Hejtmanem by se mohla stát Jana Vaňhová.

Hejtmanem by se mohla stát Jana Vaňhová. | foto: Dan Materna, MAFRA

Ústecký kraj povede ČSSD s ODS a jedním nezávislým

  • 16
Politici Ústeckého kraje se po 39 dnech od voleb dohodli na nové vládě - bude oranžovo-modrá. V regionu v následujících čtyřech letech bude vládnout ČSSD s ODS a s jedním nezávislým - Mirko Bernasem, který odešel od sdružení Severočeši.cz. To se do zastupitelstva dostalo ještě s komunisty.

V jedenáctičlenné radě Ústeckého kraje definitivně usedne sedm členů ČSSD, tři z ODS a zmíněný Mirko Bernas.

Tato podoba krajské rady se nabízela již několik dní, dnes v 19 hodin s ní ale konečně definitivně souhlasili i občanští demokraté a vyjednávání je tím u konce. Kdyby ODS nekývla, ČSSD by ještě během noci a zítřejšího rána začala rychle vyjednávat s komunisty o podpoře pro svou menšinovou vládu.

"Je to pro ODS nejlepší varianta, návrh jsme přijali drtivou většinou," uvedl po zasedání klubu zastupitelů a regionální výkonné rady Jiří Šulc, odstupující hejtman z ODS.

Předseda Šulc: Získáme více peněz z EU

"Řešili jsme několik variant, včetně opozice. Nakonec jsme se rozhodli zabránit komunistům převzít moc v kraji. Zároveň si myslím, že jsme profesionálové, kteří mají pracovat pro kraj a přinést do něj peníze z fondů EU," zdůvodňoval Šulc, který je zároveň krajským předsedou ODS a byl hlavním povolebním vyjednavačem strany.

"Právě dnes jsem jako předseda Regionální rady pro severozápad podepsal příliv 3 miliard, ještě ve fondech zbývá 10, pokud by ve vedení kraje byli amatéři, nezbylo by na nás nic," vysvětloval postoj své strany.

Na posty placených radních za ODS zřejmě nastoupí právě Šulc, který bude mít na starosti dopravu, Radek Vonka (regionální rozvoj, evropské projekty a cestovní ruch) a René Budjač (investice a majetek kraje). Občanští demokraté nebudou mít post vicehejtmana, o který dlouho usilovali.

Někteří členové ČSSD neskrývají svůj odpor ke koalici

Poměr sil v radě 7:3:1 schválili zastupitelé ČSSD již v neděli večer. (Definitivní podoba vlády Ústeckého kraje je na dohled ) Někteří socialisté však neskrývali odpor k takovému složení rady, kterou považují za velkou koalici.

"To nám lidé nesežerou, novináři nejsou kreténi," vykřikoval například jeden z krajských zastupitelů po hlasování o spolupráci silných stran. Pak ČSSD čekala na souhlas ODS. Ten přišel za pět minut dvanáct, protože smlouvy o spolupráci stran a o rozdělení moci mají být podepsány ve středu po obědě, večer pak zasedne zastupitelstvo kraje, které zvolí nové vedení regionu.

"Dohoda o spolupráci nás nezavazuje hlasovat o všech návrzích ČSSD, ale vždy před každým návrhem se sejdou představitelé klubů a dohodnou postup," uvedl Šulc.

O velké koalici ČSSD a ODS se v kuloárech mluvilo hned po vyhlášení volebních výsledků. Obě strany si už v posledních letech rozdělily moc i ekonomický vliv v regionu. Spojenectví obou silných stran jim zajistí pohodlnou většinu v krajském zastupitelstvu. ODS má v pětapadesátičlenném orgánu 13 míst, ČSSD 22 (+ nezávislý).

Nový hejtman? Vaňhová nebo Kouda, možná Foldyna

Otázkou zůstává, kdo bude hejtmanem. "Podpoříme toho, koho navrhne klub," uvedl Šulc.

Spekuluje se o jménech Jana Vaňhová a Pavel Kouda. Vaňhová, místopředsedkyně ČSSD, je zároveň náměstkyní primátorky Řápkové z ODS v Chomutově, Kouda byl dosud jediným sociálně demokratickým radním na krajském úřadu.

V kuloárech se však objevuje ještě jeden, poměrně složitý scénář. Pokud by chtěli opoziční komunisté ČSSD uškodit a přidali by se k nim Severočeši.cz a volba by byla tajná, mohlo by podle informací MF DNES 7 - 9 sociálních demokratů zvednout ruku pro obcházeného Jaroslava Foldynu, který by těsně získal proti svým odpůrcům a ODS většinu. Foldyna byl lídr strany, ovšem vedení ČSSD v regionu jej nezvalo ani mezi vyjednavače a obchází jej. Foldyna smlouvu mezi ODS a ČSSD dlouhodobě kritizuje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video