Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

ÚS zrušil trest za smrt po domácím porodu pro asistentku Königsmarkovou

Ústavní soud zrušil rozsudek nad porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou. Kauza se tak vrací na začátek. Za údajné chyby při domácím porodu, který se zkomplikoval a dítě později zemřelo, původně Königsmarková dostala podmíněný trest a zákaz výkonu povolání.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PO

Domácí porody jako obecný fenomén nejsou nic špatného, pokud je zázemí dostatečné pro případ komplikací. V ČR tyto podmínky prozatím nejsou, takže je z mého pohledu racionálnější riziko nepodstupovat. Pokud jde o diskusi, zda-li by tyto podmínky v ČR být měly, tak obecně si myslím, že pokud z veřejného zdravotního pojištění jde X peněz na porod v porodnici, klidně by mohlo jít X peněz na zajištění podpory při porodu doma. Odborná veřejnost pak může stanovit, jaké to zajištění má pro minimalizaci rizik být a rozdíl v nákladech, byl-li by jaký, by pak musely hradit alternativní rodičky. Stejný názor mám na péči o postižené (nesouvisí nyní s porody) - proč stát sype desetitisíce na klienta ústavu, když ten by za ty peníze mohl mít péči člena rodiny (který ale v současnosti dostane pár tisícovek a vyhlídku mizerného důchodu).

7 0
možnosti
PK

Právě ale ta odborná veřejnost všechny diskuze sabotuje, a tak nyní domácí porody nadále probíhají ilegálně a improvizovaně. Následky pak nesou všichni a neprospějí nikomu.

3 3
možnosti
VD

Nechápu, proč - když už chce někdo někoho hnát v tomto případě smutného úmrtí malého dítěte k odpovědnosti - zde nikde nejsou zmíněni "rodiče". Podle mého názoru volbou domácího porodu přebírá odpovědnost za rizika především matka.

5 0
možnosti
MR

Na to mi taky nikdo neodpověděl.Prostě matka se lépe cítí doma a světe toč se podle ní.A když svou  nezodpovědností přijde o dítě,tak holt žaluje asistentku.............

6 1
možnosti
MR

Zamyslel jste se někdy někdo z vás,příznivců domácích porodů,proč proti nim bojují jak doktoři,tak porodní asistentky?Myslíte,že je to kvůli tomu,že se bojí o práci?Nebo že viděli zbytečně zmařené životy matek i dětí?Každý doktor vám řekne,ať si každý se svým životem hazarduje jak chce,pokud máte šikovného souseda,nechte si od něj vyndat žlučník,manželka vás pak může zalátat,doktor není placen od operace.Ale pokud se jedná o porod,tak matka by měla mít soudnost a nevyzdvihovat svoje pocity a pohodlí nad možné ohrožení života dítěte.V případě komplikací jde  o vteřiny,už minuta bez přísunu kyslíku do mozku udělá svoje a čekat na sanitku a následný převoz na sál,to je v podstatě vražda toho dítěte.A nebo máte doma nadosmrti ležící,slintající uzlíček..............,vaší vinou.Ale měla jste fajn pocit,že rodíte doma v obýváku,obklopena nejbližšími,že?:-/

6 3
možnosti
MR

Paní Kalusová,v čem konktrétně nesouhlasíte?

1 0
možnosti
JK

Paní Kalusová, můžete zde říci pár slov o hypnoporodu?

1 2
možnosti
MK

Nevidím souvislost....ale věřím, že si to přečtete vše i sama = už jste přeci začala ;-)

3 1
možnosti
PS

Člověk, který je ochoten vsadit život svého dítěte proti šanci 99%, o které je řeč o pár vláken níže, když může mít třeba 99,9%, je opravdu nezodpovědný hazardér.

5 3
možnosti
MK

stejně tak v nemocnici....

2 6
možnosti
FS

Stále nechápu tu úpornou snahu některých žen zbavovat se toho nejlepšího, co se v tomto určitě rizikovém, v životě člověka vyjímečném okamžiku, může dostat mé manželce a mému dítěti (i když si nedělám iluze o porodnicích, přece jsou lépe vybavené a jde o tým, který je po ruce). Všechny zde sufražetky bojující proti porodnicím ale souhlasí s tím, že zde malikaté procento komplikací je. Proto se domáhají práva, že musí být poblíž nemocnice, že musí být vždy připraven lékař aby nahradil bábu, že musí sanitka být schopna dojet do 30 minut a podobné podmínky. A jako "umanuté kozy" trvají na tom, že mají právo!!! rodit doma. Připadá mně to jako minulá diskuze, kde polovina podobně emancipovaných (zejména žen) zde prosazovala právo žen na autostop v Pakistánu, že jim nikdo nesmí upírat tu možnost - a vidíte jak chudáci dvě holky dopadly. No tak bojujte i za ty porody doma, možná třeba vy anebo někdo z vaší rodiny bude jen to "velmi malé procentíčko" vykrvácení matky či udušení maličkého........

3 4
možnosti
LS

Právo na lékařskou pomoc má snad každý, ne? Tyto ženy snad neplatí pojištění? A přesto porodem v soukromí šetří naše peníze za lékařský personál, který nevyužijí ;-)

4 3
možnosti
Foto

V Nemecku je hodne domacich porodu. Asistentky se musi ale povinne pojistit na obrovske sumy. Jeste jsem necetla, ze by nekterou odsoudili do vezeni, kdyz neco dopadne tragicky.

6 0
možnosti
BK

Paní Klusová, nechápu to vyvažování rizik... Které riziko vyvažujete domácím porodem?

1 0
možnosti
MK

já vím, že to nechápete....ale nevyzývejte me takhle k debatě...napsala jsem co jsem mohla...nemá smysl to točit pořád dokola. Ať si každý vybere svou cestu porodu...ať si každý uvědomí sám jak důležitý je porod a jak důležité je jak se žena u porodu cítí a co prožívá.

3 1
možnosti
ML

Celá záležitost je otázkou akceptace jistého rizika. 99 porodů doma může proběhnout OK, a ten 100 se zmrví s poškozením či úmrtím novorozence. K tomu může dojít i v nemocnici, ovšem u domácího porodu jsou možnosti řešení kritických stavů o hodně nižší. Otázné je, jak se rodička dívá na riziko u porodu. Je to především na ní, porodní "bába" už jen technicky asistuje u porodu. Proto, pokud evidentně není vinou porodní asistentky případná katastrofa, nemá proč být stíhána.

Ostatně celý život je plný různých rizik. Toto roziko je jenom jedno z milionu dalších rizik v životě.

7 1
možnosti
MK

Skvěle řečeno....a výsledek u těch 99 které vyjdou dobře při porodech v příznivém prostředí jak na matku tak na dítě a na jejich budoucí život je tak velký a mnohokrát přesahující než stresový porod v nemocnici, že to nemůžeme ani porovnat.

4 5
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...