Spoluzakladatel nadace Pro knihovnu bude ve čtvrtek debatovat se čtenáři iDNES.cz.

Spoluzakladatel nadace Pro knihovnu bude ve čtvrtek debatovat se čtenáři iDNES.cz. | foto: MF DNES

Už se skoro mohlo kopat, řekl k blobu jeho zastánce Jan Kasl

  • 100
Bývalý pražský primátor a architekt Jan Kasl spolu s Olgou Sommerovou a Ivem Mathé založili fond Pro knihovnu, který má za cíl přiblížit realitě Kaplického blob. "Věřím, že Národní knihovnu lze realizovat, byť to bude obtížné. Škoda ztracené šance na počátku, už se skoro mohlo kopat," řekl Kasl v on-line rozhovoru iDNES.cz.

V jedné odpovědi zmínil, že je ve spojení s vdovou po Kaplickém, Eliškou. "Napsala, že Future Systems (arch. studio) jsou připraveni pokračovat v projektu. Věřím, že dědici autorských práv po Janu Kaplickém - především Eliška - jim (Future Systems) dají souhlas," řekl Kasl.

Několik čtenářů se Jana Kasla ptalo, zda není knihovna příliš megalomanský projekt. "Národ, který si neváží svého historického literárního dědictví, nemá právo na budoucnost, nic megalomanského na Národní knihovně není," odpověděl Kasl.

Fond Pro knihovnu chce v první řadě vytvořit projekt, z něhož by vzešel realistický rozpočet. Ten, který předložil magistrát, přijde nadaci nadnesený. Všechno ale záleží na tom, zda rodina Jana Kaplického bude chtít v tomto úsilí pokračovat.

odpovědi jana kasla najdete ZDE

"Až bude po pohřbu, v klidu si s Eliškou sedneme a domluvíme se na dalším postupu," přiblížil plány Kasl. Vdova po Janu Kaplickém Eliška je totiž spolumajitelkou (spolu s jeho synem a malou dcerou) práv na projekt blobu. Důležité je také jednání s architektonickým studiem Future Systems.

Pokud vše proběhne bez problémů, chtěla by nadace Pro knihovnu později sehnat prostředky na prohloubení projektu, dále třeba i zpracovat projektovou dokumentaci.

"Chceme se zabývat i řešením pozemku pro knihovnu," podotkl Kasl s tím, že současný stav je zaviněn účelovým jednáním úředníků města.

Návrh Národní knihovny od Jana KaplickéhoPŘÍZNIVCI KAPLICKÉHO A JEHO BLOBU CHYSTAJÍ MANIFESTACI

Více o připravované akci najdete zde

Vznik nadačního fondu chtěli zakladatelé oznámit již o Vánocích. "Vše se zdrželo kvůli procesu registrace," vysvětlil Kasl s tím, že nyní již dostal poslední vyjádření od finančního úřadu. Teď už stačí jen podat žádost na magistrát, aby se k nadaci dostaly finance na plánovaný projekt.

Jeden ze čtenářů se ptal, proč se o knihovnu rozhořel boj až po smrti jejího tvůrce. "Jsem taky příznivce, ale do smrti pana architekta bylo téměř ticho po pěšině a nyní se zvedají vlny 'postavme knihovnu'," dodal.

"Fond byl registrován 2. prosince, počátkem ledna jsme chtěli žádat o sbírku, ale bohužel teprve tragický odchod Jana Kaplického asi probudil tu správnou vlnu emocí," konstatoval Kasl.

Vše Národní knihovně

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video