Tomio Okamura

Tomio Okamura | foto: ČTK

Okamura se postaví Kalouskovi. Bártovu kandidaturu zatím nepotvrdil

  • 98
Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury v pátek představilo složení kandidátek do předčasných voleb. Sám Okamura bude lídrem ve Středočeském kraji. Chce se totiž "postavit čelem" Miroslavu Kalouskovi. Za Úsvit budou kandidovat i někteří členové Věcí veřejných.

V posledních dnech se spekulovalo zejména o Vítu Bártovi. Okamura však na páteční tiskové konferenci nepotvrdil (ale ani nevyvrátil), že by se šéf Věcí veřejných stal lídrem některé z kandidátek, nicméně sympatiím k němu se netajil. "Vít Bárta, a to potvrdil i pan Láska z Transparency International, byl jednoznačně obětí Tluchořových praktik. Je to člověk, který ve skutečnosti nikdy nic neukradl, nikdy si nedal žádnou zakázku, ani žádnou nepředražil," dodal Okamura svůj osobní pohled na předsedu Věcí veřejných. 

Jestli bude figurovat v čele kandidátek, ale Okamura řekne až po zasedání 

Soupis krajských lídrů Úsvitu

Středočeský kraj:
Tomio Okamura

Moravskoslezský kraj:
Karel Fiedler

Olomoucký kraj:
Radim Fiala

Královehradecký kraj:
Jiří Štětina

Zlínský kraj:
Jaroslav Holík

Ústecký kraj: David Kádner

Kraj Vysočina:
Martin Lang

Karlovarský kraj:
Pavel Rýs

představenstva. "Je určitě důležité zvážit správného kandidáta proti panu Pospíšilovi (lídr kandidátky ODS v Plzeňském kraji pozn. red.), který byl šest let žábou na prameni při podpoře exekutorské mafie. Tenhle gauner s populární tvářičkou pro své kamarádíčky udělá všechno, ale pro občany, kteří jsou obětí lichvy, nehnul ani prstem," odpověděl Okamura na otázku, jestli dosadí v některém kraji do čela Víta Bártu.

Jeden kandidát "véčkařů" půjde za Úsvit do voleb jistě, a to David Kádner, který se postaví do čela kandidátky v Ústeckém kraji. "To, že je z Věcí veřejných, mě nepotěšilo, ale znám jeho práci a ta mě oslovila a řekněte mi, co je na dlouholetém starostovi obce špatného," řekl iDNES.cz Okamura. Celkově by z Věcí veřejných na kandidátkách Úsvitu mělo podle Okamury kandidovat čtyři až pět lidí.

V Praze chce Okamura nasadit "známého člověka"

VV podle rozhodnutí ze začátku týdne nepůjdou do voleb samostatně. Na rozdíl od Bárty, který kandidaturu nevyloučil, se o křeslo ve Sněmovně nebude ucházet jeho manželka Kateřina Klasnová.

"Rozhodně považuji za správné, že nebudu kandidovat, protože by to bylo zcela proti mému přesvědčení být na listině Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury," sdělila iDNES.cz Klasnová (více se dočtete zde).

Okamura ohlásil ještě dalších šest lídrů: Radima Fialu za Olomoucký kraj, Jiřího Štětinu za Královehradecký kraj, Martina Langa za Kraj Vysočina, Karla Fiedlera za Moravskoslezský kraj, Jaroslava Holíka za Zlín a Pavla Rýse za kraj Karlovarský. Z větší části jsou to neznámá jména, protože Okamura podle svých slov hledá kandidáty spíše ve svém okolí. "V posledních měsících jsme jako naše partnery nehledali popové ani sportovní hvězdy ani zvučná jména z akademické sféry, hledali jsme přátele a přátele přátel," dodal. 

Zbylých šest jmen včetně kandidáta pro Prahu ohlásí Okamura v pondělí po víkendovém jednání představenstva. V hlavním městě by se však do čela měl postavit podle něj "známý člověk". O kom však uvažuje, neupřesnil.

Mimo kandidáty představil Okamura i hlavní body volebního programu, ve kterém akcentuje především zákon o referendu. Chce, aby si lidé mohli navrhnout, změnit nebo zrušit nějaký zákon ve veřejném hlasování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue