Pražští muslimové na první páteční modlitbě po útocích v Paříži

Pražští muslimové na první páteční modlitbě po útocích v Paříži | foto:  František Vlček, MAFRA

V Česku žije 22 tisíc muslimů. Jsou však dobře integrovaní, míní expert

  • 299
Muslimů žije v Česku mnohonásobně víc, než je v oficiálních statistikách, říkají sociologové. Při posledním sčítání lidu z roku 2011 se k islámu přihlásily tři tisíce lidí - ve skutečnosti jich tu je už 22 tisíc. Podle sociologa Karla Černého jsou čeští muslimové výborně integrovaní, strach z islámu to však může změnit.

„Ten počet je kvalifikovaný odhad na základě údajů o migraci cizinců do naší země. Známe země původu, víme, které jsou muslimské, takže ten odhad je velice věrohodný, uvedl sociolog Karel Černý z Univerzity Karlovy.

Muslimové přicházeli od počátku devadesátých let. V roce 1998 už bylo v Česku podle sociologa z olomoucké Univerzity Palackého Daniela Topinky angažovaných muslimů několik stovek. „Od roku 1989 počet imigrantů narůstal. Islám do České republiky importovali uprchlíci, obchodníci, studenti a další migrující,“ uvedl Topinka.

V Česku žije pestrá škála národností hlásících se k islámu. „Jsou tu lidé z arabského světa, z bývalého Sovětského svazu, tedy Čečenci, Uzbeci, Kazaši,“ říká Černý. Na okraji společnosti se podle něj ocitají spíše cizinci ze subsaharské Afriky, protože je velmi často nepřijímá ani česká majorita ani muslimská minorita.

Celkově považují sociologové soužití muslimů s Čechy za zcela nekonfliktní. Drtivá většina z nich totiž do české společnosti velmi dobře zapadla.

Karel Černý

Podle Černého, jenž je autorem publikace Nad Evropou půlměsíc, která popisuje zvyky a chování více než dvacetitisícové české komunity muslimů, český příklad potvrzuje, že muslimové dokážou žít v západních společnostech velice dobře.

Praxe v západní Evropě je však podle něj jiná. „Mnoho lidí, celých rodin, je většinou separovaných od zbytku společnosti. Snaží se ignorovat prostředí, ve kterém žijí, vytvářejí si doma své vlastní, s dýmkami, koberci. Vším včetně intenzivních modliteb se upínají k domovu, ze kterého odešli,“ vyjmenovává sociolog.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue