Uvažuji o návratu a vstupu do voleb, říká Martin Bursík

  12:02
Martin Bursík patřil ke klíčovým politikům koalice. On dostal Stranu zelených do Sněmovny. Jak dnes vidí rozpory ve straně, dosavadní bilanci zelených a jejich další budoucnost?

Čekáme miminko, starám se o starou maminku, bylo mi padesát a velmi mě zasáhla smrt mého bratra. To jsou věci, které vedou k zamyšlení, říká Martin Bursík. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

V květnu 2006 jsem při rozhovoru s vámi použil i otázky uvozující Boží Desatero. Část z nich použiji i dnes. První přikázání zní: "Nebudeš mít jiné Bohy kromě mne" a v souvislosti s ním jsem se tehdy ptal, zda zelení nebudou stranou rozhádaných skupin. To přesně se stalo. Jsou už dnes zelení klidnější po všech těch dramatech?
Určitě si situace sedla. Ovšem příběh Olgy Zubové se mi nepodařilo učinit sdělitelným pro naše straníky, natož pro novináře.

Co tím konkrétně myslíte?
Že to byl problém komunikace uvnitř zelených. Nejdříve jsem tušil a pak věděl, že to není proces, který vychází zevnitř strany. Architekti toho projektu - Tvrdík, Soukup a další - si vybrali slabé články zelených, a kdybych se přetrhl, nemohl jsem to zastavit.

Martin Bursík

12. srpna 1959 se narodil v Praze. V listopadu 1989 zakládal pobočku Občanského fóra pro Prahu 4. 1990 až 1992 - poslanec České národní rady Od února do července 1998 byl ministrem životního prostředí. 1999 až 2003 - člen KDU-ČSL 2005 - předseda Strany zelených 2006 - člen Poslanecké sněmovny Od ledna 2007 do května 2009 byl místopředsedou vlády a ministrem životního prostředí.

Vždyť vy sám nesete vinu za to, že se vám rozpadl poslanecký klub a existovaly problémy ve straně.
Určitým způsobem jsem selhal a prohrál v poločase. Odmítl jsem však za každou cenu udržovat naše bývalé poslankyně Zubovou a Jakubkovou u nás a ony pak pomohly svrhnout Topolánkovu vládu. Jejich postup ovlivnila sociální demokracie. Myslím, že s určitým odstupem se ukáže, a už na případě Zubové ukazuje, že můj postup byl správný.

Mnoho lidí si myslí, že jste své kolegy jednoduše nezvládl.
Těm, kdo ve stranách vybočují, se jednoduše ucpou ústa tím, že dostanou místo v nějakých dozorčích radách různých společností, a je klid. Nebo se tlačí ke zdi. Já jsem to z principu dělat nechtěl.

Ale, ale, napsal jste své dnešní partnerce Kateřině Jacques, právě v reakci na konflikty ve straně, dnes už slavný mail, kde také stálo: "Donutíme je ke spolupráci - silou, Kaťuško, silou."
Prošel jsem si za ten mail očistcem a bylo mi to velmi nepříjemné. Bylo to vyjádření momentálních emocí v reakci na neudržitelnou situaci. Silových prostředků při řízení strany jsem ale nepoužíval.

Myslíte si, že do nových voleb už půjdou zelení skutečně jednotní?
Vyvodil jsem ze situace osobní zodpovědnost a z čela zelených odešel a rozhodl se nekandidovat ve volbách, které měly být původně v říjnu. Dnes uvažuji trochu jinak. Zubové Demokratická strana zelených byla bublina a podvod. Pokud jde o tu jednotu, částečně jsem mimo vedení strany, ale vím, že je pro nás reálné uspět, ale musí se posílit kandidátka.

Před chvilkou jste hovořil o poločase a že je nutné posílit kandidátky. Vy se chcete vrátit a kandidovat na jaře?
Na rozdíl od doby před několika měsíci je to teď otevřená záležitost. Ondřej Liška, který zelené teď vede, si přeje, abych to udělal.

On si dokonce přeje, abyste vedl kandidátku v Praze.
Jenže já pracuji na projektu, který mě úplně nadchnul a týká se ochrany klimatu. Jeho cílem je zvýšit zájem a podporu české veřejnosti pro toto téma. Moje první reakce na zrušení voleb v říjnu byla: A jeje, zhatí mi to kvůli práci ve Sněmovně práci na projektu. Dnes si myslím, že by to šlo skloubit. Že by to mohlo být téma pro jarní volby.

