Největší počet absencí při hlasování, když nepočítáme uvězněného Davida Ratha, má exministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil.

Největší počet absencí při hlasování, když nepočítáme uvězněného Davida Ratha, má exministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Poslanci Drobil a Jandák chyběli skoro stejně často jako vězněný Rath

  • 222
Dva bývalí ministři, Pavel Drobil z ODS a Vítězslav Jandák z ČSSD, vynechali za polovinu volebního období téměř polovinu ze všech hlasování ve Sněmovně. V parlamentní statistice nemají tyto absence uvedeny jako omluvené. Téměř tak dohánějí exhejtmana Davida Ratha, jeho docházku však zkresluje, že je od května ve vězení.

Exministr životního prostředí Drobil vynechal od začátku volebního období 1 869 hlasování, bývalý ministr kultury Jandák 1 864, což je v obou případech přes 49 procent. Nezahrnuje to další absence při hlasování, které jsou omluvené. Více než třicet procent hlasování vynechaly bez omluvenky dvě desítky zákonodárců, ale mezi dvojicí Drobil - Jandák a ostatními je poměrně výrazný rozdíl.

Rathova absence daná tím, že je v litoměřické vazební věznici, není o moc vyšší, přesně 54 procent (vynechaných 2 056 hlasování). Plat poslance má dál celý, nedostává jen poslanecké náhrady.

Pozornost k poslaneckým absencím znovu přitáhl návrh vlády na zvýšení platu ústavních činitelů, o němž bude rozhodovat Sněmovna (více o něm najdete zde). Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík v této souvislosti oprášil návrh, který se opakovaně vrací, aby se více kontrolovala docházka poslanců, a když už se mají platy zvedat, tak ať se také trestají absence.

"Odmítám tuhle populistickou hru. Ta parlamentní statistika není vypovídající. Důležité je, že se účastním hlasování o klíčových zákonech. Jako poslanec trávím hodně času ve svém regionu, zhruba půl roku jsem také šéfem naší volební kampaně. Když chybím, je to s vědomím šéfa našeho klubu a většinou se také snažím najít poslance z ČSSD, který je se mnou vypárován, aby se mojí absencí nezměnil poměr sil při hlasování," řekl iDNES.cz Drobil.

Později si ještě vzpomněl, že loni na jaře chyběl, když měl problémy s ledvinami. Taková absence ze zdravotních důvodů by ovšem měla být omluvená.

Vítězslav Jandák na sjezdu ČSSD v Průmyslovém paláci (21. března 2009)

Jandáka dotaz na jeho parlamentní statistiku naštval. "Začal zase hon na politiky. Chovám se jako poslanec podle svého svědomí. Já jsem přítomen ve Sněmovně, jen jsem se prostě rozhodl, že o některých zákonech nebudu hlasovat, a tak se ani nepřihlásím k hlasování. To je moje právo, jakým způsobem si budu počínat jako poslanec," argumentuje Jandák.

"A jak by se ty absence vlastně promítaly do platu, když půjde o hlasování o menšinové vládě, kdy část poslanců opustí Sněmovnu. To by měli být trestáni za svůj politický názor?" podivuje se bývalý ministr kultury Jandák.

Ve Sněmovně se najde i opačný extrém. Poslanec Rudolf Chlad z TOP 09 chyběl bez omluvy jen u 1,4 procenta hlasování (u 55 z celkového počtu 3 806).

Perličkou, která se nedá v parlamentní statistice najít, je i to, že Jiří Rusnok, který byl zvolen za Věci veřejné a přešel s Karolínou Peake do strany LIDEM, nemá za dva roky uvedené jediné vystoupení u řečnického pultu ve Sněmovně. V tom je ojedinělý. Pokud se parlamentní statistika nemýlí, promluvil na plénu dolní komory, jen když se hlasovalo o důvěře či nedůvěře vládě. A vystačil si tak se slovy: "Pro návrh" nebo "Proti návrhu".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video