Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chystají se cílená opatření. Ve hře je uzavření nejpostiženějších okresů

  10:56aktualizováno  16:16
Karlovarský a Královéhradecký kraj čelí velkým problémům, minimálně v těchto oblastech budou nutná cílená opatření. Po zasedání ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka se má přísněji dohlížet na nošení roušek, ve hře je však i omezení pohybu obyvatel okresů Cheb a Sokolov.

„Situace není dobrá, včerejší nárůst počtu případů je alarmující. Čísla vykazují riziko zhoršování,“ řekl Hamáček. Může to podle něj být dáno i tím, že přibývá množství lidí nakažených takzvanou britskou mutací. „Projevuje se to na množství a dynamice případů,“ dodal.

Zejména Karlovarský a Královéhradecký kraj čelí velkým problémům, řekl. „To má dopady i na dostupnost jiné péče než té covidové,“ uvedl. Minimálně v těchto krajích se podle něj nevyhneme dalším cíleným opatřením, vláda by o nich měla jednat ve čtvrtek. Specifikovat však zatím Hamáček nechtěl. „Mohu vás ujistit, že hermetické uzavření žádné části Česka se nechystá,“ reagoval ale na dotaz.

Jsem jen pro ta opatření, která nás nezabijí, říká karlovarský hejtman

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek iDNES.cz potvrdil, že se skutečně počítá s přísnějším režimem. Týkat se má kontroly nošení roušek, ve hře je ale podle něj i omezení pohybu obyvatel okresů Cheb a Sokolov.

Uvedl také, že dochází k dalším zpožděním v doručení vakcín. „Jediné, co můžeme dělat, je že ministerstvo zdravotnictví jedná s dodavateli a věřím, že ta situace se zlepší,“ řekl Hamáček. Proto podle něj vláda pozdržela i zaslání dopisu seniorům nad osmdesát let, kteří se zatím neregistrovali k očkování. Krizový štáb jednal i o zásobách ochranných pomůcek, zejména co do respirátorů FFP2 bude dle něj třeba zásoby doplnit.

Epidemie koronaviru v Česku

Starosta Chebu Antonín Jalovec Rádiu Impuls řekl, že z jeho pohledu uzavření dvou okresů v současné situaci nepomůže. „Připadá mi to jako chaotické opatření. My tady teď řešíme akutní situaci, kdy lidé umírají jak na běžícím páse. Lékařská péče je těžko dostupná i lidem v akutních stavech a vláda teď řeší uzavření okresů, což tuto situaci vůbec neřeší. Možná výhledově to může zmírnit riziko nákazy, to se ale projeví až za několik dnů až týdnů. Tu akutní momentální nouzi to vůbec neřeší.“

„Záleží na tom, jak konkrétně budou ta pravidla nastavená,“ dodal. Daleko víc by ale uvítal, kdyby přišla přímá pomoc nemocnici. „My teď potřebujeme, aby se podařilo naplnit sliby pana ministra zdravotnictví a dostat do Chebu tři lékaře, které nám slíbil a kteří tady ani týden po jeho návštěvě nejsou. Možná dorazí v pátek a budou jen dva.“

Královéhradecký hejtman Martin Červíček naopak uzavření nejhůře postiženého Trutnovska vyloučil. Podle něho se nákaza šíří v podobné intenzitě dávno. Nyní by se tím prý nic nevyřešilo.

Děti do škol díky testům

Hamáček dále uvedl, že prioritou je stále dostat děti zpět do škol. Štáb dostal za úkol rozpracovat materiál ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Počítá s testováním dětí dvakrát do týdne, použít by k tomu Hamáček chtěl stejné testy jako v Rakousku. „Chceme neinvazivní testování. V Rakousku nasadili testy, které se odebírají z kraje nosu,“ řekl Hamáček. Potenciálně by se podle něj mohla země přidat právě k rakouské objednávce.

Vakcínu Sputnik nepoužijeme bez schválení EU, řekl Babiš

„Spotřeba bude ve stovkách tisíc týdně, největším úkolem je zajistit požadovaný počet testů,“ řekl Hamáček. Pokud nebude prodloužen nouzový stav, bude to podle něj problém. Materiál zamíří na vládu do pondělka, k 1. březnu je pak podle Hamáčka cílem dostat do škol maturanty a deváté třídy základních škol.