Nevylučuji vůbec nic. Je to otevřené. Hodně bude záležet na tom, zda se s Ondřejem Liškou shodneme na strategii pro volby a kdo by byl v silném týmu, který by zelené opět přivedl do Sněmovny.

Odpovězte mi jasně: Zvažujete opět, že budete kandidovat do Sněmovny?

To by se pak stala zvláštní věc. Vy jste přivedl s pomocí zelených na místo ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. To byste v Praze musel jít proti němu, když on kandiduje za TOP 09.
Bez problémů bych to udělal. Pro mě bylo rozhodnutí Karla Schwarzenberga šéfovat TOP 09 velkým zklamáním. Ani mi to nedokázal říci do očí. Já nic Karlovi nedlužím, spíše je to naopak. Pokud bych se s ním sešel ve volební soutěži, tvrdě se vůči němu vyhraním.

Co by to znamenalo?
Popíšu to otevřeně. Kromě klasických zelených voličů a prvovoličů nám hodně pomohli ve volbách v roce 2006 středově orientovaní liberální voliči. Část z těchto lidí nám teď vzala TOP 09. Takže hypotetický souboj s Karlem Schwarzenbergem by byl tvrdým bojem o tyto voliče a TOP je v tomto naším největším soupeřem. Jenže jeho strana bude mít velký problém.

Jaký?
Koncipovali volební kampaň jako sprint, jenže teď se poběží minimálně osmistovka. Bude pro ně obtížné udržet tempo a to je příležitost pro nás.

Čtvrté Boží přikázání zní: "Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na Zemi." Parafrázuji to: zelení jsou považováni v některých věcech za radikální, ale přitom chcete středové voliče. To byste změnili pro květnové volby program?
Vždyť už na našem ekonomickém programu v roce 2006 se podíleli hlavní analytici dvou bank, ten program už byl pro středové voliče. Situace se samozřejmě obměnila, protože je krize. Nejsilnější impulzy pro podporu ekonomiky v západní Evropě i Americe se dají dnes vysledovat v podpoře odvětví, která souvisejí s takzvanou zelenou ekonomikou. Tedy energetické úspory, obnovitelné zdroje.

Pokud by zelení u nás dobře uchopili tato naše tradiční témata, tak na nich můžeme stavět v kampani. Některé z plodů, které jsme zasadili v minulých vládách, jsme už sklidili, další dozrávají.

Sklidili jste i tvrdou kritiku za svoji politiku.
Jenže dynamika počtu elektráren a provozovatelů, kteří se věnují obnovitelným zdrojům energie, je u nás neuvěřitelná. Za tím vším je jeden jediný zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, na kterém jsem pracoval přes dva roky.

Jenže tato opatření zvyšují postupně cenu energie. Je proto otázka, zda je vaše radost z toho oprávněná.
Jenže zatím to zvýšilo celkovou cenu elektřiny o necelé jedno procento. Podstatné je, že náš model je v tomto oboru jedním z nejúspěšnějších v Evropě. Možná jsme to jen dobře neprodali veřejnosti.

Jděte do trafiky a kupte si jakýkoli magazín o autech - čtete tam pořád o elektromobilech, hybridních pohonech, o biopalivech. Naše nápady v tom působily před lety na některé lidi asi nereálně a radikálně, ale dnes jsou běžnou součástí širšího uvažování.

Byli jsme vlastně vizionáři a průkopníky. To by také mohlo oslovit středové voliče. Pokud se nějaký tupec orientuje pouze podle ceny bez ohledu na životní prostředí, tak to není náš volič, ať volí někoho jiného.

Ovšem šesté přikázání říká: "Nesesmilníš." Nesesmilnili jste při těch svých záměrech svou účastí v Topolánkových vládách? Něco jste naslibovali a pak v koalici musíte dělat něco jiného.
Strana, která před volbami říká, že nechce převzít po volbách odpovědnost za chod země, tak nemá vůbec kandidovat. Dokázali jsme prosadit v programovém prohlášení bývalých vlád daleko více, než odpovídalo našemu volebnímu výsledku.

Byly tam desítky našich priorit. Něco se nám nepodařilo prosadit, třeba zákon o kamionech, jedná se o něm až v současnosti.

Byli jste součástí vládní koalice, to vás mohlo u některých zelených voličů diskreditovat, o tom hovořím.
Ale třeba ovlivňování kauzy Čunek probíhalo za našimi zády, stejně jako akce s přeběhlíky. To byla šedá a zapáchající zóna, ve které se daří lidem, jako jsou Tvrdík a Dalík. Podobnými činy byla vláda skutečně poznamenána. Ale my jsme se toho skutečně nezúčastnili.

Kdyby byli zelení opět ve Sněmovně a byla možnost jít do vlády, opět byste to doporučil?
Nebylo to pro nás od voleb 2006 jednoduché, byli jsme mladá a nová strana ve Sněmovně. Snažili jsme se ve vládě ovlivnit naše priority. Kdybychom byli v opozici, celé by to u zelených bylo asi klidnější a já bych byl možná pořád šéfem strany, ale dění bychom nijak neovlivnili. Kdyby bylo všechno v režii ODS, tak by bylo Česko daleko problémovějším evropským hráčem než dnes. My jsme tomu bránili.

Bylo to správné rozhodnutí vstoupit do vlády. Jsme středová strana se širokým koaličním potenciálem. S výjimkou komunistů samozřejmě, s těmi se spolupracovat nedá.

Sedm přikázání zní: "Nepokradeš." Když už hovoříte o tom, čemu všemu jste údajně zabránili, tak vy jste se podílel také jako ministr na přípravě největší ekologické zakázky historie, která má hodnotu přes sto miliard korun. Jenže mnozí tvrdí, že byla vypsána na míru třem firmám, které mají blízko k politikům a že je to dopředu tunel. Jak se na to díváte?
Vysvětlil jsem před měsíci svoje velké pochybnosti o této zakázce i nastupujícímu premiérovi Fischerovi. Něco v tom smrdí.

Vy za to necítíte odpovědnost?
Cítím. Ale v pozitivním slova smyslu. Ministerstvo životního prostředí za mého vedení v tom sehrálo klíčovou roli, měli jsme k zakázce velké výhrady, oddalovali jsme to a donutili ministerstvo financí k úpravám. Prosadili jsme, aby se vyhlásila s ohledem na životní prostředí, aby skutečně byly provedeny kvalitně projekty, které tam budou. Požadovali jsme audit míst, kterých by se zakázka týkala, dopředu.

Experti totiž odhadují, že reálné náklady nejsou osmdesát či přes sto miliard korun, ale jen čtyřicet.

Takže přece jenom velký tunel?
Pro mě bylo důkazem, že je v tom nějaké šmé, tvrzení ministerstva financí, že celková cena zakázky je 115 miliard. A je možné, že to bylo nastaveno na míru konkrétním firmám. Budeme to dál hlídat, jen jak to bude možné. Od exministra Kalouska to bylo jednostranně připravené. Riziko korupce je v tom skutečně veliké.

Druhá věc, kterou jste slavně vyhlásili, ale nefunguje, jsou dotace na energetické úspory pro domácnosti. Systém se zdá složitý a mnoho lidí zatím slíbené peníze nevyužilo. Proč? Vaše špatná příprava?
Zaprvé: Prodali jsme povolenky velmi výhodně, já jsem přinesl státu 20 miliard a současný ministr Miko dalších deset. Jsme v tom oproti jiným státům mimořádně úspěšní. Slováci prodali za poloviční cenu. Ano, systém byl nastavený dost náročně a uznávám, že jsme se trefili do špatného krizového času. Lidé možná nejsou ochotni investovat, když vědí, že návratnost může být sedm či deset let. Ale vím, že projekt se už rozvíjí, určitě se to brzy projeví.

Poslední přikázání: "Nepožádáš statků bližního svého." Jste si jistý, že zelení jsou strana, která dokáže čelit neustálému tlaku korupce a lobbismu, které u nás panují?
Určitě. Než jsme šli do parlamentu, tak jsem dostal zprostředkovaně nabídku několika desítek milionů korun od jedné významné polostátní společnosti…

… to jste naznačil dost. Byl to ČEZ?
Toho člověka jsem vyhodil. Nemám pro to důkazy, nenahrávám si schůzky, takže nemohu říci, co to bylo za společnost. Zelení se naučili, že vše musí být pod kontrolou. Prošli jsme nejlépe i ve vašem nedávném redakčním testu v té kauze "milion za změnu zákona". Zveřejňujeme jako poslanci majetková přiznání v daleko větším rozsahu, než je povinnost, nikdo z nás nemá práci v žádné dozorčí radě, jezdíme tramvají a kupujeme si lístky ve vlaku.

Chceme držet tento standard, i když nám to nebylo nikdy přičteno k dobru. Nejsme namočení do žádné korupce.

Skuteční svatouškové, tomu se ani nechce věřit.
Dám vám jeden příklad ze středy ze Sněmovny. Na šestý pokus byl vyřazen z programu návrh novely horního zákona. Navrhl to poslanec Břetislav Petr z ČSSD. Tak jsem se podíval na jeho aktivity a ten člověk má téměř půl milionu příjmů za rok ze společností, které mají propojení na OKD. Má významné příjmy od těžební společnosti, to je jasný střet zájmů. Jenže on to neoznámil ve Sněmovně. Řekl jsem to tam, ale nikdo nereaguje. To přece není možné.

Na závěr osobní věc. Vaší životní partnerkou se stala stranická kolegyně Kateřina Jacques. Ovlivnilo to i vaše politické názory?
Čekáme brzy miminko, jsme před vznikem nového života. Navíc se starám o starou maminku, koloběh života se mi teď do života a práce hodně promítá. Bylo mi letos padesát a velmi mě také zasáhla smrt mého bratra. To jsou věci, které vás vedou k hlubokému zamyšlení se nad některým věcmi.

Znamená to, že o některých věcech jinak přemýšlíte?
Donutilo i umožnilo mi to seřadit si jinak životní hodnoty. Dokonce i pohled na politiku to ovlivnilo. Mám větší odstup a do některých věcí bych se už nepouštěl. Jeden příklad, který se mi stal v politice: Jeden den jsem jednal ve Washingtonu o klimatu i za účasti Obamy a Clintonové a druhý den v Praze se Zubovou o situaci ve Sněmovně a udržení vlády.

To bych už fakt nechtěl opakovat. Nechal bych si jenom to první, bez té Zubové. To už nikdy nechci zažít.

Je otázka, zda se vám to první ještě někdy podaří.
Nevím. Zkusím se hodně věnovat otázkám klimatu, jak jsem říkal na začátku. Přemýšlel jsem, zda se vrátím k podnikání, ale rozhodl jsem se, že zatím ne.

A pokud jde o moji partnerku Kateřinu, tak vztah s ní je pro mě plusem i pro práci v politice. Můžeme spolu o mnoha věcech z politiky diskutovat a vyměňovat si bezprostředně názory.


Vše o elektromobilech a nové éře automobilismu, světových trendech v této oblasti a měnící se legislativě. Prohlédněte si nejnovější modely elektromobilů a podívejte se, jak dopadly v testovacích jízdách redaktora Technetu, Václava Nývlta, který za volanty aut do zásuvky objevuje krásy i strasti elektromobility.

Finanční šéf Porsche: EU může odložit zákaz aut se spalovacím motorem

Porsche Taycan

VIDEO Plán Evropské unie na postupné ukončení prodeje nových automobilů se spalovacím motorem do roku...

Dodge poodhaluje elektrosvalovce. Charger ovšem bude pálit i benzin

Elektrický Charger bude v základní specifikaci disponovat jediným elektromotor...

VIDEO Když pálit pneumatiky, tak ekologicky. Proto bude kultovní americký svalovec Dodge Charger v...

Jak odpůrce elektroaut přišel na chuť jízdě na baterky. Peníze rozhodly

Volkswagen e-Golf

VIDEO Proč jsem se rozhodl pro elektroauto a proč zrovna pro model, kterým už rok a půl jezdím? Jak jsem...

Hasiči přiznávají, že neumí hasit elektromobily. Tvoří vyhlášku pro garáže

Tesla Model S Plaid se tři dny po dodání majiteli při jízdě vznítil.

Hasiči dokončují vyhlášku, která by zajistila bezpečnost v garážích i přes stoupající počet...

Elektromobil pro chudé za hubičku. Ve Francii spustili dotační revoluci

Francouzská vláda chce zpřístupnit elektromobily nízkopříjmovým domácnostem.

Zatímco v Německu koncem loňského roku kvůli rozpočtové krizi předčasně uťali dotace na...

Elektromobily a plug-in hybridy jsou záležitostí hlavně Prahy a středních Čech

Elektrický Citroën Ë-C3

V České republice se za celý loňský rok nově registrovalo 6 640 elektromobilů a 5 653 plug-in...

Tesla chystá operaci Sekvoj. Malý dostupný Model 2 vyjede v červnu 2025

Průkopnický výrobní proces Tesly „Unboxed Vehicle“ má zjednodušit, zrychlit a...

VIDEO Sekvoj. Právě jméno tohoto mohutného stromu, dorůstajícího do značných výšek, nese projekt nového...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07,  aktualizováno  17:43

Americký soud ve čtvrtek odsoudil zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  17:02

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Rusům se u Krymu zřítila stíhačka Su-35, hořící spadla do moře

28. března 2024  16:52,  aktualizováno 

Aktualizujeme Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...