Martin Strnad si z Keni odvezl dvě kulky v těle.

Martin Strnad si z Keni odvezl dvě kulky v těle. | foto: Dan Materna, MAFRA

Před keňskými vojáky utíkal s pěti kulkami v těle. Dvě má stále v sobě

  • 141
Zastavit auto v Keni poblíž kasáren se stalo Martinu Strnadovi málem osudným. Vojáci ho zřejmě měli za teroristu a začali střílet. Z jedné salvy ze samopalu se mu tehdy do těla zarylo pět kulek. Dvě kulky má stále v sobě. Přežil jen díky obrovskému štěstí.

Osmatřicetiletý, donedávna ještě opálený Martin Strnad měl malou cestovní kancelář. Vozil české turisty do Afriky a dařilo se mu. V Mombase provozoval útulný bungalov a jeho specialitou bylo rybaření na širém moři. V Keni pracoval přes dva roky a znal ji jako málokdo.

"O Mombase bych mohl napsat knihu. A jednou ji třeba i napíšu," říká mi Martin na terase děčínské restaurace s impozantním výhledem na město.

Celý příběh Martina StrnadaČtěte v pondělí 8. října

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Pak si vyhrne tričko a ukáže mi dvě sotva viditelné jizvy na zádech. "Sem jsem to dostal. Do jedné díry tři kulky, do druhé dvě." Obrátí se a odhalí břicho. Od hrudního koše přes pupík až k podbřišku se mu táhne pětadvacet, možná třicet centimetrů dlouhá rudá jizva. To je podpis několika lékařů, kteří se mu snažili vyndat projektily z těla. Žádný neuspěl.

"Potřeboval jsem natankovat benzin," vzpomíná Martin na onu horkou keňskou noc na přelomu července a srpna.

"Na pumpě jsem potkal kamarádku Lucy, místní servírku, kterou jsem znal řadu měsíců. Poprosila mě, jestli bych ji zavezl domů, a cestou jsme se stavili u jedné její známé. Ukazovala mi, kudy jet, a já se řídil instrukcemi. Dojeli jsme k luxusnímu Mombassa Beach hotelu, který je kousek od pláže."

Martin zaparkoval a chtěl si odskočit na záchod. Nestačil ale ani vyndat klíčky ze zapalování a k autu přiběhli dva ozbrojení vojáci v maskáčích. Pak už následovala střelba, útěk, operace a výslechy. I přes velké překážky režimu a zdravotní problémy se mu nakonec podařilo z Keni utéct zpátky do Česka.

Když se dozvěděl, že vojáci tu noc vystříleli 105 nábojů, uvědomil si, jaké měl štěstí, že vůbec přežil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video