Prezident Miloš Zeman v Senátu (18. prosince 2013)

Prezident Miloš Zeman v Senátu (18. prosince 2013) | foto: Petr Topič, MAFRA

Senátoři projednají neveřejně ústavní žalobu na prezidenta Zemana

  • 268
Senát ve středu odpoledne projedná návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. „Jsem mírný optimista,“ hodnotí šéf senátního klubu ODS Miloš Vystrčil šance žaloby na Zemana v horní komoře parlamentu. To, že je mírný optimista, znamená, že podle něj může získat návrh podporu tří pětin přítomných senátorů.

Špatná zpráva pro veřejnost je, že ústavní žalobu, kterou inicioval předseda Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21 Václav Láska ze bude horní komora parlamentu do 17 hodin projednávat neveřejně.

Půl hodiny před tím bude tedy schůze horní komory parlamentu přerušena a všichni, kdo nejsou senátoři, nebudou moci jednání sledovat. Ani novináři.

„Jednání Senátu o návrhu ústavní žaloby a o návrhu na její odvolání je neveřejné. Při jednání o návrhu ústavní žaloby a o návrhu na její odvolání lze podávat pouze návrhy na schválení nebo zamítnutí,“ píše se v zákonu o jednacím řádu Senátu. Až o návrzích na schválení či zamítnutí se hlasuje veřejně podle jmen.

Pro podání žaloby je nutný i souhlas nejméně 120 poslanců, pokud v Senátu ústavní žaloba získá podporu. A ve Sněmovně mají pohodlnou většinu strany, které vůči Zemanovi vystupují spíše přátelsky - ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Nesmířili se s vítězstvím Miloše Zemana, říká prezidentův mluvčí

I tak iniciativa senátorů pobouřila Hrad. „Fakta jsou jasná, takzvaná ústavní žaloba je mimořádný právní paskvil, což autoři velmi dobře vědí. Jde o čistě politický krok neúspěšných politiků, kteří se dodnes nesmířili s dvojnásobným vítězstvím Miloše Zemana v přímých prezidentských volbách,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Návrh žaloby je postaven na tom, že Zeman svými více či méně závažnými skutky ústavu porušuje. Konkrétně je v návrhu prezidentovi vytýkáno osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální zahraniční politikou České republiky.

Pod návrh Lásky na ústavní žalobu se podepsalo zatím 37 senátorů. Jedním z nich je sociální demokrat, bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „V našem klubu by asi větší šanci získat podporu měla jednorázová žaloba,“ řekl. Tedy to, že by senátoři upozornili na to, že Zeman porušuje Ústavu tím, že stále nevyhověl návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka a nejmenoval ministrem kultury místopředsedu ČSSD Michala Šmardu.

Zemana se k tomu bude snažit přesvědčit ve středu odpoledne, ve stejnou chvíli, kdy senátoři budou projednávat návrh ústavní žaloby, premiér Andrej Babiš. Jeho návrhu na změnu ve vládě je prezident podle Ústavy ČR povinen vyhovět. Babiš ale odmít podat kompetenčí žalobu. 

K ústavní žalobě na hlavu státu Senát přistoupil jednou, a to kvůli rozsáhlé amnestii, kterou vyhlásil bývalý prezident Václav Klaus před odchodem z funkce v roce 2013. Ústavní soud o ní nerozhodl s odůvodněním, že Klausův prezidentský mandát krátce po podání žaloby uplynul. Pokud by soud žalobě vyhověl, trestem by pro žalovaného mohla být ztráta prezidentského úřadu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video