Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obyvatele Ústecka znepokojily trhliny ve svahu. Země se znovu hýbe

  7:45
Na svahu, jehož část v červnu 2013 zavalila dálnici D8 na Ústecku, se objevily trhliny. Jsou podobné těm, které předcházely masivnímu sesuvu půdy, vyskytly se však na jiném místě. Dálnici neohrožují. Jenže pro místní obyvatele i úřady znamená nestabilita půdy noční můru.
Dálnice D8

Dálnice D8 | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Některé jsou přes dvacet metrů dlouhé a hluboké metr a půl. „Je to projev přetrvávající nestability území,“ říká geotechnik Jiří Šmíd. Na svinovací metr připevňuje dvě olověné tyčky, aby mohl metr vnořit do trhliny. „Metr čtyřicet,“ říká. „Když jsem tu byl v říjnu, byly trhliny v některých místech užší. I pouhým okem je vidět, že se zvětšují,“ dodává.

Odborníci z České geologické služby (ČGS) upozorňují, že jde o vážné trhliny a chystají se svah monitorovat.

„Není to vůbec zanedbatelná věc, je to poměrně hluboké a závažné a budeme to měřit,“ sdělil včera Petr Kycl z České geologické služby.

Už několik let ČGS upozorňuje, že celá lokalita je nestabilní. „Dva roky před velkým sesuvem došlo ke dvěma menším na obou stranách dálnice,“ říká Kycl. „Je to vlastnost slínovce, že když je ve svahu s nějakým spádem a po deštích se nasákne vodou, klouže,“ dodává.

ŘSD o trhlinách ví. „Budeme je monitorovat. V nejbližších dnech sem umístíme inklinometr,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Inklinometr je čidlo, které hlídá pohyby půdy.

Podobné trhliny se ukázaly po prudkých deštích v červnu 2013 – den před masivním sesuvem. Dodnes není zcela jasné, proč se tehdy zemina svezla na dálnici. ŘSD míní, že za to může činnost kamenolomu nad svahem, majitel lomu namítá, že na vině je dálnice, kterou nechalo ŘSD příliš zaříznout do svahu. Kdo má pravdu, rozhoduje soud.

„Celá lokalita je hydrogeologicky problematickým územím, na kterém potenciálně může docházet k sesuvům. Nicméně ty nové trhliny jsou od dálnice daleko a neohrožují ji,“ zdůrazňuje Rýdl.

Místo, kde se svah utrhl v roce 2013, ŘSD již zajistilo, zpevnilo podloží pod dálničním mostem obrovským množstvím betonu, odvádí vodu z této části svahu a hlídá ho mnoha čidly. „Dálnice je absolutně bezpečná,“ ujišťuje opakovaně mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Omluva čtenářům

Omlouváme se za noční verzi článku, která vznikla kvůli technickým problémům a nedařilo se ji hned v noci opravit. Děkujeme za pochopení

Redakce iDNES.cz

„Jenže sanací došlo k dramatické změně vodního režimu,“ říká stavební inženýrka a soudní znalkyně Miloslava Pošvářová. Někteří lidé žijící v okolí dálnice přišli o vodu, jiní jí naopak mají plné sklepy.

Například Hauserovým z Prackovic vyschla studna, na které byli závislí. „Bylo to v lednu 2017,“ vzpomíná Natalija Hauserová, „přijeli jsme domů, poslali děti, aby se šly umýt. Ale ty se vrátily s tím, že voda neteče,“ líčí. Starostka Andrea Svobodová Křešová okamžitě zajistila náhradní zásobování a za pouhé tři dny byli Hauserovi připojeni na obecní vodovod.

Zajímavé je, kdo investici platil. „Zadalo to a platilo ŘSD,“ říká Iveta Kardianová, mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací, které Hauserovy připojily na vodovod.

Studna zde stojí zhruba od roku 1950 a rodina až do ledna 2017 nepotřebovala žádný jiný zdroj vody. „Před stavbou dálnice jsme nikdy neměli o vodu ze studny nouzi, zalévali jsme zahradu, napouštěli bazén,“ říká Natalija Hauserová.

Odškodnění? Bez nároku

ŘSD připustilo, že svah nad Prackovicemi odvodňuje, aby ho zabezpečilo. „Stabilizačním opatřením bude snížena hladina podzemních vod v tomto území,“ stojí v oznámení, které má MF DNES k dispozici.Hauserovi žádali ŘSD o odškodnění nejen za to, že přišli o pramen vody, ale také za škody na čerpadle, bojleru a dalších zařízeních, k nimž došlo kvůli přerušení dodávky vody. „Přestože máme studnu, musíme teď za vodu každý měsíc platit,“ říká Hauserová.

