Vít Bárta a Tomio Okamura

Vít Bárta a Tomio Okamura | foto: koláž iDNES.cz

Úsvit a VV spojují asistenti i číslo mobilu. Náhoda, tvrdí Okamura

  • 185
Tomio Okamura a Vít Bárta našli společnou řeč před volbami a vypadá to, že si rozumějí i po nich. Nejméně šest poslanců Úsvitu si vybralo asistenty, kteří jsou členy Věcí veřejných nebo s nimi dříve spolupracovali. Kuriózní je, že obě strany spojuje také shodné číslo mobilu. Okamura ale tvrdí, že žádná spolupráce mezi VV a Úsvitem neexistuje.

Jan Zilvar dříve pomáhal budovat mediální image Věcí veřejných (VV) a pro Víta Bártu zajišťoval cesty za nákupy potravin do zahraničí (reportáž z nákupu čtěte zde). Nyní je Zilvar tajemníkem i mluvčím poslaneckého klubu Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury.

"Pro VV moje agentura realizovala dvě akce a tím jsem skončil, žádná dlouhodobá spolupráce mezi námi nebyla," řekl iDNES.cz Zilvar s tím, že svoji současnou funkci bere jako další pracovní příležitost. S VV prý nemá nic společného.

Mezi lidi blízké Bártovi patří také Pavel Kozdera a Sergej Pavljuk, kteří působili jako poradci bývalého šéfa VV. Kozdera je nyní asistentem poslance Úsvitu Augustina Karla Andrleho Sylora, Pavljuk Radima Fialy (nyní Úsvit, dříve ODS).

"Ozvalo se mi hned několik lidí, že by mi chtěli dělat asistenty, tak jsem si je pozval a pan Kozdera se mi zamlouval nejvíc," řekl iDNES.cz Sylor. I on tvrdí, že rozhodnutí nesouviselo s VV nebo Vítem Bártou.

Personální spojení mezi Úsvitem a VV

Z veřejně dostupným zdrojů lze dohledat, že lidi spojené s VV má nejméně šest poslanců Úsvitu ze 14.

  • Radim Fiala (Úsvit) - asistent Sergej Pavljuk, někdejší poradce Víta Bárty
  • Olga Havlová (VV) - asistent Filip Klasna, dříve manažer VV
  • Jana Hnyková (nestraník) - asistent Kamil Kubáň, dříve regionální manažer VV v Pardubickém kraji
  • Karel Pražák (VV) - asistenti Petr Vittek, člen VV a zastupitel obce Předslavice,  Miroslav Smolák, člen VV
  • Augustin Karel Andrle Sylor (nestraník) - asistent Pavel Kozdera, někdejší poradce Víta Bárty
  • Jiří Štětina (nestraník) - asistenti Petr Skokan, místopředseda VV, Vítězslav Janků, člen VV, kandidoval v krajských volbách

Asistenta pro poslance z Úsvitu dělá také místopředseda VV, exposlanec a Bártovi blízký člověk Petr Skokan (více o jeho novém angažmá čtěte zde) nebo bratr Bártovy manželky Filip Klasna. Ten v minulosti zastával funkci hlavního manažera VV.

Dva členové VV Petr Vittek a Miroslav Smolák pracují zase pro poslance Karla Pražáka. "Vybral jsem si je, protože pro mě pracovali v kampani a byl jsem s nimi moc spokojený," popsal Pražák, který je členem VV.

Úsvit zdědil po VV i číslo mobilu

Věc má ale i jiné než personální rozměry. Kuriozitou je stejné číslo mobilu.

Hlavní kancelář Úsvitu se na webu prezentuje číslem 725 044 980, které dříve používala regionální kancelář VV v Karlovarském kraji. To může znamenat, že si strany buď vyměnily SIM karty, nebo VV číslo zrušila a operátor jej později přiřadil SIM kartě, kterou si náhodou pořídil Úsvit.

"Je to pozoruhodná náhoda," komentoval shodu předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura po té, co jej iDNES.cz na to upozornil. "O tom, že nějaké číslo má takovou historii, jsem vůbec nevěděl. To je pod moji rozlišovací schopnost," vysvětlil.

Vzápětí ale přiznal, že zase taková náhoda to není. "Podle mě to bylo tak, že v týmu, který pomáhal s volbami, pracovali lidé, kteří v minulosti organizovali volební kampaň pro VV a další strany. Takže když jsem řekl, ať udělají číslo pro veřejnost, tak prostě sáhli po čísle, které měl někdo z nich volné," dodal politik. Nyní zvažuje, že Úsvit číslo mobilu vymění.

Vít Bárta, Simona Chytrová a Filip Klasna (první zprava) při představení krajské kampaně

Okamura: Dohodu s Bártou nemáme

Politolog Lukáš Jelínek je přesvědčený, že personální propojení VV a Úsvitu má svoji logiku. Jednak proto, že pokud někdo zná prostředí Sněmovny, získá logicky post asistenta poslance snáze. "O takové lidi je zájem mezi novými poslanci a těch je nyní ve Sněmovně fůra," konstatoval Jelínek.

Zvláštní mu ale přijde fakt, že funkci tajemníka poslaneckého klubu Úsvitu zastává někdejší Bártův mediální poradce Zilvar. "Ten má nadstandardní informace a je to výrazná postava v parlamentním provozu," připomněl politolog.

Jinak jej politické provázání nepřekvapilo. "To, že se lidé z VV objevují v prostředí Úsvitu, je naprosto logické, protože tam došlo k prolnutí dvou politických subjektů. Část véčkařů včetně Víta Bárty za Úsvit kandidovalo a tam to vypadalo i na nějakou strategickou dohodu, která by možná byla výraznější, kdyby se do Sněmovny dostal kromě Tomia Okamury i pan Bárta," domnívá se Jelínek.

Někdejší poslanci VV Otto Chaloupka, Vít Bárta a Petr Skokan (první zprava)

Okamura tvrdí, že dohodu s Bártou neměl a nemá. "Žádná předvolební dohoda neexistuje. Výběr asistenta je věcí každého poslance a nikdo z VV žádnému našemu poslanci asistenta nenutil, měli svobodnou volbu," sdělil v SMS. Dodal, že Bártu od voleb neviděl, ani s ním nemluvil. "Stejně jako další členové výkonné rady Úsvitu," tvrdí.

To, že za Úsvit kandidovali politici VV, považuje Okamura za "jednorázovou záležitost". "Jako hnutí jsme dali pouze symbolický prostor členům jiných stran, které také mají v programu prvky přímé demokracie, takže u nás na kandidátce bylo zhruba pět členů VV," vysvětlil Okamura.

VV i Úsvit se na spolupráci dohodly už před mimořádnými volbami do Sněmovny (více čtěte zde). Na čelném místě plzeňské kandidátky Úsvitu byl právě tehdejší předseda VV Bárta. Jenže zatímco on neuspěl, jiné členové VV ano. Poslankyní je Olga Havlová, David Kádner a Karel Pražák. Ve Sněmovně je za Úsvit také Jiří Štětina, který byl v minulém volebním období poslancem za VV.

Jelínek je přesvědčený, že případné propojení mezi VV a Úsvitem neznamená, že strana Okamury je "béčkovým" projektem Bárty. "Umím si představit, že návrat do velké politiky by se panu Bátrovi líbil. I plán opanovat jinou stranu. Tady je ale velkou překážkou Tomio Okamura, který se ukazuje být úspěšným politikem, protože umí působit na veřejnosti a umí si cílovou skupinu omotat kolem prstu," domnívá se politolog.

"Spojení s VV je nesmysl. Já bych si nic od nikoho zvenčí diktovat nenechal, ale to je, myslím, z mého jednání zřejmé," doplnil Okamura.

Personální propojení se ostatně netýká pouze jeho Úsvitu. Jak už dříve upozornila MF DNES, část bývalých asistentů poslanců VV zaměstnali po volbách poslanci z hnutí ANO (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video