů je zabránit tomu, aby zoufalí rodiče svého narozeného potomka nezabili či například neodhodili do kontejneru, což se před rozšířením boxů stávalo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video