Nad dálnicí D8 teče voda jinak než dřív, místním praskají domy

Přesto žádost Hauserových ŘSD odmítlo. „Z měření nevyplývá vliv realizace sanačních opatření na oblast pod dálnicí a nevyplývá z nich ani příčinná souvislost s poklesem vody ve vaší studni. Vaše nároky považujeme za natolik sporné, že je neumíme specifikovat, posoudit nebo vyčíslit, natož zaplatit z veřejných prostředků,“ rozhodlo a rodinu odkázalo na soud. Studna je bez vody dosud.

Půl roku předtím se bez ní ocitla celá obec. A starostka Prackovic Svobodová nepochybuje, že za to opět může stavba dálnice. „Stabilizační opatření na dálnici D8 přehradila podzemní vodní toky a odvedla pryč naše prameny, ze kterých se napájel náš obecní vodovod,“ tvrdí.

Na nový úsek auta vjela poprvé v roce 2016:

17. prosince 2016

Bylo to v létě 2016 a Prackovice rychle sháněly nový pramen, na který by se obec napojila. I s tím pomohlo ŘSD a podle starostky celou zakázku platilo.

Jinými slovy ŘSD platilo obnovu něčeho, co odmítá, že by zavinilo.

Je otázka, kam se voda z Prackovic ztratila. „Letos je mimořádně suchý rok, ale uvidíme, až zaprší. Trochu se bojíme, kde se to vyvalí,“ dodala starostka.

Místo studny je voda ve sklepě

Voda se už vyvalila a paradoxně u Hauserových sousedů. Zatímco oni se ocitli na suchu, sousedé, kteří využívají vedlejší domek jako víkendovou chalupu mají vody plný sklep. Podobně jsou na tom obyvatelé nedalekých Dobkoviček, které leží na druhé straně dálnice. Prameny, které donedávna tekly hluboko, se zvedají, dostávají se k povrchu a zaplavují sklepy domů.

„Tady mi to voda rozervala,“ ukazuje Zdeněk Novák na zděnou garáž, kterou již spravil a rohy zpevnil železem. Na zdech domu se objevily praskliny, ve sklepě voda, zdi zvlhly. Na starších fotografiích je vidět, jak metr hluboký výkop vedle Novákova domu byl do poloviny plný vody. Dnes má Novák drenáž po celé zahradě.

Obec Velemín, pod kterou Dobkovičky spadají, nechala vykopat strouhu, aby vyvedla vodu z jeho pozemku. „Za 24 hodin tudy proteklo 28 kubíků,“ říká Novák.

Kde se voda vzala? Starosta Petr Křivánek je přesvědčen, že za to může souhra hned několika vlivů. „Myslím, že za to může stavba dálnice, sanace okolí a ukládání zeminy ze sesunutého svahu nad Dobkovičky, blízký kamenolom a do toho i vykácení sadu vedle Novákova pozemku, kvůli čemuž se poničila drenáž, která dosud odváděla vodu pryč,“ vyjmenovává starosta.

Novák není jediný, stejné problémy mají i další obyvatelé Dobkoviček. Ve zprávě, kterou ŘSD psalo Hauserovým, stojí, že „podle odhadů dojde k ustálení hydrogeologických poměrů v následujícím pětiletém období“.

Problémy s hýbajícím svahem byly už při dostavbě komunikace. 11.10.2016

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Britský parlament schválil vyhošťování migrantů do Rwandy. První odletí do tří měsíců

23. dubna 2024  6:31,  aktualizováno  8:08

Britský parlament v noci na úterý schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do...

Za zubařem do Srbska. Slováci míří kvůli opravě zubů stále častěji za hranice

23. dubna 2024  6:56

Slováci našli lék na vysoké ceny u zubařů: za lacinějšími zákroky jezdí do Srbska, píše slovenský...

Rusko v noci opět útočilo drony na Oděsu. Zraněných je čtrnáct lidí

23. dubna 2024  6:23

Sledujeme online Ruské síly v noci na úterý opět zaútočily na Ukrajinu za pomoci dronů Šáhed íránské konstrukce,...

Prohraný soud? Právníkům zaplatíte i třikrát víc, navrhuje ministr Blažek

23. dubna 2024

Premium Právní služby se prodraží o tisíce korun, advokát v některých případech bude moci kasírovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...