Už žádný Michal David. A některé lidi ukliďte, poradili experti ČSSD

  • 1123
Odstřihnout se od všeho, co má normalizační nádech, a nezvat si tak už například na kampaně zpěváky typu Michala Davida. Tak zní jedno z doporučení, která dostala ČSSD od agentury, jež má straně pomoci, aby změnila image a oslovila i mladší voliče. "My jsme ten správnej tým," zpívali v kampani lídři oranžových spolu s Davidem. To už se opakovat nebude.

Minimálně tohle doporučení od společnosti, která už loni straně pomáhala, vzali úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka i volební manažer Jan Hamáček vážně.

"V době, kdy byl Michal David na vrcholu, chodil jsem ještě do školky. Preferuji jiné umělce, a pokud se ptáte, jestli plánuji jeho zapojení do volební kampaně, tak neplánuji," řekl iDNES.cz Hamáček, který má na podzim pro senátní a komunální volby straně vymyslet účinnou taktiku.

"Myslím, že přínos placených hvězd z oblasti populární hudby byl v minulém období poněkud přeceňován," prohlásil jasně i Sobotka. David, který oslavil padesátiny, nebral svůj telefon a nereagoval ani na SMS.

Ukliďte lidi spojené se silovou politikou. Rath se brání

Ze seznamu doporučení, která strana podle informací iDNES.cz od expertů dostala, vyplývá třeba i to, že by měla před volbami tak trochu "uklidit" lidi spojené se silovou politikou bývalého předsedy Jiřího Paroubka, který na část umírněně levicových voličů, o něž strana přišla, působí tak trochu jako rudý hadr na býka.

Jenže taková rada přišla právě v době, kdy Sobotka prosadil i do nové stínové vlády ČSSD opět středočeského hejtmana Davida Ratha, spojence bývalého předsedy Paroubka, a především politika známého velmi razantním vystupováním vůči pravici.

David Rath a Jiří Paroubek

"Musíme oslovit jak radikálně levicově orientované voliče, tak umírněné voliče ve středu. Nemůžeme se rozhodnout jen pro jednu z těchto skupin. Bráním se zjednodušením, že bychom měli být hodná, přátelská, vstřícná opozice. Takovou lidé určitě nechtějí a nepotřebují," říká Sobotka.

Rath iDNES.cz řekl, že o seznamu doporučení od agentury, s níž strana jedná o předvolební spolupráci, ví a doporučení typu, že by strana měla tak trochu uklidit lidi jako on, zpochybňuje. "Pokud bychom ztratili tah na branku, tak možná získáme nějaké středové voliče, ale přijdeme o pět až sedm procent těch radikálnějších a ti nám utečou třeba k paní Bobošíkové," je přesvědčen středočeský hejtman.

Průzkum ČSSD ukázal, že lidem vadil Paroubkův styl

I když chtějí sociální demokraté mnohem méně než v Paroubkově éře spoléhat na nejrůznější průzkumy veřejného mínění, jeden takový, z nějž chtějí vyčíst chyby, které udělali, si znovu zadali.

"Silný důraz dávají lidé v průzkumu na nespokojenost se stylem předchozího předsedy strany. To byl podle nich klíčový důvod, proč se rozhodli nepřijít k volbám nebo volit někoho jiného," popsal iDNES.cz hlavní výsledek průzkumu volební manažer Hamáček. Nechtěl však říci, kolik přesně lidí to v průzkumu sociální demokracii řeklo.

Paroubek, který rezignoval po volbách, v nichž strana získala 22 procent, ale neměla šanci sestavit vládu, protože pod jeho vedením přišla o koaliční potenciál, se tento týden do ČSSD pustil. Ve zkratce řečeno jí vyčetl, že je teď moc "měkká" a není vidět.

Nepřijímá také to, že by právě kvůli němu strana přišla o šanci nejen "vyhrát" volby, ale mít zároveň šanci sestavit vládu. "Když jsem přišel do vedení ČSSD, byla na deseti procentech. Měla sedm senátorů, dnes jich má devětadvacet, měla dva europoslance, dnes jich má sedm. Myslím, že až odezní pochopitelná vlna zklamání, tak lidé mé pětileté období začnou hodnotit jako nejúspěšnější v historii ČSSD," řekl Paroubek v rozhovoru pro Hospodářské noviny. (ČSSD měla být při jednání o křeslech ráznější, není ji vidět, říká Paroubek)

Oranžoví chystají úpravu svého loga

Jednou ze změn, kterou teď sociální demokraté chystají, je i úprava stranického loga. "Facelift loga sociální demokracie je něco, k čemu přistoupíme velmi záhy," řekl Hamáček. Strana to podle něj chce stihnout ještě před podzimními senátními a komunálními volbami. Změna podle něj nebude radikální. Právě proto mluví o "faceliftingu" čili vyhlazení tváře.

"Nebude to nic dramatického, ale určitou estetickou úpravu bychom si jako strana zasloužili," prohlásil také úřadující šéf ČSSD Sobotka.

Senátní volby jsou pro stranu důležité - hlavně s výhledem na prezidentskou volbu v roce 2013 a pak také psychologicky. ČSSD neobhajuje v Senátu ani jedno křeslo, zatím jich v horní komoře parlamentu má 29, a pokud uspěje, zvýší jí to sebevědomí.

Pro schvalování zákonů to takový význam mít nebude - ČSSD by sice s větším počtem senátorů mohla brzdit schvalování zákonů novou vládní koalicí, ale ta má 118 hlasů, a když udrží ODS, TOP 09 a Věci veřejné disciplínu a docházku svých poslanců, veta Senátu přehlasují.

Pomůže změna stylu ČSSD získat nové voliče?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 5. srpna 2010. Anketa je uzavřena.

NE
NE 12414
ANO
ANO 3595

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video