Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Ústeckému kraji hrozí, že přijde o stamiliony z dotací. Případ řeší policie

  • 6
Ministerstvo školství pozastavilo na severu Čech proplácení dotačního programu pro oblast vzdělávání. Důvodem je neprůhledné rozdělování peněz, kterým se zabývá i protikorupční policie. Platby jsou pozastaveny i u projektů, které už mají smlouvu a fungují.

V Jezdecké společnosti Hipodrom Most se od ledna přibližně 30 dětí týdně učí jezdit na koni, oddílu na to byl schválen příspěvek 7,8 milionu korun z dotačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tady i na mnoha dalších místech v kraji teď zavládlo zděšení. Ministerstvo školství totiž tento program pro Ústecký kraj pozastavilo. V oddíle ani jinde tak netuší, kdy a zda vůbec peníze na svou činnost uvidí.

"Už nyní jsme si museli vzít půjčku 88 tisíc na výplaty a visí nám tu nesplacená faktura na 150 tisíc," říká účetní firmy Jiřina Kolmanová.

Ministerstvo program dočasně zastavilo kvůli podezření z neprůhledného dělení peněz v kraji. "K tomuto kroku jsme přikročili na základě vlastních zjištění, na základě šetření policie a i díky informacím z médií," uvádí Hynek Jordán z odboru komunikace ministerstva. Resort zároveň rozjel velkou kontrolu projektů schválených krajem.

Pozastavení dotací z tohoto projektu znamená, že kraj od teď nemůže podepisovat smlouvy s úspěšnými žadateli o dotaci a peníze na už smluvně dohodnuté projekty může v tuto chvíli vyplácet jen ze svých vlastních peněz. Aktuálně jde o 230 milionů korun. "Kraj nemůže žádat o proplacení na ministerstvu financí," potvrdil Jordán.

Kraj o ničem neví

Kraj má od resortu z programu k dispozici celkem 1,2 miliardy, příjemcům z toho už slíbil rozdat miliardu a 770 milionů už bylo ze státního rozpočtu proplaceno.

Paradoxní je, že přes čerstvé rozhodnutí o pozastavení programu krajští zastupitelé ve středu rozhodli o rozdělení dalších 141,7 milionu korun. Kdy žadatelé tyto peníze najdou na účtu, ale lze jen spekulovat.

"Nic o tom nevím. Potřebuji vědět, na základě čeho to ministerstvo pozastavilo. Až to oficiálně sdělí, zkusíme program rozběhnout znovu," řekl náměstek hejtmanky Pavel Kouda.  

Aby ministerstvo obnovilo platby z dotačního programu, musí kraj čerpání peněz zprůhlednit. "Přesné datum odblokování dotací tudíž zatím nelze stanovit," řekl Jordán.

Druhý náměstek hejtmanky Arno Fišera vidí chybu právě na straně resortu. "Ministerstvo nastavilo pravidla čerpání peněz, jestli jsou špatná, tak odpovědnost nese ministerstvo," prohlásil Fišera.

Rozdělování peněz se nelíbí EU

Zarážející je, že Fišeru na problém upozornila až MF DNES. On ani ostatní zastupitelé při hlasování o desítkách milionů ještě neměli o závažném rozhodnutí ministerstva tušení. "Tuto informaci oficiálně nemám k dispozici," zopakoval Kouda.

Na nestandardní dělení peněz z programu upozornila už loni v prosinci Evropská komise. Pochybení vytkla dvěma projektům. U zakázky na e-learningové vzdělávání nemocných žáků poukázala na střet zájmů, na zpracování projektové dokumentace se podílela firma Labská investiční, jejímž akcionářem je krajský zastupitel Mirko Bernas.

Druhým podezřelým projektem bylo podle komise poradenské centrum White Light, ve kterém se dle evropských úředníků účelově dělily zakázky a zaměstnanci dostávali přemrštěné platy. Kraj pochybení při čerpání peněz odmítá.

Rozdělováním peněz z uvedeného programu se zabývá i protikorupční policie. Ministerstvo je s ní v kontaktu. "Tato věc byla našemu útvaru postoupena a nyní se seznamujeme s materiálem," řekl serveru aktualne.cz mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video