Poštovní doručovatelka v roušce na Malé Straně v Praze. (18. března 2020)

Poštovní doručovatelka v roušce na Malé Straně v Praze. (18. března 2020) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Kdo se v práci nejčastěji nakazí? Záchranář, učitel i doručovatel

  • 145
Nejvíce pracovníků se nakazilo v průmyslové výrobě, nejvyšší podíl nakažených na tisíc zaměstnanců je ale v profesích, jako je záchranář, učitel, sociální pracovník nebo například doručovatel. Vyplývá to ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ke konci ledna.

Největší podíly nakažených, mimo pracovníků zdravotnických zařízení, jsou podle dat ÚZIS mezi hasiči a záchranáři, policisty, pracovníky ve školství, vojáky a sociálními pracovníky.

U hasičů a záchranářů připadá za dobu epidemie v Česku na každých tisíc pracovníků asi 260 pozitivně testovaných, u školských pracovníků přes 178 a u sociálních pracovníků zhruba 146. V těchto oborech je také vysoká pravděpodobnost, že se pozitivně testovaní nakazili v práci, a to přibližně 75 až 80 procent.

Vysoký podíl nakažených je také například mezi skladníky a pracovníky v expedici a logistice. Na každých tisíc lidí v tomto oboru připadá asi 127 lidí s pozitivním testem na koronavirus. Pravděpodobnost, že se nakazili v práci, činí u těchto profesí zhruba 66 procent.

Mezi obory s nejvyšším podílem nakažených patří rovněž administrativa s více než 96 pozitivně testovanými na tisíc pracovníků. U úředníků je pravděpodobnost nákazy na pracovišti podle ÚZIS 60 procent.

Největší absolutní počet nakažených byl zaznamenán v průmyslové výrobě, a to přes 60 tisíc lidí. V přepočtu na každých tisíc pracovníků v průmyslu je pozitivních případů 59. Pravděpodobnost, že se pozitivně testovaní dělníci nakazili v práci, činí asi 68 procent.

Je třeba větší regulace, říká sociolog

Na statistiky upozornil na svém Twitteru sociolog Daniel Prokop. Uvedl, že je nutná regulace v průmyslové výrobě i skladech a také větší podpora práce z domova. Třeba podíly nakažených v administrativě jsou podle něj zbytečně vysoké.

V pátek přibylo 11 192 nakažených koronavirem, vzrostlo reprodukční číslo

Jedny z nejnižších podílů nakažených kromě oborů, ve kterých byl provoz omezen opatřeními proti šíření koronaviru, mají zemědělství a stavebnictví se zhruba dvěma desítkami případů na tisíc pracovníků. Nejméně nakažených je mezi veterináři, a to 10,6 v přepočtu na tisíc lidí v oboru.

Kvůli covidu-19, který se v Česku začal šířit loni na jaře, byl provoz v řadě oborů z nařízení státu v uplynulém roce značně omezen. Aktuálně jsou téměř úplně uzavřeny školy s výjimkou mateřských škol, speciálních škol a prvních a druhých ročníků základní škol. Uzavřeny jsou i restaurace, sportovní a kulturní zařízení, provozovny služeb nebo velká část obchodů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue