Ozbrojený muž chtěl s noži a teleskopickým obuškem proniknout do budovy...

Ozbrojený muž chtěl s noži a teleskopickým obuškem proniknout do budovy Poslanecké sněmovny (30. ledna 2019). | foto: Twitter Policie ČR

Násilníkovi, jenž se dobýval do Sněmovny s noži, hrozí až dvanáct let vězení

  • 58
Násilník, který vnikl ve čtvrtek dopoledne vnikl do Sněmovny a ohrožoval nožem policisty, obvinily úřady z násilí proti úřední osobě. Policie pro něj žádá vazbu. Pachateli hrozí až dvanáct let vězení.

„Muž útočil na policistu aktivně nožem. Policejní zákrok byl velmi bravurní a rychlý. Dle mého názoru to byla velmi dobrá práce ochranné služby policie při vstupu do chráněného objektu,“ hodnotil první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. 

Do Sněmovny se dobýval muž ozbrojený noži. Protestuji proti systému, řekl

Jednatřicetiletý muž napadl ve čtvrtek dopoledne policisty na recepci v Poslanecké sněmovně. Dožadoval se vpuštění do budovy, s nožem v ruce ohrožoval policisty, kteří na místě dohlížejí na bezpečnost. 

Útočník byl obviněn z násilí proti úřední osobě. Za tento trestný čin mu hrozí až 12 let vězení, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Podle předběžné právní kvalifikace policie ve čtvrtek informovala, že mu hrozí maximálně čtyři roky nepodmíněně. Kriminalisté z protiextremistického oddělení současně dali podnět státnímu zástupci k vypracování návrhu na vzetí obviněného do vazby.

„Ve věci stále probíhají úkony trestního řízení, a je tedy možné, že tato právní kvalifikace nebude konečná,“ uvedl policejní mluvčí. Informace o motivu činu policie zatím nezveřejnila. „Muži hrozí až 12 let vězení,“ uvedl Rybanský.

Řval, že všechny ubodá

Když muž ve čtvrtek vstoupil do budovy, křičel na šatnářku, že se mu „nelíbí zřízení tohoto státu“.

„Řval, že tu všechny ubodá,“ řekl zdroj blízký policejní ochrance, která střeží Sněmovnu. Jeden z policistů se na útočníka okamžitě vrhl. „Ale nestačilo to. Byl velký, nakonec na něj byli čtyři.“ 

Podle poslankyně a očité svědkyně Jany Mračkové Vildumetzové se incident odehrával hlavně v šatně, kam si věci odkládají jak návštěvníci Sněmovny, tak politici. „Také si tam dávám bundu, ale teď jsem ji nechala a běžela jsem nahoru k sálu,“ říká Vildumetzová. Lidem, které potkávala cestou, říkala, ať dolů rozhodně nechodí, že se tam něco děje. Bála se, aby se incident náhodou nepřesunul dovnitř. Tou dobou pokračovala schůze Sněmovny. „Naštěstí ochranka toho muže zpacifikovala. Jsem ráda, že se nikomu nic nestalo,“ uvedla. 

V prostorách Sněmovny se například pohybovala exkurze žáků ze základní školy. A mířila tam druhá, do budovy už ale vpuštěna nebyla. „Tohle je druhý intenzivní incident, který si já jako poslanec pamatuji,“ říká šéf Sněmovny Vondráček. Oba případy spojuje slovo „zoufalost“, protože ani v dubnu 2015 nešlo o propracovaný útok, devětačtyřicetiletý muž se tehdy snažil z galerie pro veřejnost skočit mezi poslance. Nejspíš chtěl spáchat sebevraždu. I tehdy úspěšně zasáhla policejní ochranka a nedošlo k neštěstí. 

Podle Vondráčka čeká poslance debata o zabezpečení prostoru Sněmovny. „Nedá se nic dělat, žijeme v nějaké době a standardy, které platily před dvaceti lety, je nutné přehodnotit. Bezpečnost kolem Parlamentu neodpovídá době. Nemůžeme ignorovat, že hrozeb může přibývat, a že se někteří lidé radikalizují,“ myslí si Vondráček.

, , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video