Pokud by někdo testy odmítl, muselo by se to podle něj řešit distanční výukou či individuálním studijním plánem. „Pokud by zde testy do 1. března nebyly, muselo by se hledat záložní řešení, třeba PCR testy,“ uvedl dále s tím, že by ale šlo o krátkodobou variantu.

Hamáček v úterý přiznal, že vláda nemá zajištěné hlasy pro prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 14. února. Možnost, že by nouzový stav o půlnoci z neděle na pondělí skončil, označil za katastrofu. Varianta, že by vláda po 14. únoru nouzový stav vzápětí na třicet dnů vyhlásila znovu, by byla problematická, uvedl v úterý Hamáček. „Tak jak já mám stanoviska ústavních právníků, tak by to bylo možno chápat jako obcházení Ústavy. Otázka je, zda by to v té situaci nefungovalo jako poslední záchranná brzda před nějakou katastrofou,“ řekl ministr vnitra.

„Raději než umřít“

„Pořád lepší čelit následkům, než umřít,“ odvětil na otázku iDNES.cz, zda by takovou brzdu využil, když ví, že by to obcházelo Ústavy České republiky. „Nejsme v momentě, kdy si můžeme dovolit polevit v našem úsilí,“ řekl dále ve středu. Uvedl, že do debaty o tom, co by nastalo, se zatím nechce dostat. „Uděláme vše pro to, abychom ochránili životy našich obyvatel,“ dodal. Bez nouzového stavu by podle něj bylo velmi obtížné prosadit třeba právě cílená opatření v již zmíněných nejvíce postižených krajích.

„Věřím, že to dobře zváží. Měl by spolu s panem premiérem řešit konkrétní oblasti a problémy lidi, ne redukovat vše na varianty, kdy má volnou ruku pro cokoliv v nouzovém stavu, byť je to opatření nefunkční,“ reagoval na Hamáčkovo prohlášení o možnosti opětovného vyhlášení nouzového stavu předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Obejití Ústavy to rozhodně je, od toho je jasně nastaveno, že o prodloužení nouzového stavu musí hlasovat Sněmovna,“ řekl zase předseda SPD Tomio Okamura. „Pokud by vláda porušovala Ústavu, neměla by mít ani legitimitu,“ míní. Sám by tak byl pro novelizaci zákona o ochraně veřejného zdraví, zjednodušení výběrového řízení na zdravotnické pomůcky v souvislosti s epidemiemi a umožnění vysílání vojáků na pomoc nejen policii, ale i zdravotním zařízením.

Bez nouzového stavu se neobejdeme, vše by se rozvolnilo, řekl Hamáček

Pokud nebude prodloužen nouzový stav, bude tak podle Hamáčka třeba jednat podle zákona o ochraně veřejného zdraví. „To řešení je takové, že co půjde, tak se přepíše podle tohoto zákona. Mohu vám garantovat, že jedno každé takové zařízení bude předmětem soudního sporu a že řada z nich bude řešena,“ řekl po jednání krizového štábu Hamáček.

Jednat o podpoře prodloužení nouzového stavu je ale podle Hamáčka možné do poslední chvíle. Hovořit o tom chce nejen s opozicí, ale i s hnutím ANO.

Premiér Andrej Babiš ráno uvedl, že ministrům uložil úkol řešit situaci, která by nastala, kdyby Sněmovna neumožnila vládě prodloužit nouzový stav. Dodal ale, že doufá, že opoziční strany zapomenou na politiku a budou myslet na zdravotnictví. Bez nouzového stavu nebude možné řešit situaci v nemocnicích přeplněných pacienty s covidem-19, varoval.

V úterý přibylo v Česku poprvé od 13. ledna více než 10 tisíc nakažených covidem. Laboratoře odhalily 10 165 případů, o tisíc více než před týdnem. Rizikové skóre PES v Česku i ve středu dál zůstává na 71 bodech.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...