Případ je podobný výstavbě infrastruktury v Nových Skoroticích (na snímku), za níž Ústí zaplatilo 28 milionů.

Případ je podobný výstavbě infrastruktury v Nových Skoroticích (na snímku), za níž Ústí zaplatilo 28 milionů. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Ústí postavilo ulici, v rozpočtu o ní nebyla ani zmínka

  • 55
Podivné okolnosti provázejí stavbu kratičké ulice U Zoologické zahrady, za níž zaplatilo Ústí nad Labem téměř osm milionů korun. Investice totiž nebyla uvedena v ročním rozpočtu, kdy stavba začala. V místě žije vysoko postavený policista a pozemek zde má exnáměstek primátora. Jinde ve městě si však lidé museli postavit ulici ze svého.

V ulici, která měří asi jen dvě stě metrů, má pozemek exnáměstek primátora Miroslav Harciník a žije zde zástupce šéfa krajské hospodářské kriminálky Michal Eisner.

"No, tak to je dobré," reaguje ironicky obyvatel ústecké ulice Na Svahu Miroslav Rosendorf. "My jsme se sousedy utratili vlastní peníze na silnici, chodníky, kanalizaci a osvětlení, protože jinak by nám nezkolaudovali dům. Celkem to vyšlo na 4,7 milionu korun," popsal. V sousedním satelitním městečku, v němž žijí prominenti, ovšem magistrát na totéž vynaložil 28 milionů korun. (více na toto téma čtěte zde)

I obyvatelé ulice u zoo měli štěstí, dostali ji zdarma. Její stavbu ale provázejí nestandardní okolnosti.

Stavět se začala v roce 2006, přestože v rozpočtu pro tento rok o ní není ani zmínka. Chybí dokonce i v takzvaném zásobníku, kam padají projekty nebo žádosti, na které se při schvalování rozpočtu nedostanou peníze, ale které by se uskutečnily, pokud by se finance neplánovaně ušetřily nebo v jiné kapitole objevily.

Vedení města mlčí

V rozpočtu pro rok 2007 už ale ulice je. Dokonce se v něm píše, že už v červnu 2006 se začala stavět včetně chodníků za 4 072 910 korun, a že ještě další 3 900 000 korun do ní město investuje. Tehdy byla ještě součástí ulice V Háji, z níž vybíhá. Až v srpnu 2007 se přejmenovala podle své polohy na ulici U Zoologické zahrady.

Proč magistrát začal stavět, aniž by to před tím bylo schváleno v rozpočtu, není jasné. Přestože MF DNES poslala dotazy minulý týden v úterý, do pátku vedení města neodpovědělo. Ze stejného důvodu zůstává tajemstvím, proč zdejší obyvatelé dostali přednost před jinými. Právě v roce 2006 totiž Rosendorf se svými sousedy marně žádal o peníze pro svou ulici Na Svahu.

V ulici U Zoologické zahrady si koupil pozemek třeba Miroslav Harciník, jenž byl v době, kdy sem město investovalo peníze, ústeckým radním a předtím dokonce náměstkem primátora.

"Zamýšlel jsem tam stavět něco malého na stáří, ale sešlo z toho," říká. Odmítá, že by se snažil prosadit stavbu ulice.

"Že bych jako radní někam chodil a říkal: Já tady mám pozemek, postavte mi ulici, tak to ne. To je hrubé zrno a to se mi příčí. Nechci říct, že bych se zlobil, že tam ta silnice je, ale teď je mi to nakonec jedno, protože já ji ani nepotřebuji. Mám jen pozemek, na který chodím asi dvakrát ročně," popisuje Harciník.

V katastru ulice chybí

Zahradu i s domem zde má zástupce vedoucího krajské hospodářské kriminálky Michal Eisner s rodinou. "S názorem, že je to prominentní lokalita, se setkávám často," připouští Eisner.

"Jenže všechno bylo jinak. Celou lokalitu vlastnil můj známý Richard Spilka. Když jsme kupovali pozemek, ve smlouvě stálo, že se prodávající zavazuje zařídit komunikaci, chodníky, osvětlení, kanalizaci. Já jsem o nic nežádal, a tudíž nemohl nic ovlivnit," popisuje Eisner.

Ještě jedna zajímavost odlišuje ulici U Zoologické zahrady od jiných. Měla by být vedena jako ostatní komunikace, místo toho je v katastru nemovitostí stále zapsána jako trvalý travní porost a zařazena do zemědělského půdního fondu.

"Vlastník, jímž je město, nám dosud nedodal příslušné dokumenty," uvedla Vladana Petrovová z ústecké katastrálního úřadu. Jak je to možné a zda vůbec kolaudace proběhla, ústecký magistrát dosud nesdělil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video